Özel ambulanslar nasıl denetleniyor? 'Ambulansmetre' kaçtan açılıyor?

Seyir halinde durdurulamadıkları için zaman zaman suistimal vakalarının da yaşanabildiği özel ambulanslar, hasta nakillerinde önemli bir rol de oynamakta. Peki özel ambulansların denetimleri nasıl gerçekleştiriliyor? Şirketler nakil hizmeti için kaç para talep ediyor?

Son Güncelleme:

Türkiye'de özel şirketlere bağlı çok sayıda ambulans bulunuyor. Öyle ki bu hizmeti veren çoğu şirket, internet sitelerinde kamu ambulanslarından daha hızlı oldukları ve daha özel ekipmanlara sahip olduklarını öne sürüyor. Özel ambulans fiyatları ise Avrupa Yakası tek yön için 400-450 TL'den başlıyor, kilometre başına ise 15-20 TL isteniyor. Anadolu Yakası'nda ise 800 TL'den başlayan firmalar da bulunmakta.

'ASANSÖR YOKSA EK ÜCRET TALEP EDİYORLAR'

Ambulans içinde oksijen verilmesi, damar yolu açılması ve enjeksiyon gibi müdahalelerde ise 150 TL'den başlayan rakamlar talep edilebiliyor. Görüştüğümüz bazı şirketler, hastayı taşıma, asansörsüz binalarda hastayı indirme gibi ek hizmetler için de para istediklerini belirtiyor. İlçeden ilçeye, gidilen mesafeye bağlı da ücret artışı yaşanıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, 2022 Haziran itibariyle İstanbul'da 517 ambulans bulunuyor. Megakentte, 212'si Avrupa, 126'sı Anadolu Yakası'nda olmak üzere toplam 338 adet, Acil Sağlık Hizmetleri istasyonu bulunmakta.

Özel ambulanslar harekete geçecekleri direkt çağrıları, İl 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne bildirmek durumunda. Fotoğraf: Shutterstock.

Ambulanslar tepe lamba ve sirenlerini ise hasta almaya giderken ya da taşırken açabiliyor. Seyir halindeki ambulanslar, hastanın hayatının riske girmemesi için durdurulmuyor. Mevzuata göre, İl Sağlık Müdürlüğü özel ambulanslara ceza yazamıyor. Denetimlerde yakalanan ruhsatsız özel ambulanslara ise Karayolları Trafik Mevzuatı’na göre, 30 günden 60 güne kadar hak mahrumiyeti ve para cezası kesebiliyor.

PEKİ 'AMBULANSMETRE' AÇILIŞ FİYATI NE KADAR?

İstanbul Anadolu Yakası'nda aradığımız bir şirket, fiyatlarının tek yön için 800 TL'den başladığını ancak süreklilik olması durumunda gidiş dönüşlerde indirim yapabileceklerini söylüyor. Araçlarının tam donanımlı olduğunu ve araçta paramedik sağlık personellerinin bulunduğunu anlatan yetkili, kişinin kendilerini aradıkları andan itibaren tüm çağrıların kayıt altında olduğunu söylüyor. Mevzuata göre özel ambulanslar doğrudan çağrı aldıklarında, yani hasta 112'yi değil, özel ambulans hizmeti veren şirketi aradığında, firmanın yetkilisi İl 112 Komuta Kontrol Merkezi'ni bilgilendirmek zorunda. Ambulanstaki telsiz sistemiyle de ambulansın yolculuğu takip ediliyor.

'KİŞİNİN ÇANTASINA BAKAMAYIZ'

Aracın tamir için sanayiye gitmesi durumunda bile 112'ye bildirimde bulunduklarını anlatan yetkili, “Araç şu saatte, şurada diyerek evrak gönderiyoruz” diyor. Ambulansın kötü niyetli insanlar tarafından kullanılmasının nasıl önüne geçtiklerini sorduğumuz yetkili, “Kişinin çantasına, valizine bakamayız, içinde ne olduğunu bilemeyiz” diyor.

Hatırlanacağı üzere 27 Kasım 2022'de oynanan olaylı Göztepe - Altay maçında Gürsel Aksel Stadyumu'na suç aletlerinin özel bir ambulans vasıtasıyla sokulduğu İzmir Valiliği tarafından açıklanmıştı. Geçmişte ayrıca bazı iş insanlarının trafikten kaçınmak için de özel ambulans kiraladıklarına yönelik haberler gündemde genişçe yer bulmuştu. 

Farklı alanlarda günlük hizmet kiralanabilen bir online platformda özel ambulans hizmeti veren firmalara ulaşmaya çalışıyoruz. Emrullah K. isimli yetkili, Tahtakale-Beylikdüzü arası hastamızı taşımak için bize tek yön olarak bin 500 TL fiyat veriyor. Mesafenin yakın olduğunu ve sürekli git gel yapacağımızı anlattığımız Emrullah K. günün sonunda bize gidiş-dönüş için 2 bin 800 TL teklifte bulunuyor. Taksit yapamayacakları bilgisini de ekliyor. 

NASIL RUHSAT ALIYORLAR?

Peki, bu ambulanslar nasıl ruhsat alabiliyor? Öncelikle ilk kez ruhsat alınacak araçların 5 yaşından büyük olmaması gerekiyor. Araçların hasta kabinli panelvan veya pick-up tipinde olması, aydınlatma, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin olması gibi şartlar yer alıyor. Aracın hastayı sarsıntısız bir şekilde naklini sağlayabilmesi için süspansiyon sisteminin olması ve yangın söndürücünün bulundurulması da diğer şartlardan. Ayrıca araçlar, imdat çekici, demir manevala, emniyet kemeri keseceği gibi donanımlara sahip olmalı ve araçların tasarımları TS-EN 1789 standartlarına uygun yapılması da bir zorunluluk olarak sunuluyor.

Ambulans içerisinde bulunan şartların kontrolleri periyodik olarak yapılıyor. İl Sağlık Müdürlüğü ambulans olarak kullanılan araçların rutin bakım ve muayenelerinin takibini, çalışma ruhsatı verilme işlemini, ambulans uygunluk belgesi verilme gibi işlemleri gerçekleştiriyor. Belgeleri eksiksiz ve tam olan araçlar hizmetlerine devam edebiliyor.

Bununla birlikte görüştüğümüz ambulans şirketleri, çağrıyı aldıktan sonra ortalama 1 dakika içerisinde istasyondan çıkış yaptıklarını söylüyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber