Bizim ciğerlerimiz onların evi yandı! Nasıl geri dönecekler?
Ormanlar aynı zamanda onlarca canlının da yuvası. Bu canlıların bir kısmı maalesef yangında can verirken bir kısmı da ekipler ve gönüllüler tarafından kurtarılmaya çalışılıyor. Peki yanan evlerine nasıl dönecekler? Vatandaş olarak biz ne yapabiliriz?
Binlerce dönümlük alanın orman yangınlarında yanması sadece Türkiye’nin oksijen depolarının yok olması anlamına gelmiyor.
Ormanlar aynı zamanda onlarca canlının da yuvası. Bu canlıların bir kısmı maalesef yangında can verirken bir kısmı da ekipler ve gönüllüler tarafından kurtarılmaya çalışılıyor.
Peki Antalya ve Muğla’daki büyük yangınlarda evlerini kaybeden hayvanlar ne yapacak? Ormanlık alanlardan çıkıp yerleşim yerlerine mi inecekler, yoksa kendilerine yeni yaşam alanları mı arayacaklar?
"BESİN BULAMAYANLAR GÖÇ EDECEK"
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Profesör Doktor Doğanay Tolunay’a göre orman yangınlarında en çok yavru hayvanlar, uçarak yangından kaçamayan kuşlar ve hızlı hareket etme kabiliyeti olmayan canlılar zarar görüyor.
Tolunay, “Diğer hayvanların önemli bir kısmı yangından kaçarak başka orman parçalarına sığınıyorlar” diyor.
Tolunay’a göre hayvanlar kendilerine sığınacak bir yer bulmak için su kenarlarına inmeye veya yeterli besin bulabilecekleri bölgelere göç edecekler. Tolunay, “Bu hayvanların belli yerlerde yoğunlaşması halinde beslenme problemleri, su kaynaklarına ulaşamaması durumunda yangın haricinde de susuzluk nedeniyle zarar görmeleri mümkün” ifadelerini kullandı.
Tolunay insanlarla yaşamaya uygun kimyaları olan farelerin ise yerleşim yerlerine inmelerinin mümkün olduğunu aktardı.
"YERLEŞİM YERLERİNE İNEBİLİRLER"
Hayvanların uzun süre stresin etkisiyle beslenemeyeceklerini dile getiren Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Yaban Hayatı Danışmanı Ahmet Emre Kütükçü, yangın bölgelerinde kaçan yaban domuzları, kirpiler, yaban tavşanlar, alageyik, yaban keçileri, karakulak, çakal, kurt ve tilki gibi hayvanların yaşam alanlarının zarar gördüğünü ve yerleşim yerlerine inebileceklerini söylüyor.
Kütükçü, özellikle vezetasyonun (bitki örtüsü) yanmasından kaynaklı otçul beslenen hayvanların sıkıntı yaşayacağını belirtiyor.
Etçil ve böcekcil olan hayvanlar için durumun daha avantajlı olduğunu belirten Kütükçü, bu hayvanların ölen hayvanlardan beslenecekleri için daha avantajlı olduklarını söyledi.
Hayvanlar yangından kurtulsa bile başka tehlikelerin onları beklediğini aktaran Kütükçü'ye göre, açlık ve yollarda ezilme tehlikesi ortaya çıkabilir.
Yanan orman bölgesi nasıl yeşillendirilir?
NE YAPMALI?
Kütükçü, "Vatandaşlar en azından hayvanların yerleşim yerlerine ulaştıklarında içmeleri için çeşitli yelere su koyabilirlerse, susuz kalmış hayvanların faydalanmasını sağlayabilirler" dedi.
Yangından olumsuz etkilenen hayvanlar için yanan yerler rehabilite edilirken hayvanları destekleyici çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çeken Kütükçü, "Yerlerde su kaynakları oluşturulabilir. Yarasalar ya da kuşlar olumsuz etkilendiyese yuva yerleştirilebilir. Bitki örtüsü oluşana kadar olumsuz etkilenen hayvanlar için desteklenmeli" diye konuştu.
Haber Global ekibi yangın bölgesinde anbean gelişmeleri aktarıyor?
"YAVAŞ YAVAŞ GERİ DÖNECEKLER"
Hayvanların yanmayan alanlara sığınarak kendilerini kurtarmaya çalıştığını anlatan Kütükçü, bitki örtüsü oluşunca hayvanların yavaş yavaş yanan alanlara geri döneceklerini belirtiyor.
"Yanık oluşan hayvanlara ilk yapılması gereken soğuk kompres" diyen Kütükçü, "Yaban hayvanları yaralanma durumlarında bunu pek belli etmek istmezler. Kendini zayıf göstermemek adına kaçıyorlar, saklanıyorlar. Şu anda sahada pek karşılaşılmıyor ama yangınlar son bulduktan sonra sahada tarama yapılınca bulunabilir." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı'na konuşan HAYTAP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, çeşitli kentlerde devam eden yangınlarda çok sayıda hayvanın yanarak öldüğünü ya da yaralandığını söylüyor.
Yangınlarda zarar gören hayvanlara müdahale etmek için HAYTAP olarak harekete geçtiklerini belirten Şenpolat, dün federasyon gönüllüsü bir grup veteriner hekimin Osmaniye'ye gittiğini, yarın da kendisinin de dahil olacağı diğer ekibin Manavgat ve Marmaris'te çalışmaya başladıklarını bildirdi.
İklim krizinin yangınlar üzerindeki etkisi ne?
Kaynak: Web Özel