Okul travması nasıl aşılır? Çare 'tatile veda etkinliği'

Okul travması yaşayan çocuklar için uzmanlardan önemli uyarılar geldi. Adaptasyon sürecinde ağlama, öfke nöbetleri ve söz dinlememe gibi davranışları olan çocuklara, "Tatile veda etkinliği yapılmalı' diyen uzmanlar, zorlanan çocuklara "sen okullu oldun" denilmemesi gerektiğini söylüyor...

Son Güncelleme:

Yeni eğitim-öğretim dönemi anaokulları ve birinci sınıfların uyum haftası nedeniyle bir hafta erken başladı. Uzun bir tatilin ardından, hem aileleri hem de öğrencileri yoğun bir dönem bekliyor. Peki, adaptasyon sürecinde öğrenci ve veliler ne yapmalı?

Uzmanların, öğrencilerin tatilden sonra adaptasyon sorunları yaşayabileceklerini belirtiyor. Fotoğraf: Shutterstock

"SEN DE OKULLU OLDUN DEMEYİN"

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. S. Tunay Kamer, öğrencilerin okula uyum sağlamaları noktasında ilk günlerin yorucu olabileceğini söylüyor. Sen de okullu oldun, dersler başlıyor gibi hatırlatma içeren konuşmaların uyum sürecinde işe yaramayacağını anlatan Kamer, ailelerin güven verici tutumda olmasına dikkat çekiyor.

Okula gitmek istemeyen öğrencilerin bu tutumlarına ailelerin izin vermesi, çocukta okula istediğim zaman gidebilirim şeklinde bir algı yaratabileceğini anlatan Kamer, "Ebeveynler bu konuda tutarlı olmalı ve çocuğun görev ve sorumlulukları onun seviyesinde uygun bir şekilde anlatılmalıdır. Bu konuda öğretmeninden destek almak daha yararlı olabilir" ifadelerini kullanıyor.

RUTİNE DÖNMEK ZORLAYICI OLABİLİR

Çocuk ve Ergen Psikoloğu Gamze Gülsoy, öğrencilerin tatil dönüşü rutinlerine dönmelerinin zorlayıcı olacağını belirterek, açıklamalarına başlıyor. "Erken yatıp erken uyanmak, ödevlerin takibi, kılık kıyafet düzeni gibi sorumluklara tekrar adapte olmaya çalışacaklar. Ebeveynden ayrılmak, uzun saatler ev dışında olmak, ödev yapmak ilk defa öğrenci olacak çocuklar için alışması zaman alan bir durum olabiliyor" diyor.

"ADAPTASYON HER ÖĞRENCİ İÇİN FARKLI"

Adaptasyon sürecinin her çocuk için farklı olabileceğinin altını çizen Gülsoy, “İlk birkaç ay sonunda halen uyum sorunu yaşayan öğrenciler için bu durum bir sorun olarak değerlendirilebilir. Geçtiğimiz öğretim döneminde de sorun yaşayan çocuğun tekrar sorun yaşaması risk faktörü olabilir. Aynı şekilde özdenetim ve ayrılıkla ilgili zorlanan çocuklar için süreç biraz daha zor geçebiliyor" demekte.

"OKULDAN KAÇMA, ÖFKE PATLAMALARI, AĞLAMA..."

Okula adaptasyon sürecinde küçük yaştaki çocukların daha fazla sorun yaşadığı düşüncesinin yanlışlığına değinen Gülsoy, “Örneğin daha fazla ağlaması, evden çıkmak istememesi gibi davranışlar yani çocuğun dışarıdan görünen tepkisel davranışları sebebiyle uyum sorunun yalnızca küçük çocuklarda olduğunu düşündürebiliyor. Bunun aksine ergenler de okula uyum konusunda fazlaca zorlanabiliyor. Okul reddi tam da ergen yaşlarda karşımıza çıkıyor. Okuldan kaçma, sorumlulukları kasten yerine getirmeme, öfke patlamaları, arkadaş ve öğretmen sorunları yaşanabilir" şeklinde konuşuyor.

TATİLE VEDA ETKİNLİĞİ

Çocuk Gelişimi Dr. Öğretim Üyesi Demet Gülaldı ise, sağlıklı yönetilen bir süreçle tatilden okula geçişin stresli değil, hatta eğlenceli bile olabileceğine dikkat çekiyor. Okullar açılmadan önce ‘bir dönemi tamamlayıp yeni bir döneme başlıyoruz’ mesajı vermek için tatile veda etkinliği yapılmasını öneren Gülaldı, rutinlerin de önemine dikkat çekmekte.

Uzmanlar, stres ve kaygı yaşayan çocuklarda söz dinlememe davranışlarının görülebileceği uyarısında bulunuyor. Fotoğraf: Shutterstock

Çocuk, stresli ve kaygılıysa ebeveynlerin empati kurmasını öneren Gülaldı şöyle devam ediyor:

“Onun bu kaygılarını anlatmasına yardımcı olabilir, kendisini anladığınızı söyleyebilir ve aynı şeyleri zamanında sizin yaşadığınızı da onunla paylaşabilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz bu duygularından dolayı bir suçluluk yaşamayacaktır.”

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber