Prof. Dr. Ahmet Ercan İzmir'in o ilçelerine dikkat çekti! Deprem için 'İzmirliler yazlıklara gitsin' sözlerine açıklama

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir depremine ilişkin Haber Global'de yeni açıklamalarda bulundu. İzmir'in bazı ilçelerine özellikle dikkat çeken Ercan, 'İzmirliler yazlıklara gitsin' sözüne de açıklık getirdi. 

Son Güncelleme:

İzmir'de sabah 08:46 ve 11:35'te 5.1 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Ayrıca, kentte büyüklüğü 4'ün üzerinde de çok sayıda deprem kaydedildi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 08:46'daki depremin ardından sabah saatlerinde Haber Global'deki yayına katılarak, depremin büyüklüğüne karşın, zemin ve yapılardaki dayanıklılık ve taşıma gücüne dikkat çekerek "Şu anda deprem fırtınası gibi bir olay var. Bu hiç iyiye işaret değil. İzmirlileri korkutmak istemiyorum ama uyarmak istiyorum. Havalar güzel, İzmirliler yazlıklarına gitsinler. Gelecek deprem çok büyük olmasa da etkileri bundan sonra daha büyük olacaktır" demişti.  

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sabahki uyarılarının ardından, saat 11:35'te meydana gelen depremle birlikte Haber Global'e yeni değerlendirmelerde bulundu.

Ercan'ın açıklamaları:

İzmir dolayındaki depremlerin İzmir'i etkilediğini gördük. 78 kilometredeki Sisam'da 7 büyüklüğündeki deprem Bayraklı'da 9 yıkım gücünde duyuldu. 118 kişinin canını aldı. Midilli önemsenmeyecek bir olay değildir. Her ne kadar Yunanistan'a ait olsa da depremler siyasi sınır tanımaz. Midilli'de olacak depremler İzmir'in çekirdek kısmına daha yakındır. Gediz Çatalağzı ve Melez Çatalağzı depremden etkilenecek yerlerdir. Yani Bayraklı ve Bornova'nın bulunduğu yerlerdir. Gediz Çatalağzı'ndaki yerleşim yerleri ise, Karşıyaka, Çiğli, Menemen gibi yerler. Buraları birinci derecede tarım alanıdır. Sulak ve gevşektir. Aynı zamanda Sisam depreminden çok etkilendikleri için toprağın taşıma gücü bu bölgelerde düşmüştür. Toprak üstteki yapıyı daha dayanıksız taşıyor. Betonerme yapılarda ise donatı ile beton arasında kavrama oranı düşmüş, betonlar içinde kırıkçıkları oluşmuştur.

BUNDAN SONRA NE BEKLENİYOR? 

Burada bir deprem sağanağı var aslında. 5.1'in önücüsüymüş derken ondan sonra da 5.1'lik depremler olunca bunun bir deprem sağanağı olduğu ortaya çıktı. Bunun nedeni nedir? O bölgedeki bir gerginlik birikiminin boşanmakta olduğunu ve boşaltamadığını göstermekte. 5.2'lik depremler onu boşaltmak için yeterli değil. Bu depremlerin büyüklükleri küçük. Sayıları da az. Bunlar büyük bir depremi azaltıcı nitelikte henüz değil. Bundan sonra neler olacağını henüz bilmiyoruz. Şunu söyleyebilirim ama daha büyük bir depremin olmama olasılığı yok ama bunun hemen olacak diye bir belirtisi de yok. Burada bir deprem açığı olduğunu 2017'de söyledim ama 4 yıldır bu açık henüz tamamlanamadı. Bu sağanağın sonunda büyük bir deprem olur diye bir beklenti söylenirse yanlış olur. 

İZMİR'İN O İLÇELERİNE UYARI: YAPI AYAKTA AMA İÇİ KOF

Simav'da 6 yıldır süren bir deprem sağanağı var ama bir türlü büyük deprem olmuyor. Mesela Denizli 7 büyüklüğünde depremleri görmüştür. Geçen yıl Denizli'de deprem gördük ama ardından büyük deprem görülmedi. İzmirliler yanlış anlamasındalar büyük deprem gelir diye hiçbir zaman söylemedim ama bir deprem açığı da var. Deprem olduğu zaman İzmir'in içini çok etkileyecek, özellikle etkileyeceği kısım, Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Menemen, Bayraklı ve Bornova olur. Şu anda oralarda yapı ayakta ama içi kof. Bu tür yapılar Karşıyaka'da çok miktarda var. Çok ayrıntılı bir araştırma yapmak gerekiyor. 

"YAZLIĞA GİTSİNLER" SÖZLERİNE AÇIKLAMA

Yazlığa gitsinler demiştim sabah, tepkiler doğmuş. Varsa dedim. İzmir'in çevresindeki yazlıklar bir ve iki katlıdır ve hafiftir. Deprem olsa dahi oralarda yıkılma çok az olur. Bugün için depremden korkulmaz diye bir olay söz konusu değildir. Bunun kararını verecek İzmir Valisi'dir. Benim önerim, deprem çekincesi en az bir hafta gözlenmesi gerekiyor. Beklenen büyük deprem olmayabilir de ama olma olasılığı da var.  

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber