İslam Memiş dolarda zirve için yeni tarih verdi: Sonunda patlayacak dedim...

"ALT GELİR GRUBUNDAYSANIZ..."

"Alt gelir grubundaysanız ve ev almanız gerekiyorsa emlak fiyatları düşmeyecek. Benim düşüncem bu yönde. Sizin düşünceniz düşecek yönündeyse bekleyin. Ama benim düşüncem her yıl üstüne koya koya devam edecek. Bu kurulan sistem o kadar tıkır tıkır işliyor ki... Otomobilde çip krizi kullananlar vardı. Mesela Rusya Ukrayna savaşında ruble yüzde 30 değer kaybediyor, Türkiye'de herkes rubleci oldu, dipten alalım bir iki ay sonra zengin olacağız diye.

100 bin liralık araç 200 bin lira oluyor, kasko maliyetin arttı, sigorta maliyetin arttı, sigorta şirketlerinin ekmeğine yağ sürdün. O arabaların parça değeri arttı, o sizin sevmediğiniz yabancılar o köpüğü oluşturdu, siz o tuzağa düştünüz... Siz kaza yaptığınızda beklerken adam size size tıkır tıkır satacak. Bu parçalar euro dolarla hesaplandığı için fiyatlar artacak. Mazon benzin fiyatları da artıyor. Eskiden her yere arabayla gideriz diyorduk. Kapıda araba yatınca rahatsız oluyorduk. 200 metreye bile arabayla gidiyorduk. Mazot ucuzdu, araba ucuzdu. Şimdi arabayı kullanmadan metro ile metrobüsle nasıl giderimin peşinde herkes. Araba parçaları ve araba fiyatları arttığı için artık herkes kafasına göre araba kullanmıyor, dikkat ediyor. Kaza yapsa maliyeti çok yüksek oluyor. Sigorta kasko bedeli de var. Ciddi bir maliyet çıkıyor. Önceden tek elle araba kullananlar şimdi çift elle araba kullanıyor. Önceden dikiz aynasına bakmayanlar şimdi bir gözü önde bir gözü arkada öyle araba kullanıyor. Kaza oranları düştü diyorlar, bunun nedeni tedbir değil, insanların hız limitin aşmaması yada maliyetten dolayı arabayı dışarıya çıkarmaması. Bayramda gözümle gördüm, kimse yola çıkmadı. Ekonomik durum bozulmasaydı herkes bayramda gider gelirdi. Kurban bayramında da göreceğiz. İnşallah kazalar olmasın ama bazı şeyler mecburiyetten oluyor. Gıda alımı da öyle, eskiden israf ediyorduk, şimdi israftan kaçınmak için gayret gösteriyoruz.

Enflasyon rakamları yükselmeye devam ediyor bütün dünyada. Enflasyonla alakalı düşecek düşüncesine sahip olanlar varsa bana göre hikaye. Mevsimsel etkiden dolayı belki bir durağanlık ya da gerileme olabilir ama geçici olarak. Hasat zamanında fiyatlarda bir normalleşme olacaktır. Ancak bu gıda enflasyonunun düşeceği anlamına gelmiyor. Birçok ülke şu anda gıda stokluyor. Neye hazırlık yapıyorlar? Hiper enflasyona hazırlık yapıyorlar. Harıl harıl herkes gıda stokluyor. Yaz aylarında memleketten erzak alırken biraz daha fazla alın, kış oldukça sert geçecek. Yandık bittik benim tarzım değil ama gerçek olan bir şeyi de böyle anlatabilirim. Gıda enflasyonu patlayacak, doğal gaz ve enerji tarafında da bir kriz görebiliriz. İyi bir tablo görsem söylerim, merak etmeyin derim ama yok. Maalesef kış çok sert geçecek, hazırlığını yazın yapın."

Memiş, son olarak doların geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu...

Kaynak: Haber Global TV