Ve Tokyo 2020 sona erdi... Tarih yazdık, rekorlar kırdık! İşte bilanço
Pandemi nedeniyle 1 yıl ertelendi, "Seyircisiz nasıl olacak" dendi ancak olimpiyat oyunlarının tadı her şeye rağmen damağımızda kaldı. Türkiye, 13 madalya ile rekor kırarken sporcularımız tarihi başarılara imza attı. İşte Tokyo 2020'nin bilançosu!..
Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları geride kaldı. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları ile heyecan devam edecek. Yeniden sporcularımıza yürekten destek olacağız. Ancak hazır oyunlar sona ermişken çıkan kısmın özetine, olimpiyat maceramıza dönüp bir bakmakta fayda var.
Öncelikle sporcularımızın rekor kırdığının altını çizelim. Daha önce yalnızca iki kez madalya sayısında çift hanelere ulaşmıştık. Londra 1948'de 12, Atina 2004'te ise sporcularımız 11 madalya kazanmıştı.
REKOR KIRDILAR...
Tokyo 2020'de elde edilen 13 madalya böylece rekor oldu. Ülkemiz madalya sıralamasında ise 35. sırada yer aldı. Tüm zamanlarda elde ettiğimiz 104 madalya ise toplam madalya sıralamasında 31. sıraya yerleştiriyor.
Sporcularımızın tarih yazdığı oyunlarda karatede, okçulukta ve artistik cimnastikte tarihimizdeki ilk madalyaları elde ettik. Öte yandan kadınlar güreş ve kadınlar boksta da sporcularımızın kazandığı madalyalar birer ilkti.
NASIL BAŞLADIK?
Okçulukta karışık takımlarda Mete Gazoz ve Yasemin Anagöz, 4. sırada yer aldı ve madalyayı ucundan kaçırdık. Atıcılıkta erkekler 10 metre havalı tüfek kategorisinde Ömer Akgün de 4. oldu. “Madalya ikidir elimizden kaçıyor” diyorduk ancak bu iki dördüncülük de dev başarılar olarak spor tarihimize geçti.
25 Temmuz'da ise ilk madalyalarımızı kazandık. Taekwondoda erkekler 68 kiloda Hakan Reçber, kadınlar 57 kiloda ise Hatice Kübra İlgün bronz madalyanın sahibi oldu.
İLKLER!
Temmuz ayının son gününde ise Mete Gazoz okçulukta tarihi bir başarıya imza atarak altın madalyayı Türkiye'ye getirdi.
Güreş müsabakalarının başlamasıyla madalya sayımızın artacağını biliyorduk; öyle de oldu. 2 Ağustos'ta Rıza Kayaalp grekoromen stilde 130 kiloda, Yasemin Adar ise kadınlar serbest stilde 76 kiloda bronz madalya elde etti. Kadınlar güreşte ilk Avrupa ve dünya şampiyonluğumuzu getiren Yasemin, ilk olimpiyat madalyasını kazanmanın da gururunu yaşadı.
Yasemin Adar'ı keşfeden antrenör anlattı!
Adem Asil, Ahmet Önder, Ferhat Arıcan ve İbrahim Çolak dörtlüsü 7 final vizesi alarak tarihi bir eleme performansı geçirmişti. Ferhat Arıcan alet finalinde 3 Ağustos'ta erkekler paralel barda bronz madalya kazandı. Bu da tarihi bir başarıydı.
BİR KARATE ÜLKESİ OLARAK TÜRKİYE
5 Ağustos'ta başlayan karate müsabakalarında ise farkımızı ortaya koyduk. Olimpik bir spor olmayan ve hem ilk hem de son kez Tokyo 2020'de olimpiyat programında yer alan karate, Türkiye'nin şampiyonluklar elde ettiği ve oldukça başarılı olduğu bir spor.
Bu spor olimpiyat sahnesinde yer alınca başarı da bir beklenti haline gelmişti. 5 Ağustos'ta Eray Şamdan erkekler kumite 67 kiloda gümüş madalyayı Türkiye'ye getirdi ve açılışı yaptı. 6 Ağustos'ta ise Taha Akgül'ün güreşte erkekler serbest stilde 125 kiloda kazandığı bronza sevindik ve gözümüzü yine karateye çevirdik.
Erkekler katada Ali Sofuoğlu, kadınlar kumite 61 kiloda ise Merve Çoban bronzların sahibi oldu.
BOKSTA TARİHİ ZAFER!
7 Ağustos sabahı ise bir kez daha tarihe şahitlik ettik. Önce kadınlar tüy sıklette Buse Naz Çakıroğlu gümüş madalyanın sahibi oldu, Busenaz Sürmeneli ise velter sıklette altın madalyaya ulaştı. İki Buse, Türkiye'nin boksta kadınlarda elde ettiği ilk madalyaları kazandı. Türkiye'nin daha önce olimpiyat sahnesinde boksta kadınlar kategorisinde galibiyeti dahi yoktu.
'Beynimde çakan o şimşekler...'
Kapanışı da karateyle yaptık. Uğur Aktaş, erkekler kumite 75 kiloda bronz madalya kazanarak 13. madalyayı ülkemize getirdi. Türkiye, karatede Japonya'yı dahi geride bırakarak en çok madalya kazanan ülke oldu.
UNUTULMAZ MÜCADELELER!
Eda Tuğsuz, atletizmde kadınlar cirit atmada 4. oldu ve tarihi bir başarının altına imzasını attı. İlke Özyüksel, modern pentatlonda, İbrahim Çolak ise artistik cimnastikte halka aletinde 5'incilik elde ederek alkış aldı. Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı da tarihinde ilk kez çeyrek finale çıkarken müsabakaları 5. sırada noktaladı.
Yelkende Alican Kaynar'ın Finn sınıfında, Ateş ve Deniz Çınar kardeşlerin ise 470 sınıfında madalya yarışına kalmayı başarmaları da unutulmazdı. Halterde 2000 doğumlu Nuray Levent'in kadınlar 64 kiloda 9. sırayı alması, yüzmede ise 2005 doğumlu Merve Tuncel'in kadınlar 1500 metre serbest stilde 33 sporcu arasında 11. sırayı elde etmesi umut veren başarılar olarak akıllara kazındı.
Şimdiden Paris 2024 heyecanı hissediliyor. Genç sporcularımızın gururlandıran mücadeleleri sayesinde 2024'ü iple çekmeye başladık bile.
metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel