'Tatile çıktıklarında ciltleri düzeliyor' |  İş hayatı insanın cildini nasıl etkiliyor?

Günümüzde yoğun tempolu iş hayatı ve saatlerce süren trafik nedeniyle stres, hayatımızın bir parçası haline geldi. Vücudumuzda stresten en çok etkilenen yerlerden biri ise cildimiz. Peki, iş hayatı ile stres arasındaki dengeyi nasıl sağlayabiliriz? İşin uzmanları ne diyor?

Son Güncelleme:

Önemli bir toplantı ya da sunum öncesinde sabah yüzünüzde bir sivilceyle uyandıysanız bunun nedeni yedikleriniz kadar, sunum stresi de olabilir. Ve bu iş stresini sadece sunum öncesinde değil de neredeyse her gün yaşadığınızı düşünün... Cildiniz sağlıklı değilse iş stresi faktörünü ve çalışma ortamınızı masaya yatırmanız faydalı olabilir.

Evet stres, neredeyse her çalışan için kaçınılmaz bir durum. Tempolu iş hayatı, sürekli çalan telefonlar, yanıtlanması gereken mailler, okunmamış mesajlar, plansız toplantılar, yapılması gereken teslimatlar... İş hayatındaki stresin en çok etkilediği yerlerimizden biri cildimiz. Yaptığınız işi seviyor olsanız bile stres ile mutlaka başa çıkmayı başarabilmeniz gerekiyor. Çünkü uzmanlar iş hayatında stres yaşayan biri ile stres yaşamayan birinin cildinin aynı olmadığını söylüyor.

Ayrıca masa başı çalışanlarda tüm gün ekran karşısında yapay ışığa maruz kalmak, hem cildi hem de gözleri olumsuz yönde etkiliyor. Öte yandan her mevsim dışarı çıkarken güneş kremi sürmemek de ilerleyen yaşlarda kırışıklara ve deri sarkmalarına neden oluyor. Masa başı çalışanlarda görülen saç yolma ise, ilerleyen süreçlerde kellik sorununa neden oluyor.

"ÇALIŞANLAR TATİLE ÇIKTIKLARINDA CİLTLERİ DÜZELİYOR"

Dermatolog Dr. Buket Bayram, stresin bütün hayatımızı olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Stres, kadınlarda kurdeşen ve egzamaya, erkeklerde ise sırtta akneye, burun ve alında döküntülere ve egzamaya neden oluyor. İnsanlar, iş hayatının stresini atabilmek için tatile çıktıklarında ciltleri düzeliyor” diye konuşuyor.

Stres ile başa çıkmada en önemli yolun hayata bakış açısını değiştirmek olduğunu vurgulayan Bayram, “Başarı için az da olsa stres gerekiyor ancak fazlası hem ruh hem de beden sağlığımıza zarar veriyor. Stresli iş hayatı olan bir kişi ile normal bir iş hayatı olan kişinin cildi kesinlikle aynı değil. İş stresi saç dökülmelerine de neden oluyor” demekte.

"Stres, erkeklerde sırtta akneye, burun ve alında döküntülere ve egzamaya neden oluyor." Fotoğraf: Shutterstock

YAPAY IŞIĞA MARUZ KALDIĞIMIZDA DA CİLDİMİZ BOZULUYOR

Cilt sağlığı için de önerilerde bulunan Bayram, “Cilt mutlaka yatmadan önce temizlenmeli, makyaj varsa çıkarılmalı. Güneş koruyuculu nemlendirme her gün yapılmalı. Ayrıca, erkeklerin de cep telefonu, bilgisayar gibi yapay ışıklara maruz kaldıklarında kolajen yapıları bozuluyor ve bu da kırışmalara, erken yaşlanmalara neden oluyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Sedef hastalıklarının yüzde 60 kadarının psikolojik stres hastalıklarını tetiklediğini söyleyen Dermatolog Sadık Yılmaz ise, "Endişe düzeyleri fazla olan hastaların tedaviye daha kötü yanıt verdiği gözleniyor. Stresle tetiklenen deri hastalıklarının önlenmesinde veya tedavisinde spesifik farmakolojik bir tedavi henüz bulunamamıştır. Ama değişik stresle başa çıkma yöntemleri uygulanabilir" değerlendirmesini yapıyor.

STRES KORTİZOL SALGILANMASINA NEDEN OLUYOR

Dermatolog Madhuri Agarwal, stresin cildimizdeki etkisini azaltmak için işe ilk olarak stres seviyesi ve cilt arasındaki bağı anlayarak başlamamız gerektiğine işaret ediyor. Agarwal, stresin vücudumuzda kortizol gibi psikolojik tepkileri dürten hormonlar salgılanmasına neden olduğunu kaydediyor. “Stres dolayısıyla salgılanan beklenmedik ve aşırı kortizol, vücuttaki öteki hormonların dengesinin değişmesine neden oluyor” diyen Agarwal, bu durumun da sebum (yağ bezlerinin ürettiği salgı) üretimini arttırdığını ve birden deri döküntüsü ya da sivilce gibi sorunlara neden olduğunu dile getiriyor.

Agarwal ayrıca, vücudumuzda her şeyin fiziksel ve ruhsal olarak yolunda gitmesi halinde, hormonlarla bağlantılı olan endokrin sisteminin (iç salgı bezlerinin) de iyi şekilde çalıştığına vurgu yapıyor. Agarwal, stresli olmanın da bu sistemi sarsarak, egzama, kurdeşen, sivilce ve saç dökülmesi gibi çeşitli sağlık problemlerine yol açtığına dikkat çekiyor. Agarwal, yetersiz uyku nedeniyle göz altında sıvı toplandığını, bunun da göz altı torbalarına neden olduğunu sözlerine ekliyor.

Dermatolog ve psikiyatrist Amy Wechsler de benzer noktalara dikkat çekiyor. Zorlu bir hafta geçiren kişilerde gözlerde şişlik, göz altında morarıklık, birden çıkan kırışıklıklar gibi değişimler yaşandığını dile getiren Wechsler, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Yoğun mesai, uykusuzluk ve sağlıksız yaşam tarzı yüzde lekeler, sivilceler ve kırışıklıklar oluşmasına yol açar. Bu da sizin görüntünüze yaklaşık 3 yaş ekler.”

Ek kaynaklar: Vogue, Elle

 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber