PCR aşı inadını kırar mı? 'Son ana kadar olmam'

Artık aşı olmadan veya PCR testi yaptırmadan neredeyse evden dışarı adım atmak mümkün değil. Peki sürekli test yaptırma zorunluluğu aşı olmayanları aşıya yönlendirir mi? Kimileri son ana kadar direneceğini söylüyor. Kimisi hala 'Gencim beni etkilemez' kafasında...

Son Güncelleme:

16 milyon kişi sırası geldiği halde koronavirüs aşısını hiç yaptırmadı. Bunun üzerine geçen hafta Sağlık Bakanlığı tiyatro, sinema, konser gibi toplu etkinlik alanları ve uçak ile şehirlerarası otobüs yolculuklarında 'Negatif PCR testi' şartı getirdi. Aşılarını yaptırmayan vatandaşlar, etkinliklere ve seyahatlare katılmak için PCR testi yaptırmak zorundalar.

PCR testi zorunluluğu nedeniyle hem aşı merkezlerinde, hem de aşı yaptırmakta direnenlerin PCR Test Merkezleri'ndeki yoğunlukları arttı. Haberglobal.com.tr olarak, Çapa Tıp Fakültesi'ndeki PCR Test Merkezi ve İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ndeki aşı uygulama merkezlerini gezdik. 

UÇUŞU OLAN DA VAR, KONSERE GİTMEK İSTEYEN DE 

Çapa Tıp Fakültesi’ndeki PCR Merkezi'nde gittiğimiz saatlerde yoğunluk olmasa da gün içinde test yaptırmaya gelenlerin sayısı oldukça artmış. PCR testi yaptırmak için gelenlerin ilk başvurduğu merkezdeki görevli doktor, başvuru sayısının geçen haftaya oranla çok yükseldiğini belirtiyor. Doktor, PCR testi yaptırma oranındaki artışın yaklaşık yüzde 50'nin üzerine çıktığını söyleyerek, "Gün arasında yoğunluk oluyor. Şikayeti olanlar artık daha azınlıkta kalıyor. Gelenlerin büyük kısmı aşı yaptırmayıp mecburen PCR testi vermeye gelenlerden oluşuyor. Mazeretle gelenlerden bazıları, 'Dersim var', 'Konsere gideceğim' veya 'Uçuşum var' gibi bahaneler sunuyor" şeklinde konuştu. 

'ZATEN ÇOK GENCİZ BİZİ ETKİLEMEZ'

Aşı karşıtı 27 yaşındaki Melih K. da haftasonu şehir dışına çıkmak için Çapa’daki PCR merkezine gelmiş. Aşı yaptırmak istemediğini, hala ne tür yan etkiler bıraktığını bilmediğini söyleyen Melih K., "Zaten çok genciz, bizi etkilemez ama o aşılar yan bir hastalık çıkarabilir. Şehir dışına çıkmam gerekiyor ama PCR testi yaptırmam gerekiyor. Neden böyle bir uygulama var anlamıyorum. İnsanlara aşıyı veya PCR testini neden zorunlu tutuyorlar?" ifadelerini kullandı.

Aşı tereddütü olan Semih Görgülü de, merkeze gelip PCR testi verenlerden. Görgülü, "Konsere gideceksin test istiyorlar. Uçakla memlekete gideceğiz PCR testi istiyorlar. Etrafımızdan duyuyoruz, yan hastalıkları oluyormuş diye. Son ana kadar aşı olmayı düşünmüyorum, ama böyle de çile çektiriyorlar. Haftasonu arkadaşlarımla şehir dışına çıkabiliriz o yüzden test yaptırmaya geldim" şeklinde konuştu.

Çapa Tıp Fakültesi'ndeki PCR Test Merkezi'ne sabah saatlerinde gelen vatandaşlar...

RAKAMLAR İKİYE KATLANDI 

Çapa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, PCR zorunluluğu nedeniyle bir yoğunluğun olduğunu söyledi. Tükek, geçtiğimiz hafta günlük 400-600 arası olan PCR testi rakamlarının bu hafta içi 800'e yaklaştığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Bu artışlar genelde PCR zorunluluğu olanlardan. Bu 800 kişinin yüzde 10'u hastalık için gelenlerden. Bir iki hafta içerisinde aşıya yönelirler. Devamlı PCR vermek zor, eninde sonunda aşı yaptıracaklardır."  

ARKADAŞ ZORLAMASIYLA GELMİŞ

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki aşı biriminde de aşı yoğunluğu var. Burada yabancı uyruklu vatandaşların sayısı göze çarpıyor. Aşı merkezine gelenler, bahçede beklerken, Biontech aşısı için 6'lı isimler sayılarak içeri alınıyor. Burada özellikle aşının 12 yaş üstüne açılmasıyla aileleriyle birlikte gelen çocuklar göze çarpıyor. Arkadaşlarının zorlamasıyla aşı yaptırmaya geldiğini söyleyen 39 yaşındaki Bediha Eker, "Uzun zamandır aşı yaptırmak istemiyordum. Ama etrafımdaki bütün arkadaşlarım aşılarını oldu. Aralarındaki bir tek ben kalmıştım. Akıllarına uydum geldim. Beni gördüklerinde 'maskeni tak sen aşısızsın' diyorlardı" dedi.

AŞIYA VAKİT BULAMAMIŞ

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ndeki görüntülerde de yabancılar ve gençler çoğunluktaydı. O gençlerden biri de çanta imalatçısı Mehmet Yılmaz'dı. Geçtiğimiz aylarda aşı sırasının geldiğini belirten Yılmaz, "Artık aşısız hiçbir yere gidilmiyor. O yüzden geç olmadan aşı yaptırayım dedim. Aslında ben koronavirüsü atlattım. Vücudumda antikor hala vardır belki" dedi. Fakültede aşısını yaptıran Senegalli Babakar da, 5 yıldır Türkiye'de yaşıyor. Oturum hakkının olduğunu söyeleyen Babakar, "İş için şehir dışına çıkmak zorundayım o yüzden aşı yaptırmak zorunda kaldım" diyor. 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde gençler ile Türkiye'deki yabancı vatandaşlar aşı sırasında bekliyor. 

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber