Kayıt ücreti bilmecesi... Bağış adı altında...

Okulların açılmasına günler kala, velilerin gündemi kayıt paraları. Bakanlık, kayıt parası ve bağış adı altında ödeme yapmayın diyor. Bazı okullar ikametgah değiştirince ödeme isterken, bazıları A4 kağıt, temizlik malzemesi isteyebiliyor. Bazı okullar da bu parayı yıl içinde aidat olarak topluyor.

Son Güncelleme:

Devlet okullarına kayıtlar başladı, son gün ise 31 Ağustos. Kayıtlarda para istenilmesi durumunda veliler Alo 147 hattı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın il ve ilçe müdürlüklerine de şikayette bulunabilir. Bu yıl bir milyon civarı öğrencinin ilkokula kayıt olması bekleniyor.

Bakanlık, kayıt ücretleri olmadığını her sene yaptığı açıklamalarla duyuruyor. Fotoğraf: Shutterstock

OKUL AİLE BİRLİĞİNE BAĞIŞ ADI ALTINDA...

Veliler çocuklarının sınıf ve şubelerini e-devlet şifresini kullanarak 3 Eylül Pazar gününden itibaren öğrenebilecek. Okullar hiçbir şekilde kayıt parası ya da okul aile birliğine bağış adı altında velilerden para isteyemeyecek. Kayıt için öğrencinin nüfus cüzdanı fotokopisi, kayıt formu ve yerleşim yeri belgesi yeterli olacak. 

60 BİN TL İSTEYEN OKULLAR VAR

Kayıt parası her yıl olduğu gibi bu yılda gündem konusu oldu. Denizli’de bir devlet okulunun kayıt için 30-40 bin lira istemesi üzerine gözler diğer illere çevrildi. İstanbul ve Ankara için de durum farksız değil. Bazı okullarda 60 bin TL'ye kadar kayıt parası isteniyor. Hatırlanacağı üzere, Ankara’da geçen yıl kayıt parası nedeniyle 65 okul müdürüne soruşturma açılmıştı.

KAYIT PARASI YOK AMA A4 KAĞIT AL...

Başakşehir'de ulaştığımız okullarda genellikle kayıt parası istenmiyor ancak okula bağış parası ya da 2-3 adet A4 top kağıt, temizlik malzemesi gibi ürünler talep ediliyor. Maltepe'den ulaştığımız bir veli ise, ikametgahı o bölgede olmadığı için kendisinden 10 bin TL kayıt ücreti istendiğini üzülerek anlatıyor. 

DÖNEM BAŞLADIKTAN SONRA AİDAT TOPLUYORLAR

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, kayıt ücretleri adı altında istenenlerin velilerin üzerine ciddi bir maliyet getirdiğini anlatarak açıklamalarına başlıyor. Özbay, bu paraların 'bağış' adı altında okul aile birliği hesaplarına yatırıldığını belirterek, "Bu hesap dışında servis, market, temizlik ürünleri mağazası gibi yerlerin hesaplarına yatırmaları isteniyor ya da çeşitli mağaza ve marketler aracılığı ile kredi kartı ile ödeme alınıyor. Birçok okulda eğitim dönemi başlarken alınmayan kayıt parası, dönem başladıktan sonra aidat adı altında da alınabiliyor" diyor.

Ders zili 11 Eylül'de çalacak. Fotoğraf: Shutterstock

Okulların giyim mağazalarıyla anlaşmalar yaptığını ve velileri oraya yönlendirdikleri bilgisini de paylaşan Özbay, "Orada da bir kar konuluyor ama burada okul, yönetici ve öğretmenlerini tek başına sorumlu tutmak doğru olmaz" diyerek, değerlendirmesini noktalıyor.

11 EYLÜL'DE DERS ZİLİ ÇALACAK

Bu yıl ders zili ise, 11 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Uyum eğitimleri ise, 4-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. 13-17 Kasım'da ara tatil olacak, dönem ise 19 Ocak 2024'te bitecek. Yarıyıl tatili 22 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında olacak. 

Veliler, kendilerinden kayıt parası istenmesi durumunda Alo 147 Hattı'ndan şikayette bulunabilir. Fotoğraf: Shutterstock

İkinci dönem ara tatili ise15-19 Nisan'da gerçekleşecek. Öğrenciler, 14 Haziran 2024'te de yaz tatiline başlayacak.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber