12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nde neler olmuştu? 'Her taraf yıkılmış, her yer karanlıktı...'

Düzce'de 5.9 büyüklüğünde meydana gelen deprem Türkiye'nin yüreğini ağızına getirdi. İlk belirlemelerde can kaybı olmaması sevindirirken 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin acıları hala zihinlerde taze.

Son Güncelleme:

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde dün sabah saat 04:08’de 5.9 büyüklüğünde meydana gelen deprem, başta Bolu olmak üzere İstanbul, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa ve İzmir’de hissedildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ağır hasarlı bina bilgisinin kendilerine ulaşmadığını söylerken 70’in üzerinde artçı sarsıntı meydana geldiğini söyledi.

Bazı vatandaşlar deprem sırasında panik ile yaralandılar. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın verdiği bilgilere göre; Düzce’de 1’i ağır 32, İstanbul’da 1, Bolu’da 1, Zonguldak’ta 1 kişi yaralandı. Bolu’da eğitime ara verildi. Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, okullarda tedbir amacı ile bugün eğitime ara verildiği açıklandı.

Düzce, deprem konusunda büyük travmaları olan bir şehir. Tarihler 12 Kasım 1999’u gösterdiğinde 7.1 şiddetindeki depremin izleri, bölgede yaşayanlar için hala taze. Kimi zaman havalar serin olduğunda Bolu ve Düzceliler arasında ‘deprem de böyle bir havada olmuştu’ fısıltıları hala dolaşıyor.

Düzce Depremi'nin sembol karelerinden... Fotoğraf: AA

BİNALAR VE YOLLAR ÇÖKTÜ

12 Kasım 1999 Cuma günü saat 18.57’de 30 saniye süren 7.1 büyüklüğündeki depremde resmi rakamlara göre 710 kişi hayatını yitirmişti. Düzce o dönem Bolu’ya bağlı idi. En fazla can kaybı Gölyaka-Kaynaşlı hattında gerçekleşti. Kentin ulaşım altyapısında da deprem kırığına ve heyelanlara bağlı olarak deformasyonlar meydana gelmişti.

Geçen yıl 17 Kasım tarihinde, yani bu depremin olduğu tarihe çok yakın bir zamanda, Düzce İslahiye Köyü’nde 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. İstanbul’da yaşayan Bolulu İbrahim Yıldız, 12 Kasım Depremi olduğu sıra 8 yaşındaymış. Yıldız, o günleri hala unutamadığını söylüyor. Genç adam, “22 sene geçti ama hala o depremi unutamadık. Zaten bölgedeki deprem anıtları-kalıcı konutlar her daim hatırlatıyordu. O depremde marketimiz yıkıldı. Sınıfımdan 3 arkadaşım enkazda hayatını kaybetti. Her kasım ayında Bolu'daki herkes depremi hatırlar, 'Acaba yeniden deprem olur mu?' korkusu olur" diyor.

12 Kasım Depremi'nin ardından kılınan bir cenaze namazı. Fotoğraf: AA

30 SANİYE SÜRDÜ

1999 depremi sonrasında Düzce’de 12 bine yakın toplu konut yapıldı, bu konutlarda bugün 40 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. İnşaat Mühendisleri Odası’nın inceleme çalışmalarına göre; 17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremleri sonrası oluşan hasar tespit çalışmaları aceleye geldiği için hatalara sebep oldu. Devletin hasar tespitlerine karşı Düzce’de açılan 381 davanın 71’ini vatandaşlar kazandı. 12 Kasım 1999’da yaşanan facia 30 saniye sürdü. 12 Kasım Depremi, Düzce fay hattının hareketi sonucu meydana geldi.

Bolu'nun ana yolları depremden sonra çöktü. Fotoğraf: AA

Düzce'de 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremde 2,5 saat kaldığı enkaz altından çıkan, annesini, ablasını ve eniştesini de kurtaran 40 yaşındaki Ekrem Öksüz, hayatını kaybeden 2 kız kardeşinin acısını ilk günkü gibi yüreğinde hissediyor.

Ekrem Öksüz önceki günlerde yaptığı açıklamada, “Enkaz altında kalmayan bu durumu bilmez. Yapılarla alakalı hiçbir şeyi es geçmemek gerekiyor. Can gittiği zaman geri gelmiyor." diye konuştu.

Ekrem Öksüz (solda) ve Ali Aydın 12 Kasım Depremi'nin ardından yakınlarının yasını tutuyor. Fotoğraf: AA

'AİLEMİ BULAMADIM, HER YER KARANLIKTI'

Depremde babasıyla birlikte ailesinden 5 kişiyi kaybeden 51 yaşındaki Ali Aydın da depremin acı hatıralarını unutamıyor. Kocaeli'de yakalandığı depremin ardından Düzce'ye geldiğini anlatan Aydın, "Her taraf yıkılmış. Ailemi bulamadım. Her yer karanlıktı. Babamın camide enkazın altında kaldığını öğrendik. Cami tamamen çökmüştü. Babama o gece ulaşamadık. Amcamın hanımı ve çocukları da enkaz altındaydı. Ne tarafa koşacağımızı bilemedik." diye konuştu.

Aydın, babasının, yengesinin ve 3 kuzeninin hayatını kaybettiğini dile getirerek, "Çok acı bir olay, keşke bu tarz acılar yaşamasak. İnşallah bir daha yaşamayız. Çok acı bir olay, anlatılamaz." ifadesini kullandı.

Geçmişi unutmanın zor olduğunu vurgulayan Aydın, "Acıları her an yaşıyorsun çünkü yoklukları her an aklımızda. Baktığımız her yerde hatıraları var" dedi.

Kaynaklar: TBMM Araştırma Komisyonu 2010, Anadolu Ajansı, İnşaat Mühendisleri Odası, AA, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber