Hangi emoji, kimin için, ne anlama geliyor? ???

Hangi emoji, kimin için, ne anlama geliyor? ???

Artık onlar olmadan iletişim yok. Emojisiz bir anlık mesajlaşma oldukça tuhaf olabiliyor. Peki gülen surat emojisi 20 yaşında bir kişi ile 30 yaşında bir kişi için aynı anlama mı geliyor?

Eğer bir kişiye sonunda emoji olmayan bir mesaj gönderirseniz ya sizin ona kızdığınızı ya da tavır aldığınızı düşünür. Bu pek çok insan için böyle. Günümüzde emojiler anlık mesajlaşmanın olmazsa olmazı. Fakat hepimiz emojilerden aynı şeyi anlamıyoruz. Aile büyüklerimiz noktalama işaretlerine kadar dikkat ederken sessiz harfleri yazmaya üşenen MSN kuşağının emojilere atfettiği önem ne? Z kuşağı emojileri itici mi buluyor?

Gülen sarı bir surat (?) sadece gülen sarı bir surat demek değil. 30 yaşın üstündeki insanlar için pozitif bir hava veren bu emoji 20’lerinin başındakiler için itici bir figüre dönüşebiliyor. Hafeezat Bishi 21 yaşında bir medya ajansında işe başladı ve kendisini selamlayan ekip arkadaşları sarı gülen adamdan bolca ona gönderdi. Bishi, “Ben bunu iğnelemek için kullanıyorum ama onların niyetinin iyi olduğunu hemen anladım” diyor.

GÜLMEKTEN ÖLMEK: KURU KAFA

Dijital Vücut Dili kitabının yazarı Erica Dhawan’a göre pandemi dolayısıyla evden çalışılması emoji kullanımında daha çok yanlış anlaşılmalara yol açtı. Dhawan’a göre 30 yaşın üstündeki insanlar görüntüde ne varsa emojinin o anlama geldiğini düşünüyor. Dhawan örneğin kuru kafa emojisinin (?) çoğu yetişkin için ölüm anlamına geldiğini ama Z kuşağının bu emojiyi ‘gülmekten ölmek’ anlamında kullandığını anlatıyor.

ABD’de öğrenci olan Hintli Ranganath Kathawate pandemi ile birlikte Hindistan’daki ailesi ile daha çok mesajlaşmaya başlamış. Bu mesaj trafiğinde sık sık annesine kullandığı emojilerin anlamlarını açıklamak zorunda kalmış. Annesi çoğu zaman emojilerin anlamını anlamayıp telefonla sesli arama yaparak bir açıklama istemiş.

Babasının sık sık bunalan adam (?) emojisi gönderdiğini anlatan Z kuşağı temsilcisi Rachel Eliza kendisinin bu emojiyi bir erkek çok yakışıklı ise onu tanımlamak için arkadaşlarına gönderdiğini söylüyor. Eliza babasına durumu açıkladığında babası bunun çok komik olduğunu düşünüp bunalan adam emojisini daha çok göndermeye başlamış.

31 yaşındaki avukat Charlie Nelson Keever baktığı davalar gereği çok kişinin WhatsApp konuşmalarını incelemiş ve genç insanların gülen yüz (?) emojisini kullanmadığını fark etmiş.

KOVBOY ŞAPKALI ADAM: İÇTEN ÜZÜLDÜ DIŞTAN GÜLÜYOR?

Keever’a göre kafasında kovboy şapkası olan gülen surat ise Z kuşağı için dışarıdan gülerken içeriden bir konuya çok üzülmek anlamına geliyor. Keever kendisinin hiç gülen kovboy suratı emojisi göndermediğini birisi ona bunu gönderse nasıl bir anlam çıkarması gerektiğini de bilmediğini anlatıyor.

Kendisinin de internet çağında büyüdüğünü söyleyen Keever, “Yine de gençlerin konuşma dilini çözemediğimi görünce yaşlanmış hissediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Gözünden yaş gelerek gülme (?) emojisi Twitter’da, 2020 yılında en fazla kullanılan emoji olmuş. Gülmekten ağlamak emojisi 2017 yılında Apple tarafından iPhone’larda en fazla kullanılan emoji olarak ilan edilmişti.

YILLAR BOYU KULLANILINCA ANLAM DEĞİŞİYOR

İnternet dil bilimcisi Gretchen McCulloch’a göre yıllar boyunca aynı emojiyi kullanmak bir süre sonra ikonun orijinal anlamını yitirmesine sebep oluyor.

Yüksek Öğretim Kurumu’nun Ulusal Tez Merkezi’nde emojiler üzerine yapılmış bir doktora tezi çalışması yok. Bu yüzden Türkiye’de emoji çalışmalarına dair kapsamlı bir bilgi sahibi değiliz.

İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Tuğçe Bozkurt’un geçen sene hazırladığı ‘Sosyal medya aktivitelerinde emojilerin yeri: Y ve Z kuşakları üzerine bir çalışma’ isimli yüksek lisans tezi kuşaklar arası emoji kullanım farkları üzerine bazı notlar içeriyor.

Buna göre Z kuşağı emoji kullanımını cümle ya da kelimenin yerine geçen kullanımlarda, duygu belirmek için veya dekoratif amaçlı kullanıyor. Bozkurt’un çalışmasına katılan bir Z kuşağı üyesi bazen sözcükler yazmak yerine sadece emojiler göndererek arkadaşları ile anlaştığını söylüyor. Bir Z kuşağı üyesi, “ Özellikle Instagram’da bir şeyi beğenmediğimde ben bunu söyleyip yanında (?) baş parmak aşağı emojisini atıyorum beğenmedim demek yerine.

Ya da neredesin diye soran bir kişiye ev (?) ya da okul (?) emojisi göndererek nerede olduğumu bir emoji ile anlatırım” diyor.

Kaynaklar: The Wall Street Journal, CNN, Sosyal medya aktivitelerinde emojilerin yeri: Y ve Z kuşakları üzerine bir çalışma

Kaynak: Web Özel

anlık mesajlaşma uygulamaları