Ukrayna'da hava savaşları kızışacak mı? 'Füze rezervlerimiz tükeniyor...'

Ukrayna Savaşı, Moskova'daki Kremlin Sarayı'na yapılan drone saldırıları ile yeni bir boyut kazandı. Peki Rusya bu güne kadar Ukrayna'da sınırlı olarak kullandığı hava kuvvetlerini daha etkin kullanabilecek mi? Ukrayna'nın hava savunma sistemleri ne durumda?

Son Güncelleme:

Ukrayna'da savaş devam ederken Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan Kremlin Sarayı'na yapılan drone saldırıları, Ukrayna savaşında son günlerde yaşanan en önemli olaylardan biri. Rusya bu saldırılardan Ukrayna'yı sorumlu tutuyor. Rusya'nın Ukrayna şehirlerine saldırılarını sıklaştırabileceği, hatta Kremlin yönetimi bugüne kadar sınırlı olarak savaşa dahil ettiği hava kuvvetlerini daha etkin kullanabileceği konuşuluyor. Peki savaşın başlamasından bu yana 14 ay geçmesine karşın Rus hava kuvvetleri neden Ukrayna'da etkin bir rol oynayamadı?

Rusya dünya üzerinde en büyük hava kuvvetlerine sahip ülkelerden biri. Ancak sınırlı sayıda uçak Ukrayna'ya düzenlenen hava operasyonlarına katılıyor ve bu uçaklar Ukrayna hava sahasına genellikle girmiyor. Ukrayna sınırına 100 - 200 kilometre öteden hedeflerini vurmaya çalışıyorlar. Üstelik hava savunma sistemlerine yakalanmamak için Rus uçakları alçaktan uçuyor. 

'RUSYA SU-35'LERİ KULLANMIYOR'

Emekli Hava Pilotu Korgeneral Erdoğan Karakuş Rusya'nın hava kuvvetlerini pek fazla kullanamadığını söylüyor. Bunun nedeni olarak yüksek irtifadan lazer güdüm kiti ile saldırı yapabilen uçak sayısının Rusya'nın elinde fazla olmadığını dile getiriyor. Karakuş "Bu tarz saldırı yapabilen Rusya'nın elinde Su-35 savaş uçakları var. Onlar da yeni yeni yeterli miktarda üretiliyor" diye açıklıyor.

Rus Hava Kuvvetleri'ne ait Su-35'ler. Fotoğraf: Reuters

Karakuş, Rusya'nın elinde bulunan Su-35 savaş uçaklarını fazla kullanmak istemediğini, bu uçakların düşmesi halinde Batı'nın eline uçaklarla ilgili bilgilerin geçmesinden korkulduğunu ifade ediyor. Hava savunma sistemleri yüzünden Rus uçaklarının alçak uçuş yaptığını söyleyen Emekli Korgeneral, bu sefer de bu uçakların Stinger füzelerinin hedefi olduğunu dile getiriyor.

Ukrayna alt yapısına füze ve dronelarla saldırıda bulunulduğunu söyleyen Karakuş, Rusya'nın elindeki füze ve mühimmat sayısının azaldığını sözlerine ekliyor. Karakuş "Mühimmat sıkıntısı yüzünden Rus Wagner güçleri bazı bölgelerden çekiliyor" ifadelerini kullanıyor.

Bir Ukraynalı askeri yetkili, "Rusya'nın hava kuvvetlerimize üstünlüğü var, ancak bunlar yalnızca işgal ettikleri topraklarla sınırlı, hepsi bu. Şimdilik hava sahamıza izinsiz girme ihtimalinden kaçınmaya çalışıyorlar" diyerek durumu özetliyor.

UKRAYNA'NIN HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ NE DURUMDA? 

Rus hava kuvvetlerini durduran yegane unsurlardan biri de Ukrayna'nın hava savunma sistemleri. Bu sistemler bugüne kadar Rus uçaklarını Ukrayna hava sahasından uzak tutmayı büyük ölçüde başardı. Ancak açıklanan son bilgilere göre Ukrayna'nın Sovyetler Birliği döneminden kalma hava savunma cephanesi tükenmek üzere. Üstelik S-300 gibi bu füzelerin üreticisi de Rusya. Yani Ukrayna'nın bu füzelerden yenilerini temin etme şansı yok. Eğer Ukrayna'nın hava savunma füzeleri biterse bu güne kadar Ukrayna'nın hava savunma sistemlerine yakalanmamak için alçaktan uçan Rus uçakları artık normal irtifalarından uçabilir ve hedefleri daha kolay tespit edebilir.

Ukrayna savunma bakanı Oleksii Reznikov, "Sovyetlerden kalma hava savunma sistemimiz var ve füze rezervleri tükeniyor. Onları biz üretmezsek ve onların yerini başka bir şeyle doldurmamız gerekiyor" diyerek Ukrayna'nın hava savunma bataryaları füzelerinin tükendiğini doğruluyor.

Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemleri yollanıyor. Fotoğraf: Reuters

Öte yandan Biden yönetimi Nisan ayında Ukrayna'ya, 2,6 milyar dolarlık bir yardım paketinin bir parçası olarak ek hava savunma sistemleri ve mühimmat göndereceğini duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve diğerleri tarafından taahhüt edilen üç uzun menzilli Patriot hava savunma bataryasından ilki Ukrayna'ya da ulaştı. Ukrayna'nın müttefikleri ayrıca orta menzilli NASAMS füzelerinin ilk sevkiyatını da aldı. Bu arada NATO, Ukrayna'ya şehirlerini ve kritik altyapıyı savunması için az sayıda Hawk füzeleri gönderdi.

Washington yönetimi F-16 gibi gelişmiş savaş uçaklarını Ukrayna'ya sağlamak konusunda hala isteksiz ancak uçak vermeyi tamamen reddetmiş değil. Ancak Polonya ve Slovakya gibi ülkeler elindeki Rus yapımı Mig-29'ları modernize edip Ukrayna'ya teslim etmeye devam ediyorlar. 

Ek kaynaklar: Foreign Policy, Forbes

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber