Dünyaya dönen astronotların açıklayamadığı gerçek!

Uzay haberleri Sağlık Haberleri Bilim Haberleri
Dünyaya dönen astronotların açıklayamadığı gerçek!
Fotoğraf: DepoPhotos (Yapay zeka ile oluşturulmuştur)

Uzaya yolculuk yapan ve belirli sürelerde Dünya'nın dışında kalan astronotlar gördükleri, yaşadıkları ve başlarına gelen her şeyi anlatamıyor.

Uzayın her zamankinden daha yakın olduğu bir zamanda yaşıyor. Elon Musk'ın SpaceX'i gibi özel şirketlerin sayısının artmasıyla birlikte uzaya seyahat sadece para meselesi olacak.

Ancak uzaya gitmek demek bazı problemlerle karşılaşmanız demek. Yukarıda ne kadar çok zaman geçirirseniz o kadar çok problemle karşılaşıyorsunuz. Vücudunuz yer çekiminin ve Dünya'daki fiziksel yasaların dışında kalmak için tasarlanmadı.

Dünya'nın bizim evimiz olması şans eseri değil. Su, atmosfer ve bir manyetik alan bize yaşamak için doğru koşulları sunuyor. İnsan yapısı itibariyle sadece Dünya gezegeninde rahatça yaşamını sürdürebilir.

Dünya dışına adım atan bir insan tüm bu korunmalardan uzaklaşıyor ve peş peşe sağlık sorunlarıyla baş başa kalıyor.

UZAYA ÇIKAN ERKEKLERİ BEKLEYEN TEHLİKE!

Yapılan yeni bir çalışma, galaksiler arası radyasyona uzun süre maruz kalmanın ve uzaydaki ağırlıksızlığın erkeklerin erektil dokularında hasara neden olabileceğini ve bunun etkilerinin yıllarca sürebileceğini ortaya koydu.

Bu etkileri inceleyen araştırmacılar bir grup kobay hayvanı kozmik radyasyona maruz bırakırken arka ayaklarını 4 hafta boyunca 30 derece açıyla asılı bıraktılar.

Bu ışınlara çok az maruz kalma bile bu tür kemirgenlerde oksidatif stresi artırıyor. Peni kanla dolduran ve dikleşmesini sağlayan arterlerini işlevini olumsuz etkiliyor.

HEMEN ENDİŞELENMEYİN, BİR ÇÖZÜMÜ VAR

Ancak çalışma aynı zamanda uzayda uzun süre kalmayı planlayanlar için bir umut ışığı da oluşturdu. Bilim insanları, bazı antioksidanlarla yapılan tedavinin, hasarlı dokularda ereksiyon fonksiyonunu iyileştirdiğini buldu. Bu da her şeyin tamamen kaybolmadığı anlamına geliyor. Yani bir sertleşme sorunu yaşansa da bu durum tekrar normal dönüyor.

Bu araştırmaya göre eğer uzaya çıkmak istiyorsanız orada fazla kalmayı düşünmemenizi tavsiye ediyor. Ne kadar az kalırsanız o kadar az problem yaşayacaksınız. Ancak gelecekte Ay'da, Mars'ta ya da başka bir gezegende koloniler kurulacaksa bu sorunun çözülmesi şart!