Öğle molanızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Masa başında, dışarıda, sosyalleşerek

“Çalışırken ve mesai sonrası evde dinlenirken kaçırdığım sosyal hayatı en azından işte, molalarda sosyal medyada yakalarım” diye düşünebilirsiniz. Öğle molasında bir yandan sandviç yiyip, bir yandan Instagram'da gezinenlerden misiniz? Yoksa yemeğini masasında klavye başında yiyenlerden mi?

Son Güncelleme:

İşe nasıl başladığımız ve mesaiyi nasıl bitirdiğimiz kadar öğle molalarını nasıl değerlendirdiğimiz de önemli ve bu, asla göz ardı edilmemeli. Çünkü dinlenmek ve enerji toplamak için gün ortasında molası vermek, sizi sadece iyi bir çalışan yapmakla kalmaz, daha sağlıklı ve mutlu biri olmanızı da sağlar. Öte yandan öğle molası vermek kadar, bu molayı nasıl değerlendirdiğimiz de çok önemli. Öğle molasını nasıl geçirdiğimiz fiziksel ve ruhsal sağlımızı etkilediği gibi işteki performansımıza da sirayet ediyor.

Öğle molasında da çalışmak, ortaya bir şeyler koymak hep hayalini kurduğumuz o boş zamanı kaçırmamızla sonuçlanıyor. Peki öğle molamızı nasıl daha verimli geçirebiliriz?

İYİ ÖĞLE MOLALARININ UZUN VADEDE ETKİSİ...

Uluslararası çalışma danışmanı Michael Kerr, öğle molalarını en iyi şekilde değerlendirmenin uzun vadede üretkenliği ve yaratıcılığı arttırdığına, aynı zamanda stres seviyesini de azalttığına dikkat çekiyor. Kariyer ve yönetici koçluğu yapan Anita Attridge ise öğle molasında işle bağı koparmanın enerjinizi tazelediğini ve günün geri kalanının daha yumuşak geçmesini sağladığını dile getiriyor.

Öğle molalarını daha verimli geçirme konusunda yürüttüğü çalışmalar ile bilinen iş hayatı uzmanı Lynn Taylor'a göre öğle molası için planlar yapmak oldukça önemli.

“Sırf 'boş zaman' diye öğle molanızı boşa harcamak zorunda değilsiniz" diyen Taylor, molanızı çeşitli planlarla renklendirebileceğinizi vurguluyor.Öğle molasından hemen sonraya bir toplantı ya da sunum koymamayı da öneren Taylor, “Öğle molanızdan döner dönmez bir toplantıya gireceğinizi bilmek sizi strese sokar ve molanız mahvolur” diyor.

GERÇEK BİR MOLA VERİN

"Zaten çalışırken ve mesai sonrası evde dinlenirken kaçırdığım sosyal yaşantımı en azından iş molalarında sosyal medyadan takip edeyim" diye düşünebilirsiniz. Çalışma hayatı uzmanı Alexandra Levit ise bunun tam tersini öneriyor. Levit, yemeğinizi bilgisayar başında yemenin bir mola sayılmadığını vurguluyor. “Öğle molasında maillerinize bakmayın, işten konuşmayın” diyen Levit, ayrıca molada bütün ekranlardan uzak durma ve gözleri dinlendirme tavsiyesi sunuyor.

Uzmanlar, öğle molalarında mümkün olduğunca işten konuşulmaması gerektiğinin altını çiziyor. Fotoğraf: Shutterstock 

Lynn Taylor da öğle molanızdaki vakti gündüz ve akşam yapamadıklarınız için değerlendirebileceğinizi belirtiyor. Taylor, “Bankaya gitmek gibi işten önce ya da sonra ve hatta hafta sonu yapamayacağınız işleri öğle molanızda halledin” demekte.

ARKADAŞINIZLA HIZLI BİR ÖĞLE YEMEĞİ

Örgütsel psikoloji alanında çalışmalar yürüten Michael Woodward ise, sizinle aynı bölgede çalışan bir arkadaşınızla bir öğle yemeği buluşması organize etme önerisi yapıyor. Woodward, “Unutmayın ki iş hayatınız kadar özel hayatınızın da ilgiye ihtiyacı var ve iş dışındaki zamanınızı kişisel ihtiyaçlarınız için kullanmanız çok önemli” şeklinde konuşuyor. Öğle molasının bu açıdan iyi bir fırsat olduğunun altını çizen Woodward, sohbete kapılıp süreyi uzatmama uyarısı da yapıyor.

Woodward, öğle aranızı yeni birileriyle tanışarak da değerlendirebileceğinizi aktarıyor. Özellikle büyük şirketlerde insanların asansörde bile birbirini görmezden geldiğini söylüyor. Woodward, iş yerimizde günümüzün en uzun zamanını geçirdiğimizi anımsatarak, iş yerindeki bazı etkileşimlerin kısa süreli olduğunu kaydediyor. Woodward, “İlişkileri geliştirebilmek adına ofisten çıkıp, bir öğle yemeği yiyip, iş arkadaşlarınızı tanımak için biraz zaman ayırın” diyor.

MASANIZDAN KALKIN VE RUTİNLERE KAPILMAYIN

Uzmanlar öğle molasında masadan kalkıp, ofis dışına çıkmanın faydaları konusunda hemfikir. Uzun süre oturmanın zararları konusunda yapılan pek çok çalışma mevcut. O nedenle sadece yemekhaneye gitmek ya da dışarı çıkıp temiz hava almak, biraz yürümek bile büyük önem taşıyor.

Bir alışkanlığı değiştirmek pek çok kişi için zor. Alıştığımız restoranda öğle yemeği yemek ya da yemeğe aynı kişiyle çıkmak gibi alışkanlıklarımız olabilir. Öğle yemeğinde bazen tek yemek ya da konuşmanız gereken kişileri arayarak rutinlerinizin dışına çıkabilirsiniz.

Kaynak: Forbes, The Atlantic

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber