NASA'dan heyecanlandıran paylaşım: Mars'a gidemeyiz ama ona en yakın yer Türkiye'de

NASA'dan heyecanlandıran paylaşım: Mars'a gidemeyiz ama ona en yakın yer Türkiye'de

NASA, Kızıl Gezegen lakaplı Mars üzerindeki Jezero Krateri'ne çok benzeyen bir oluşumun Dünya üzerinde de olduğunu duyurdu. NASA, Jezero Krateri'nin benzerinin Türkiye'nin en önemli doğa harikalarından Salda Gölü'nde olduğunu açıkladı.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars'taki Jezero Krateri üzerinde inceleme yapacak olan uzay aracı Perseverance'ı fırlattığı gün Salda Gölü ile ilgili Twitter'dan bir paylaşım yaptı.

Mars'ta bulunan Jezero Krateri ile Salda Gölü'nün coğrafi açıdan benzer özellikleri olduğuna dikkat çekilen paylaşımda, "Mars'a giderek Jezero Krateri’ni göremeyebilirsiniz ama ona en çok benzeyen yeri ziyaret edebilirsiniz, yani Türkiye’deki Salda Gölü’nü..." ifadesi yer aldı.

Gezginci keşif aracı Perseverance, uzaya gönderilmeden önce projede görev alan bazı NASA araştırmacılarının hazırlık için Salda Gölü'ne gelip, çalışmalar yaptığı belirtildi.

NASA'dan heyecanlandıran paylaşım: Mars'a gidemeyiz ama ona en yakın yer Türkiye'de - Resim : 1

NASA'nın sitesinde Salda Gölü'nün uzaydan çekilmiş bir fotoğrafının yanı sıra yakın plan bir kare de paylaşıldı. Haberde ise, şu ifadeler yer aldı: "Farklı gezegenlerde olsalar da Salda Gölü mineral ve coğrafi olarak Mars’taki kurumuş göl yatağıyla büyük benzerliklere sahip. Bilim insanları Salda Gölü’nü anlayarak Mars 2020 görevinin rehberini oluşturmaya çalışıyor."

NASA'dan heyecanlandıran paylaşım: Mars'a gidemeyiz ama ona en yakın yer Türkiye'de - Resim : 2

NASA'ya göre, Salda dünya üzerinde karbonat ve benzeri formasyonlar olan tek göl. Salda Gölü’nün sahillerindeki beyazlık ile Jezero’daki karbonat mineralleri benzerlik gösteriyor.

PERSEVERANCE'IN MARS GÖREVİ

Adı "sebat" anlamına gelen Perseverance, NASA'ya bağlı Jet İtki Laboratuvarı tarafından üretildi.

Mars'a 2011'de gönderilen Curiosity gezginci keşif aracının tıpkısına yakın bir tasarıma sahip araç, Kızıl Gezegen'in 49 kilometre genişliğindeki Jezero Krateri yüzeyinde incelemeler yapması hedefleniyor.

NASA'dan heyecanlandıran paylaşım: Mars'a gidemeyiz ama ona en yakın yer Türkiye'de - Resim : 4

Jezero Krateri üzerinde milyarlarca yıl önce büyük bir nehir ve göl olduğu biliniyor.  Perseverance, üzerindeki çeşitli ekipmanlar sayesinde buranın jeolojik şartlarına ve toprak yapısına dair incelemelerde bulunacak.

Araç, 23 kamera ve 2 mikrofon donanımının yanı sıra "Ingenuity" adı verilen uzaktan kumandalı keşif helikopterini de Mars'a götürüyor.

NASA Salda Gölü