James Bond elektrik motoruyla sadece Okmeydanı'ndan Uzunçayır'a kadar gidebilecek!
James Bond'un yeni arabası Aston Martin Valhalla, V8 benzin motorunun yanı sıra elektrik motoruna da sahip. Benzin motoruyla tam bir canavar olan Valhalla, sadece elektrik motoru devrede olduğunda ise uzun süre yolda kalamıyor... Ancak bunun bir sebebi var!
Dünyanın en ünlü ajanı James Bond'un yeni filmi No Time to Die, pandemi nedeniyle ertelemeli olarak Ekim 2021'de vizyona girecek. Daniel Craig'in son kez ünlü MI6 ajanını canlandıracağı film, serinin 25. filmi olmasıyla da tarihe geçecek. Filmde alışılagelmiş olarak hangi arabaların da boy göstereceği merak konusu.
İşlerini şıklığından ödün vermeden, karizmasını çizdirmeden halletmeyi seven James Bond bildiğimiz üzere lüks araçlara da hasta ve bu noktada memleketinin üreticisinden şaşmıyor! Aston Martin kullanan ajanımızın son filminde DB5, DBS Superleggera ve V8 modellerinin yanı sıra sadece 500 tane üretilecek olan yeni canavar Aston Martin Valhalla da boy gösterecek.
Born from the unique, pioneering, world renowned tradition of the best British supercar culture – Valhalla is designed around the driver, for the driver.#AstonMartin #Valhalla
— Aston Martin (@astonmartin) July 16, 2021
2023'TE...
Kendisine yazının devamında Valhalla diyeceğiz. Selefi olan ve 150 tane üretilmesi planlanan 2 milyon Pound değerindeki hibrit Valkyrie'nin aksine daha geniş çapta satışa sunulacak olan Valhalla, 700 bin Pound'a satışa sunulacak ve 2023'te seri olarak üretilecek.
Silverstone'da görücüye çıkan araç, filmde James Bond'u maceradan maceraya taşıyacak ancak ajanımız aracı tamamen elektrik motoruyla kullanmak isterse bu yolculuğu çok uzun süremeyecek! Sıfırdan 100'e 2.5 saniyede çıkabilen Valhalla saatte 350 kilometre hıza ulaşabiliyor. Bunu V8 benzinli motoruyla başaran aracın bir de elektrik motoru bulunmakta. Hibrit sistemle ağırlıktan da tasarruf edilirken 740 beygirlik araç 1550 kilo ağırlığında.
OKMEYDANI-UZUNÇAYIR ARASI!
Araca sahip olabilecek şanslı sürücüler sadece elektrik motorunu devreye alıp bir turlamak isterlerse yaklaşık 16 kilometre gidebilecekler. Yani Okmeydanı Kavşağı'nda elektrik motoruna geçseniz İstanbul Çevreyolu üzerinden ancak Uzunçayır Bağlantısı'na kadar ulaşabiliyorsunuz!
Daha teknik ifade etmek gerekirse; elektrik modunda maksimum saatte 130 kilometre hıza çıkabilen Valhalla'nın bu hızdaki sürüş menzili sadece 15-16 kilometre ile sınırlı.
Ancak bunun bir sebebi var. Bu araç elektrik motoru kullanılsın diye yapılmadı. Valhalla'nın elektrik motoruna da sahip olmasının sebebi emisyon değerleri. Birleşik Krallık'ta emisyonu düşürme çabaları devam ederken bu tarz spor araçlar da belirlenen limitlerin altında kalmak için çaba sarfediyor.
Defining the mastery of driving – introducing Valhalla.#AstonMartin #Valhalla pic.twitter.com/GvKE5kwYy6
— Aston Martin (@astonmartin) July 15, 2021
Normalde sadece benzinli dostlarında emisyon değeri kilometrede 400 grama kadar çıkabiliyor. Aston Martin'in iddiasına göre elektrik motorunun sayesinde Valhalla'da bu oran kilometrede 200 gramın altında kalıyor.
STROLL ALMIŞTI
Finansal olarak bir süredir zor günler geçiren köklü üretici, Formula 1'de elde edeceği başarıyla pazardaki yerini güçlendirmek istiyor. Pandeminin de vurduğu Aston Martin, 2018'de hisselerinde büyük bir düşüş yaşarken 31 Ocak 2020'de Kanadalı milyarder ve yatırımcı Lawrence Stroll, bir konsorsiyumla şirketin yüzde 25'ini satın aldı yönetim kurulu başkanlığına getirildi.
Lawrence Stroll'ün Formula 1'de yarışan takımı Racing Point de ismini Aston Martin olarak değiştirdi. 61 yıl sonra Silverstone Grand Prix'sine dönen Aston Martin, yarış haftası öncesi Valhalla'yı tanıtırken F1 de altı çizilen konulardan biri oldu.
Söylenene göre Valhalla'nın hibrit sisteminin birincil amacı; elektrik motorunun ön tekerlekleri, V8 motorunun ise arka tekerlekleri tahrik etmesiyle performansı ve viraj alma dinamiklerini iyileştirmek. Stroll, “Valhalla, Formula 1 bilgisini, teknolojisini ve ruhunu bir yol aracına aktaracak” diye konuştu.
ERTELEMEYE RAĞMEN
Öte yandan Valhalla'nın kendisini yollarda bulabilecek olmasında uzmanların yorumuna göre küçük bir mucize payı da bulunmakta! Şirketi satın alırken Çin'in en büyük özel araç üreticisi Geely ile rekabete giren ve kazanan Stroll, ilk iş olarak yatırımı doğrultusunda Aston Martin'in elektrikli araç projelerini de ertelemeye almıştı. Tam elektrikli Rapide Lagonda için tarih 2022'den 2025'e ertelenirken Birleşik Krallık'ın 2020'lerin sonunda benzinli araçlara getireceği kısıtlamanın da göz önüne alınacağı söyleniyor.
Kaynaklar: The Verge, The Telegraph, LOG, Which Car
Kaynak: Web Özel