Depremzede gençler binanın karakutusunu yaptı! Enkazdaki kişinin yerini buluyor

Teknofest Teknoloji Haberleri

Teknofest'te pek çok genç yarışmaya katıldı. Onların arasında depremzede öğrenciler de vardı. Hatay İskenderun Teknik Üniversitesi öğrencileri, uçağın kara kutusu gibi binanın kara kutusunu yaptı. Kutudan alınan veriler arama ekiplerine de yol gösteriyor.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri 55 binden fazla insanı hayattan kopardı. Deprem sonrası telefonların çekmemesi ve yolların ulaşıma kapanması da kurtarma çalışmalarını sekteye uğrattı. Depremi acı şekilde yaşayan Hatay İskenderun Teknik Üniversitesi öğrencileri ise, bu soruna yönelik bir proje geliştirdi.

Öğrenci Yunus Emre Cambaz, "içindeki sensörler sayesinde 6 farklı sensör var içinde. haberleşmeyi sağlayan bir sistem var." dedi.

Haber Global muhabiri Leyla Demir'in haberine göre, deprem olduğu anda binanın üzerinde bulunan bu kutu sayesinde binanı nasıl ne yana çöktüğünü ve binanın içinde kaç kişinin olduğu görülebiliyor.

Teknofest'te afet yönetimi projelerinde yarışmaya katılan bir diğer grup ise Yıldız Teknik üniversitesi öğrencileri... Kahramanmaraşlı Seyfullah Akkor ve arkadaşları da enkazdaki kişinin yerini kolayca tespit etmek için sinyal algılama cihazı geliştirdi.

Gençler, projelerini hayata geçirip benzer acıların yaşanmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

depremzede karakutu enkaz genç öğrenci proje TEKNOFEST