Almanya'da 'özgürlük için üşü' sesleri!

Rusya doğalgazına bağımlı ülkelerden biri olan Almanya'da bazı siyasetçiler kombileri kısmayı öneriyor. Yapı mühendisleri ise küf ve rutubet riskinden dolayı buna karşı.

Son Güncelleme:

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yankıları devam ediyor. Dünkü NATO zirvesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden bugün Polonya’ya geçecek. İşgalden bu yana Avrupa ülkeleri Rusya’ya olan doğalgaz bağımlılıklarını nasıl düşüreceklerini düşünüyor. Bu noktada gözler Avrupa’nın en büyük sanayi ülkesi Almanya’ya çevrilmiş durumda.

2011 yılında Kuzey Akım projesi ile Rus gazını direkt olarak almaya başlayan ülke, Kuzey Akım 2 hattına savaştan dolayı onay vermedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Avrupa Birliği ülkelerini dost olmayan ülkeler kategorisine aldı ve bu ülkelerin gaz ödemelerini ruble ile yapmalarını istiyor.

Almanya’da bazı siyasilerin ve sivil toplum örgütlerinin önerisi ise hava kaç derece olursa olsun doğalgaz tüketimini azaltmak. Almanya Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü uzmanı Claudia Kemfert, “Kışın kombiyi iki derece kısın” diyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen “Barış için don” çağrısında bulunurken Baden-Württemberg eyaleti Tarım Bakanı Peter Hauk, “Evde 15 derecede kazağınız ile oturabilirsiniz” demekte.

YAPI KURTULMAYABİLİR

İnşaat mühendislerine göre bu öneriler bina için zararlı. Soğuk havalarda binanın küflenmesine neden olabilir. Uzun süre bina soğukta kalırsa bir süre sonra yapıyı kurtarmak mümkün olmayabilir.

Ülkedeki doktorlar evin sürekli olarak kışın 15 derecede kalması baş ağrısı, konsantrasyon kaybı ve solunum yolu hastalıklarının da önünü açabileceğini ifade ediyor. Alman fizik profesörü Hartwig Künzel, “Eğer bu yıl enerji sorununu çözmezsek önümüzdeki sonbaharda çok büyük problemler ile karşılaşacağız” diyor.

Yapı uzmanlarına göre eğer bina yeni ise ısı yalıtımı iyidir ve 15 derece sıcaklık iyi önlem alınırsa rahatsızlık vermeyebilir. Künzel, “Binanın küflendiğini perdelerin arka tarafında görebilirsiniz. Balkonlar da problemli alanlardandır” demekte.

Yapı danışmanı Norman-Marcel Dietz ise aşırı soğukların binaların yapısı için son derece zararlı olduğu bilgisini veriyor. Dietz sadece küflenme değil, mantar oluşumu için de soğukların risk taşıdığını aktarıyor.

Alman yapı uzmanları bir hanenin sıcaklığının kalıcı olarak 18 dereceden aşağıda olmaması gerektiğini böylece rutubetin engellenebileceğini söylüyor. Künzel, Almanya’daki apartmanların yüzde 12’sinde rutubet görüldüğünü, özellikle yoksul hanehalklarının şu an rutubet tehlikesi yaşadıklarını söyledi. Almanya’da çocuklar da katıldığı zaman hane halkı yoksulluğunun yüzde 27 olduğu hesaplanıyor.

HASAR GEÇMEZSE DAHA AZ KİRA ÖDE

Almanya Kiracılar Derneği’ne göre; özellikle kış aylarında rutubet apartmanlarda daha sert hissedildiği için kiracılar hemen ev sahibine haber vermeli. Ülkede ev sahibi sıkıntıyı giderene kadar kiracı isterse daha az kira yatırabiliyor. Eğer ev sahibi dairedeki rutubete kiracının sebep olduğunu düşünüyorsa, hasarı gidermeyebilir ancak konu hukuka intikal ediyor.

Almanya’ya çalışmaya giden insanlar eski bir binada ev kiralıyorlarsa rutubete karşı peşinen uyarılıyorlar. Ülke genelinde eski binaların sayısı çok fazla. Bu sebepten binaların yalıtımı da iyi olmayabiliyor. Ülkedeki evleri yazın serin tutmak da çok zor olabiliyor.

Amerikan ordusu, Almanya’da konaklayan ordu mensupları için hazırladığı uyarı kitapçığında küf görüldüğü anda temizlenmesi gerektiğini, çünkü daha sonra duvarların tamamen küfle kaplanabileceğini bildiriyor.

ALMANYA KATAR İLE ANLAŞTI

Avrupa ülkeleri Rusya’nın doğalgaz piyasasındaki olası bir boşluğunu doldurmak için Katar ile yaptığı görüşmeler sonucu 21 Mart itibarıyla bu ülkeden gaz almaya başladı. Avrupa Komisyonu üye ülkelere yaptığı açıklamada bu yılın sonuna kadar Rusya’ya olan gaz bağımlılıklarının üçte ikisini kesmeleri gerektiğini söyledi.

Fransız petrol ve gaz grubu TotalEnergies bu yılın sonunda Rusya’dan petrol almayı durduracağını söyledi. Ukrayna, yıllar önce Avrupa’da Rus doğalgazına bağımlılığını bitirmiş bir ülke. 2015 yılından beri bir metreküp doğalgaz bile ülkeye girmiyor. Rusya 2014-2015 kışlarında Ukrayna’nın Polonya, Slovakya ve Macaristan üzerinden gaz almasını engellemek için Avrupa’ya doğalgaz akışını kesmişti. Bu süreçte Gazprom 5.5 milyar dolar zarar etmişti.

*Yukarıdaki makalede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Die Welt’te Michael Hofling imzası ile yayımlanan ‘Wird zu wenig geheizt, tritt Pilz in älteren Gebäuden schon nach wenigen Tagen auf’ isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynaklar: ABD Ordusu, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber