Delta varyantının yükselişi! 'Endişe verici...'

Normalleşme yolunda emin adımlarla yürümeye çalışan dünya yeni bir engelle karşı karşıya! Hindistan'ın mücadelesini amansız bir hale getiren Delta varyantı, dünya çapında da baskın bir hale gelmekte. Peki Türkiye'de durum ne? İşte Delta varyantının yükselişi...

Son Güncelleme:

Koronavirüse karşı global çapta verilen amansız savaşta zaferin önündeki engellerden bu sıralar en dikkat çekeni hiç kuşkusuz Delta varyantı. Dünya Sağlık Örgütü'nün varyantlardan ülke adlarını kaldırmasıyla tanıştığımız Delta varyantı ifadesini aslında Hindistan varyantı olarak önceden de biliyorduk.

Neredeyse 30 milyona yaklaşan vaka sayısı ile dünyada ABD'nin ardından ikinci sırada yer alan Hindistan'da 388 bin 164 kişi virüs nedeniyle can verdi. Hindistan bu tabloda ise ABD ve Brezilya'nın ardından üçüncü sırada.

'GLOBAL ÇAPTA...'

Hindistan yoğun ve zorlu mücadelesini sürdürürken buradan yayılan Delta varyantı, dünyanın farklı bölgelerine yayılıyor ve “endişe verici” bir hal alıyor. Cuma günü Dünya Sağlık Örgütü bir açıklama yayınlayarak Delta varyantının “global çapta dominant varyant” olma yolunda gittiğini ifade etti.

Rus virologlar ise Delta varyantının Moskova'da en yaygın görülen varyant olduğunun altını çizdi. Rusya'da 12 Şubat'ta kaydedilen 15 bin 89 vakanın ardından ilk kez 17 Haziran'da 17 bin 762 vaka ile 15 bin barajı geçildi.

Türkiye'de turizm sektörü Rus turist heyecanı yaşarken yeterli tedbirlerin de alınması oldukça gerekli olacak. 

Zira Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ali Asan, cuma günü Haberglobal.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede “Delta varyantı, Türkiye'de baskın durumda değil. Yani bu varyant bizim için sorun değil şu an” demiş ve varyantın özelliklerini şöyle aktarmıştı:

“Bulaş hızı en yüksek varyant olarak görülüyor Delta varyantı. Enfekte olan kişinin çevresini enfekte etme oranına bakılıyor, bu hız belirlenirken. Normalde ilk çıkan virüste bu çok düşüktü. Şu anda ise bu oran artıyor. Daha çok bulaşıyor, viral yükü daha fazla oluyor ve daha ağır seyretme riski yükseliyor.”

AŞI ORANI DÜŞÜK EYALETLERDE YAYILDI

Bu hızlı yayılma durumunun, aşıyla da ciddi biçimde bağı bulunuyor. Gözlemlenen üzere ABD'de Delta varyantının, aşı oranının düşük olduğu eyaletlerde yayılmakta. Mississippi (yüzde 45), Alabama (yüzde 49), Louisiana (yüzde 48), Wyoming (yüzde 49) eyaletleri en düşük aşı oranına sahip dört eyalet. Bunların üçünde (Mississippi, Louisiana ve Wyoming) yeni vaka sayıları yükselişte.

Alabama Üniversitesi'nden Epidemiyolojist Dr. Suzanne Judd, CBS'e konuşurken özellikle aşılamada geri kalan eyaletlerde yeni bir dalga ortaya çıkması riskinin bulunduğunu ifade etti. Kanada, ABD sınırını 1 ay daha kapalı tutma kararı aldı.

'ENDİŞE VERİCİ VARYANT'

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri ise Delta varyantını “endişe verici varyant” statüsüne çıkardı. İngiltere'nin normalleşme takvimini de olumsuz etkileyen bu varyant nedeniyle açılma en erken 19 Temmuz tarihine ertelenirken Delta varyantının bulaşma hızının ve oranının oldukça yüksek olduğunun da altı çizildi.

Delta varyantının baskın bir hale gelmeye başladığı Birleşik Krallık'ta özellikle haziran ayının başından bu yana vakalar ciddi biçimde yükseldi. Uzun zaman sonra ilk kez 17 Haziran'da günlük yeni vaka sayısı 11 bin 7 olarak açıklandı ve böylece 22 Şubat'ta kaydedilen 10 bin 580 vakadan sonra ülkede ilk kez 10 binin üzerinde vaka tespit edilmiş oldu.

NASIL TESPİT EDİLDİ?

Hint bilim insanları, Aralık 2020-Mart 2021 arasında Maharashtra'da bulunan yeni bir varyanta dikkat çekti. Bunun üzerine Hindistan Sağlık Bakanlığı 24 Mart’ta alınan örneklerin yüzde 15 ila 25'inin iki anormal mutasyona sahip olduğunu buldu. Bu bilginin elde edilmesinin ardından yüzde 20'lik oran bölgede yüzde 60’lara ulaştı. Mutasyona da “B.1.617” adı verildi.

Nisan ayının son günlerinde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın açıklamasıyla 5 kişide görüldüğü duyurulan Delta varyantı iki kez mutasyona uğradığı için, çıktığı ilk dönemde “çift mutant “adıyla anılmaktaydı.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: Haber Global, BBC, New York Times, CBS, The Guardian, Worldometers

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber