İlaç seferberliği başladı! Hangi ilaçlara ihtiyaç var, gezici eczaneler nerede olacak?

Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken afet bölgesindeki ilaç ihtiyacı için de harekete geçildi. Gönüllü eczacılar bölgeye gidiyor, SGK bir sefere mahsus reçetesiz ilaç uygulaması başlattı, gezici eczaneler kuruluyor. Peki hangi ilaçlara ihtiyaç var?

Son Güncelleme:

Asrın felaketinde can kaybı 18 bini aşarken, depremden etkilenen 10 ilde enkaz üzerinde arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Öte yandan depremin vurduğu şehirlerde durma noktasına gelen hayatın yeniden canlanması için çalışmalar da sürüyor. İlk adımlar ise elzem ihtiyaçlar yönünde atılmakta. Bunların başında ise ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyacı gelmekte. Peki hangi ilaçlara ihtiyaç var; afetzedelerin ihtiyaçları ilk günden bu yana nasıl şekillendi?

İkinci sorudan başlamak gerekirse İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Şeker Pınar Özcan, Haber Global yayınında yaptığı açıklamada “İlk gün daha acil ilaçlar lazımdı. Şu anda ise kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlarda eksiklikler var” ifadelerini kullanıyor.

Özcan ayrıca “Akut ve ayakta tedavi görecek hastaların da acil ihtiyaçları var” diyor. Tıpta kronik ifadesinin karşılığı olan akut, hızlı başlayan ya da kısa süreli rahatsızlıkları tanımlamak için kullanılıyor. Böylesi afet bölgelerinde de sıklıkla rastlanabilecek akut gelişen durumlara acil müdahalede kullanılan ilaçlara da ihtiyaç var. Peki bu ihtiyaçlar nasıl karşılanıyor?

100 MİLYON LİRA DEĞERİNDE İLAÇ VE TIBBİ MALZEME

Ecza Kooperatifleri'nden alınan bilgiye göre Türkiye genelinde eczacılar, deprem bölgesine yaklaşık 100 milyon lira değerinde ilaç ve tıbbi malzeme gönderdi. Ancak bu ilaçların ihtiyaç sahiplerine nasıl ulaştırılacağı sorusu da akıllara bu noktada geliyor.

Bunun için Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından, beş ilde birden fazla noktaya “TIR eczane ve konteyner eczaneler" kuruldu. Söz konusu TIR ve konteynerler 24 saat kesintisiz hizmet verecek.

Depremden etkilenen 5 ildeki 8 seyyar eczanenin konum bilgileri ise şöyle:

Kahramanmaraş merkezde Necip Fazıl Şehir Hastanesi Yörükselim Ek Hizmet Binası ve Afşin'de Pınarbaşı, Afşinbey Caddesi'nde; Hatay'ın İskenderun ilçesinde Yeni Devlet Hastanesi'nin bahçe girişinde; Gaziantep'in İslahiye ilçesinde İtfaiye Meydanı'nda, Malatya merkezde Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi bahçesi, Battalgazi Devlet Hastanesi bahçesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi Hastanesi bahçesinde; Adıyaman merkezde ise Adıyaman 1 No'lu Sağlık Ocağı yanında afetzedeler gezici eczanelere ulaşabilecek.

400 ECZACI GÖNÜLLÜ OLDU

Bununla birlikte İstanbul'da 400'e yakın eczacı deprem bölgesinde gönüllü olmak için İstanbul Eczacı Odası'na başvurmuş durumda. Aynı zamanda gönüllüler, deprem bölgesine gidecek ilaçları da tasnif ediyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu ise depremin etkilediği bölgelerde raporlu ilaçlar ve tıbbi malzemelerin bir defaya mahsus reçetesiz temin edebileceğini duyurdu.

İstanbul Eczacı Odası hala ihtiyaç duyulan ilaçları “antibiyotikler, grip ilaçları, soğuk algınlığı ilaçları, mide bulantısı ilaçları, sargı bezleri, ağrı kesici-ateş düşürücüler, kalp-damar rahatsızlıklarında kullanılan ilaçlar ve kronik rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar” şeklinde sıralıyor.

TEB ise öncelikli olarak “afet yönetimi kriz masası” oluşturmuş. TEB Başkanı Arman Üney, “Depremden en çok etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya ve Gaziantep illerimizde ilk aşamadaki süreçlerin yürütülmesi için Bölgesel Afet Koordinasyon Ekipleri kurduk” diyor.

İstanbul Eczacı Odası'nda gönüllüler, deprem bölgesine gönderilecek ilaçları hastalıklara göre tasnif ediyor. Fotoğraf: İstanbul Eczacı Odası

Üney aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), AFAD, Türk Kızılay ve Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü ile iletişime geçerek, deprem bölgesine verilecek desteklerle ilgili istişarelerde bulunduklarını ifade etmekte.

TÜRK DİYABET VAKFI İLE ORTAK ÇALIŞMA

TEB aynı zamanda deprem bölgesinde geniş kapasiteli 5 sahra eczanesinin hizmet vermeye başladığını aktarıyor. Üney, Türkiye Diyabet Vakfı ile yaptıkları ortak çalışmayı ise şöyle aktarıyor:

“Türkiye Diyabet Vakfı tarafından oluşturulan Diyabet Afet Yardım Grubu ile işbirliğinde insülin, şeker ölçüm kitleri ve beraberinde ihtiyaç duyulan diğer ilaç ve tıbbi malzemelerinin bölgelerde gezici bir karavan aracılığıyla ulaştırılması yönünde planlama yaptık. Bu aracımız da deprem bölgesine sevk ediliyor.”

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber