Ukrayna'da karşı taarruzun ayak sesleri mi? Baraj, Bakhmut, Belgorod...

Ukrayna, Rusya savaşında Kakhovka Barajı patlatılırken bölge sular altında kaldı. Öte yandan Ukrayna kuvvetleri Bakhmut yakınlarında Rus kuvvetlerine karşı ilerleyişini sürdürdü. Peki bu gelişmeler Ukrayna'nın Rusya'ya karşı planladığı karşı taarruzun habercisi mi?

Son Güncelleme:

Ukrayna Rusya savaşı devam ederken Ukrayna tarafının uzun süredir dile getirdikleri Rus kuvvetlerine karşı taarruzun başlayıp başlamadığına yönelik tartışmalar da sürüyor. Ukrayna da son olarak Dnipro Nehri üzerinde Kakhovka Barajı'nın patlaması sonrası gözler yeniden Ukrayna'ya çevrildi. Öte yandan Ukrayna, Bakhmut çevresindeki bazı kasabalarda Rusları 2 kilometreye yakın ittirdiklerini öne sürerken Rusya ise Ukrayna saldırısını geri püskürttüklerini savundu. Peki bu gelişmeler, Ukrayna'nın karşı taarruzunun habercisi mi? Ukrayna'da savaş ne durumda?

Kakhovka Baraj suları yüzünden bölgeyi sel bastı. Fotoğraf: Reuters

BARAJIN PATLATILMASINDAKİ AMAÇ... 

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, barajın patlatılmasının askeri harekat ile ilgili olduğunu düşündüğünü söylüyor. Ağar, "Taraflar birbirini suçlasalar bile patlayan bir barajın bir şekilde yapılacak harekatı etkileme potansiyeli son derece yüksek. Taraflar kendilerine avantaj sağlamak için böyle bir baraj patlatma eylemine imza atmış olabileceklerini değerlendiriyorum" ifadelerini kullanıyor. Ukrayna ve Rusya'nın karşı saldırı için çok büyük bir hazırlık içinde olduğunu söyleyen Ağar, Ukrayna'nın taarruz planı ile ilgili şunları söylüyor:

"Ukrayna tarafı plan sessizlik ister diye bir video paylaştı. Plan sessizlik ister ama harekat da gümbürtü ister. Bu gümbürtü ile ilgili ilk ses barajın patlatılması ve Rusların doğuda kaybettiği yerlerden gelmiş olabilir. Bir diğeri de Rusya'daki Belgorod'da yapılan asimetrik saldırılar var"

Ancak bu saldırıların savaşın seyrini tam olarak tanımlamaya şu safhada yetmeyeceğini söyleyen güvenlik uzmanı, iki tarafın da karşı taarruz yapabilmesi için gerçekten büyük bir güce ve yığınağa sahip olması gerektiğini aktarıyor. Ağar, iki tarafın da birbirine henüz hava üstünlüğü de kuramadığını hatırlatıyor. 

'HENÜZ KARŞI TAARRUZ DİYEMEYİZ'

Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay ise genel bir karşı taarruzun tüm cephe hattında bir harekatın başlatılması anlamına geldiğini, Ukrayna'nın 3-4 bölge gibi yerel düzeyde yaptığı saldırıların, genel karşı taarruzdan önce yapılmasına ihtiyaç duyulabilen kritik arazilerin ele geçirilmesi için yapıldığını ifade ediyor. Atabay, "Ukrayna'nın 2-3 noktaya yaptığı saldırılar, cephe hattında gedik açılması için, bazı alanların kontrol altına alınması ve Rus ordusuna karşı zaman kazanmak için yapılıyor" diyor. Ukrayna'nın genel karşı taarruz için en az Rusya'nın oradaki gücünün 3 katı bir kuvvet toplamış olmak gerektiğini belirten Atabay, "Şu anda Ukrayna henüz o kapasiteye ulaşmış değil karşı taarruz diyemeyiz erken olur" ifadelerini kullanıyor. Atabay, barajın patlatılması ve o bölgenin sular altında bırakılmasını zırhlı birlik harekatını kısıtlamak için yapıldığını ifade ediyor.

İKİ TARAF DA BİRBİRİNİ SUÇLUYOR

6 Haziran günü Ukrayna'nın güneyinde Rus ve Ukrayna güçlerini ayıran Dnipro Nehri üzerindeki Kakhovka Barajı'ndaki açık bir delikten fışkıran sel suları, savaş bölgesini sular altında bıraktı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'yı barajı patlatmak ile suçlarken Rusya'nın Herson Bölgesi'ne atadığı valisi ise barajın Ukrayna tarafından vurulduğunu öne sürdü. 240 kilometre uzunluğunda ve 23 kilometre genişliğindeki baraj gölü, Rusya işgali altında bulunan Kırım ve Zaporijya Nükleer Santrali'ne su sağlıyordu. Ukrayna kuvvetleri geçen yıl nehrin kuzey yakasını yeniden ele geçirmiş olsa da Rusya savaşın başından beri barajı kontrol ediyor.

Kanlı çatışmaların aylarca sürdüğü Bakhmut kasabası. Fotoğraf: Reuters 

Öte yandan Ukrayna, geçtiğimiz günlerde geri çekildiği Bakhmut kentinde önemli kazanımlar elde ettiğini açıkladı. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar, Pazartesi günü sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, "Sert direnişe ve düşmanın mevzilerini koruma girişimlerine rağmen, askeri birliklerimiz çatışma sırasında çeşitli yönlerde ilerledi" dedi. Maliar, Bakhmut'a birkaç kilometre uzaklıkta 3 köyde Rus güçlerini 100 metre ile 1600 metre arasında ittiklerini ifade etti. Rusya Savunma Bakanlığı ise Donetsk yakınlarında Ukrayna tarafından yapılan saldırının geri püskürtüldüğünü açıkladı. Stratejik bir önemi olmayan ancak hem Ukrayna hem de Rusya için sembolik önemi olan Ukrayna'nın doğusundaki Bakhmut'ta kanlı çarpışmalar aylarca sürmüş, Rusya'ya bağlı Wagner güçleri kasabayı ele geçirdiklerini açıklamıştı. 

Bunun yanında Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın Belgorod bölgesinde ise Kremlin yönetimine karşı Ruslardan oluşan güçler, bazı Rus askerlerini ele geçirdiklerini açıklamıştı. Rusya, sınır bölgelerindeki son saldırılardan Ukrayna'yı sorumlu tutarken Kiev yönetimi doğrudan olaya karıştığını reddediyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber