F-16'lar savaşın seyrini nasıl değiştirir? Rusya-Ukrayna savaşında yeni perde

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya F-16 verilmesine yeşil ışık yakması Ukrayna-Rusya Savaşı'nın seyrini değiştirebilir. Peki bu uçaklar savaşın gidişatını nasıl etkileyecek? Rusya bu hamleye nasıl karşılık verebilir? Bu uçakların Ukrayna'ya verilmesi ile ilgili sorunlar neler?

Son Güncelleme:

Ukrayna Savaşı'nda cephe son günlerde iyice ısınmaya başladı. Rusya, füze saldırılarını artırdı ve aylar süren kanlı çarpışmalar sonrasında Ukrayna'nın doğusundaki Bahmut kasabasını ele geçirdiğini öne sürdü. Ancak Ukrayna Rusya'nın bu iddiasını yalanlıyor. Öte yandan savaşın seyrine etki edebilecek bir haber, Japonya'nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 Zirvesi'nde ABD Başkanı Joe Biden'in açıklamaları ile geldi.

Daha önce İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerin Ukrayna'ya F-16 sağlamak için konsorsiyum üzerinde çalıştıkları açıklanmıştı. Joe Biden ise Ukrayna'ya F-16 tedarik edilmesi konusunda pilot eğitimine yeşil ışık yakacaklarını duyurdu. Biden, Rusya hava sahasına girmemesi şartıyla bu uçakların Ukrayna'ya verilmesini onaylayacaklarını da ifade etti. Peki bu uçaklar savaşın seyrine nasıl etki edecek?

3 BİN KİLOMETRE MENZİLİ VAR

İstinye Üniversitesi GÜVSAM Koordinatörü İsmail Hakkı Pekin, Ukrayna'ya verilecek olan F-16'ların her ne kadar Rusya hava sahasında kullanılmama şartı ile verilse de bu uçakların potansiyel olarak her yerde kullanılabileceğini ifade ediyor. Pekin, bu uçakların özellikle Rusların ele geçirdiği bölgelerin geri alınmasına yardımcı olabileceğini söylüyor. Pekin "Kullanım yerleri önemli değil, potansiyeli önemli. F-16'lar çok yönlü uçaklar. O uçakların 3 bin kilometre kadar menzili var. Moskova'ya kadar gidip gelebilirler" diye belirtiyor. Pekin bu uçakların taktik anlamda nükleer kabiliyeti olup olmamasının da önemli olduğunu sözlerine ekliyor.

"F-16 verilirse Rusya biraz daha yıpranır. Amaç Rusya'yı meşgul etmek" diyen Pekin, şu ana kadar Batı'nın Ukrayna'ya verdiği silahlar ile Rusya'yı meşgul ettiğini söylüyor. Pekin "Ama şu andan itibaren Batı'nın Ukrayna'ya yeni silahlar vermesi lazım ki Rusya durdurulabilsin, Rusya'nın cephane stokları biraz daha azalsın. Batılı ülkeler Rusya'yı olabildiğince yıpratarak savaşı uzatmak istiyor" diyor.

Batının daha önce tanklarını ve tank savar silahlarını Ukrayna'ya göndererek bir nevi bunları Rus sistemlerine karşı denediğini söyleyen Pekin "Batı F-16'ların Rus uçaklarına ve hava savunma sistemlerine karşı performansını da denemek istiyor olabilir" diye konuştu.

Rusya'nın ise F-16'ların Ukrayna'ya verilmesine karşı biraz daha temkinli davranabileceğini söyleyen Pekin, "Ruslar, Ukrayna'nın batısında yer alan ve F-16'ların konuşlanma ihtimali bulunan havalimanlarını vurabilir. Ukrayna'nın bu uçakları Polonya'da tutma ihtimali doğabilir" diyerek sözlerini noktaladı.

'PİLOTLARIN EĞİTİMİ KOLAY OLMAYACAK'

Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal ise, Ukrayna'ya F-16 verilmesinin savaşın uzamasına neden olabileceğini söylüyor. Ünal, F-16'ların hangi ülkelerden temin edileceğinin de soru işareti olduğunu ifade ederek, "ABD dışında NATO'da en çok Türkiye ve Yunanistan gibi ülkelerin hava kuvvetleri envanterinde F-16 bulunuyor. Bu ülkeler de Ukrayna'ya F-16 vermeyeceğine göre geriye kalan ülkelerde sınırlı sayıda F-16 mevcut" diye belirtiyor.

Ukraynalı pilotların F-16'ları kullanmayı öğrenmesinin de çok kolay olmayacağını söyleyen Ünal, "Uçak kullanmak otomobil kullanmak kadar kolay bir şey değil. İt dalaşı ve elektronik savaş yöntemlerini öğrenmek ve bu uçakları kullanabilecek pilot yetiştirmek kolay değil" diyor.

Ünal, ABD tarafından Ukrayna'ya verilen Patriot hava savunma füzelerinin teslimatından kısa bir süre sonra hasar aldığını hatırlatarak, Patriotlar için de eğitim gerektiğini vurguluyor. Ünal "Ukrayna'daki havalimanlarını vurması ihtimalini de göz ardı etmemek lazım" diyerek sözlerini sonlandırıyor. 

Yabancı uzmanlar, Ukraynalı pilotların F-16'ları kullanabilmesi için en az 3 aylık bir eğitimin şart olduğuna dikkat çekiyor. Ancak teknik ekibin eğitimi çok daha uzun sürebilir. Birçok uzman, bir saatlik uçuş için 16 saat bakım gereken F-16'ların bakım eğitiminin ise yıllar alabileceği görüşünde.

Ek kaynak: CNN, Politico

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber