Akıllı telefon devinin Türkiye uyku araştırması sonucu dikkat çekti
Samsung'un Kovid-19 salgını ile birlikte tüm dünyada değişen uyku alışkanlıkları analizine göre, ABD, Almanya ve Fransa uyku verimliliğinde en büyük düşüşü yaşadı. Analizin Türkiye sonuçları da dikkat çekti.
Samsung'dan yapılan açıklamaya göre, şirket, salgın ile birlikte tüm dünyada değişen uyku alışkanlıklarını analiz etti. Samsung’un Galaxy Watch akıllı saatlerinde toplanarak, Ar-Ge Merkezi ve Büyük Veri Merkezi tarafından analiz edilen veriler, hem Türkiye’de hem de dünyada değişen uyku alışkanlıklarını ortaya çıkardı.
Verilere göre, ABD, Almanya ve Fransa uyku verimliliğinde en büyük düşüşü yaşarken, Türkiye salgından sonra daha geç yatmaya ve uyanmaya başladı.
Samsung'un elde ettiği verilere göre, uyku süresiyle uyku verimliliği arasında herhangi bir korelasyon olmadığı görülüyor. Aslında tüm ülkelerde, uyku süresi ortalamaları salgın öncesi döneme göre artarken, uyku verimliliğinde genel bir düşüş göze çarpıyor.
Bununla beraber, veriler cinsiyete göre de farklılık gösteriyor. Hem erkekler hem de kadınlar salgın öncesinde olduğundan fazla dinlenirken, erkekler kadınlara göre daha uzun süre uyumakla kalmıyor, aynı zamanda uyku verimliliklerinde büyük bir düşüş de yaşıyor.
Sonuçları değiştiren bir diğer faktör ise yaş olurken, uyku verimliliği yaş ilerledikçe azalış gösteriyor. Uyku verimliliğinde önemli bir yükselme görülen 20 ila 39 yaş arasındaki kişiler, bu durum için istisna oluşturuyor. Ayrıca bu yaş grubu, hem süre hem de verimlilik konusunda önemli bir artış sergileyen tek yaş grubu olarak öne çıkıyor.
ARAŞTIRMANIN TÜRKİYE SONUÇLARI
Verilere göre Türkiye, yüksek uyku verimliliğiyle öne çıkarken, uykuya dalma saatlerinde değişim gözlendi.
Türkiye, salgın öncesinde en geç yatma ve uyanma saatine sahip ülkeydi, bu durum halen devam ediyor. Salgın sonrası Türkiye'de uyanma süresi 13 dakika daha uzarken, Türkiye'deki insanlar, 48 dakika daha geç yatıp, dünya ortalamasından 40 dakika geç uyandılar.
Uyku alışkanlıklarına daha makro seviyede bakıldığında, bölgeye göre farklılıklar göze çarpıyor. Her ülkede uyku süresinde artış görülüyor, zira salgın ile birlikte ortalama olarak herkes eskiye göre daha geç saatlerde uyanıyor. Ancak bu durumun, uyku verimliliği üzerinde farklı etkileri olduğu da görülüyor.