Soğuk Savaş nedir, ne kadar sürdü, neden bitti?

Soğuk Savaş nedir? sorusunun yanıtı Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. ABD ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan Soğuk Savaş, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik sebebiyle yeniden gündeme geldi. İşte Soğuk Savaş ile ilgili merak edilenler

Son Güncelleme:

Soğuk Savaş, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının neticesinde yapılan açıklamalardan sonra vatandaşlar tarafından internette araştırılmaya başlanmış durumda. Soğuk Savaş nedir. ne anlama gelir? Soğuk savaş hangi yıllar arasında oldu? gibi soruların yanıtlarına ve o dönem yaşananlara haberimizde yer verdik.

SOĞUK SAVAŞ NEDİR?

Soğuk savaş, dönemin 2 süper gücü Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan askeri ve siyasi gerilime verilen bir karşılıktır.

Soğuk Savaş denilmesinin nedeniyse ne Amerika Birleşik Devletleri'nin ne de Sovyetler Birliği'nin birbirlerine savaş açmış olmamaları olarak gösterilir.

SOĞUK SAVAŞ HANGİ YILLAR ARASINDA OLDU?

2. dünya savaşının ardından ABD ile Sovyet Rusya arasında kriz yaşandı. (12 Mart 1947 – 3 Aralık 1989)

Eski İngiliz Başkanı Winston Churchill, Amerika Birleşik Devletleri'nin Fulton kasabasında yapmış olduğu açıklamada Demir Perde ifadesini kullandı ve ABD Başkanı H. Truman ile beraber Sovyetler Birliği'ne siyasal bir savaş ilan etmiş oldu.

Churchill tam olarak bir ayrıştırma politikası izledi. Sosyalist hareketlerin yayılmasından rahatsızlık duyan Churcill, Anglo - Sakson ülkelerinde bulunan yöneticileri gerçekleştirdiği açıklamalar sayesinde kendi tarafına çekmeyi başardı.

Bu 2 gücün çekişmesi nedeniyle dünyada nükleer savaş paranoyası yaşanmaya başlamıştı. Bu nedenle de devletler, bloklardan kendilerine yer bulmaya çalıştı. Bu dönem içerisinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile birlikte müttefiklerinden oluşan Batı Blok'u ve sosyalist ülkelerden oluşan Doğu Blok'u son hızla silahlanma yarışına girdi.

1947 senesinde Amerika, sosyalist devletler ile mücadele eden Avrupa ülkelerine yardım doktrinini açıkladı. Bu ekonomik yardımlar ile birlikte dünya üzerinde hegemonya kurmayı amaçladı. Avrupa ülkelerinin kısa zamanda güçlenmesini sağlamak ve komünizmin yayılmasını engellemek için Marshall Planı açıklandı. 1949 yılında da tedbir amaçlı NATO kuruldu.

Soğuk Savaşın en yüksek olduğu dönem ise Kore Savaşı'dır. Güney Kore'yi Amerika ve Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'yi ise Çin ve Sovyet Rusya destekledi. Bu savaşta yapılan ateşkes ile iki blok arasındaki gerginlik biraz yumuşamış oldu. 1963 yılında ise Soğuk Savaş'ın ikinci sıcak çatışması yaşandı. Vietnam Savaş'ına katılan Amerika, burada pek çok savaş suçu işledi.

Moskova Antlaşması ile iki ülke arasındaki nükleer savaş denemeleri sonlandırılma çalışmaları yapıldı. 1991 tarihine kadar devam eden Soğuk Savaş dönemi, Berlin Duvarı'nın yıkılması ve Sovyet Rusya'nın parçalanması ile son buldu. Komünizm ise dünya genelinde bir çöküş yaşadı. Dünyada kalan tek süper güç Amerika Birleşik Devletleri oldu.

SOĞUK SAVAŞ NEDEN, NASIL BİTTİ?

Sovyet Sosyalist Komünist Partisi'nin genel sekreterliğine 1985 senesinde Mikhail Gorbaçov'un gelmesi neticesinde her iki tarafta da biraz yumuşama yaşandı. Doğu Avrupa'daki sistem değişikliği ve Soğuk Savaşı simgeleyen Berlin Duvarı'nın da yıkılması ile birlikte Soğuk Savaş da gerilemeye başladı. 1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin yıkılması sonucunda Soğuk Savaş dönemi sona erdi.

Sonraki Haber