Dünya Kupası'nda frikiklerden neden mahrum kaldık? Yoksa sorun topta mı?..

FIFA 2022 Dünya Kupası
Dünya Kupası'nda frikiklerden neden mahrum kaldık? Yoksa sorun topta mı?..

Katar'da düzenlenen Dünya Kupası'nda 32 maç geride kalırken henüz bir frikik golü izleyemedik. 2018'de neredeyse her 10 frikikten biri gol olurken bu oran 2022 Dünya Kupası'nda sıfır noktasında seyretmekte. Peki neden? Bazıları problemin maç topu Al Rihla'dan kaynaklanabileceğini söylüyor...

Katar'ın ev sahipliği yaptığı Dünya Kupası pek çok açıdan benzersiz bir konumda. Turnuvayı biricik kılan noktalardan biri de serbest vuruşlar. Turnuvanın geride kalan ilk dokuz gününde ve geride kalan 32 maçta henüz direkt frikik golü atılamadı. 2018 Dünya Kupası'nda direkt frikiklerin gole dönüşme oranı yüzde 8.3 iken bu oran şimdilik sıfır noktasında seyrediyor. Elbette bu durumun sebebi aranıyor; olağan şüpheli ise Al Rihla yani Dünya Kupası'nın resmi maç topu!

İNGİLİZ YILDIZ TOPA İŞARET ETTİ

Futbolcular varsa bir “problemin” toptan kaynaklanıyor olabileceğini öne sürmekte. İngiltere kadrosunun yıldız isimlerinden Kieran Trippier topun farklı olduğu noktaları dile getirdi. Takımının kazandığı frikiklerde ekseriyetle topun başına gelen ve milli takım formasıyla attığı tek golü 2018 Dünya Kupası yarı finalinde frikikten Hırvatistan ağlarına bırakan 32 yaşındaki oyuncu şunları söylüyor:

“Yani... Top sanki biraz hafifmiş gibi hissediyorum. Sanki çok fazla güç uygularsanız uçup gidecekmiş gibi ancak bu tabii hepimizin adapte olması gereken bir durum. Aynı toplarla antrenman yapıyoruz. En nihayetinde bu da bir futbol topu, değil mi? Her orta açtığımda toplar biraz garip hissettiriyor ama bahaneye gerçekten yer yok. Nihayetinde toplar biraz farklı diyebilirim ama bir tartışma yaratmak da istemem. Emin değilim; belki de sorun biz oyuncularda.”

Dünya Kupası'nda frikiklerden neden mahrum kaldık? Yoksa sorun topta mı?.. - Resim : 1

Topun üreticisi Adidas ise Al Rihla'nın uçuş esnasında geçmişteki Dünya Kupası toplarından daha hızlı hareket ettiğini söylüyor. Üzerinde 20 parça panel bulunan top, üreticiye göre “isabet, uçuş stabilitesi ve sapmayı azaltma” noktasında “türünün son harikası” konumunda.

TOP GEÇMİŞTE DE TARTIŞILMIŞTI...

Fakat “top” ilk kez tartışma konusu da olmuyor. 2010 Dünya Kupası'nın resmi topu Jabulani, kaleciler tarafından net bir şekilde eleştirilmişti. Turnuvada İngiltere forması giyen kaleci David James, o günlerde topu “Korkunç!” diyerek nitelemiş, Fransız kaleci Hugo Lloris ise “felaket” ifadesini kullanmıştı. Başka kaleciler ve oyuncular da topa dair negatif yorumlarda bulunurken o dönem Adidas, Jabulani'yi “Şimdiye kadar üretilmiş en yuvarlak top” olarak tanıtıyordu.

Dünya Kupası'nda frikiklerden neden mahrum kaldık? Yoksa sorun topta mı?.. - Resim : 2
2002 Dünya Kupası'nın resmi maç topu Fevernova (solda) ve 2010'un topu Jabulani de (sağda) tartışmalara neden olmuştu. Fotoğraflar: Reuters ve Shutterstock

2002'de alışılmış Dünya Kupası topu imajını değiştiren ikonik Fevernova da tahmin edilmesi güç uçuşu ve dönüşü nedeniyle kalecilerin tepkisini çekmişti. Bu kez ise şikayetlerde roller değişmiş gibi görünüyor.

Adidas Dizayn Direktörü Franziska Löffelmann ise şunları söylüyor:

“Oyun hızlanıyor ve hızlandıkça isabet ve uçuş kararlılığı kritik derecede önemli hale geliyor. Yeni tasarım, topun havada hareket ederken önemli ölçüde daha yüksek bir hızı korumasını sağlıyor. Tüm sporlardaki en büyük küresel sahne için, en hızlı ve en doğru olanı yaratarak, radikal inovasyonla imkansızı mümkün kılmak için yola çıktık.”

Trippier “hissiyattan” bahsetse şunu net bir şekilde ortaya koymak gerekiyor ki Arapça'da “yolculuk” anlamına gelen “Al Rihla” elbette tam da olması gereken üzere 450 gram. Bu üreticilerin değiştiremeyeceği bir FIFA standartı. Al Rihla aynı zamanda VAR ve yarı-otomatik ofsayt sistemine yardımcı olması için bir hareket sensörü barındırıyor.

EN ÇOK YAKLAŞAN SABIRI OLDU!

Aslında top 2021'de oynanan FIFA Arap Kupası ve FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda test edildi. Al Rihla aynı zamanda laboratuvarlarda, rüzgar tünellerinde ve sahada futbolcularla defalarca sınamalardan geçmişti. Katar'da direkt frikik golüne en çok yaklaşan ise Fas oldu. Fas ile Belçika'yı bir araya getiren ve Fas'ın 2-0'lık galibiyetle ayrıldığı maçta Abdelhamid Sabiri 73. dakikada frikikte topun başına gelmiş, vuruşunda top ağları bulmuştu. Ancak daha sonra yapılan incelemede, Beşiktaş forması giyen stoper Romain Saiss'in topa temas ettiği tespit edilmiş ve gol deneyimli savunmacıya yazılmıştı.

Dünya Kupası'nda frikiklerden neden mahrum kaldık? Yoksa sorun topta mı?.. - Resim : 3

Frikiklerin yanı sıra sayısı azalan bir diğer unsur da kırmızı kartlar. Dünya Kupası'nda oynanan ilk 32 maçta hakemler sadece bir kez kırmızı kartına başvurdu. Galler-İran karşılaşmasında Galler kalecisi Wayne Hennessey, Mehdi Taremi'ye yaptığı hareket nedeniyle turnuvadaki tek kırmızı kartı gördü. Öte yandan Güney Kore-Gana maçında Güney Kore Teknik Direktörü Paulo Bento da kırmızı kart görmüştü.

Gareth Southgate'e kendisine sorulan kırmızı kart sorusuna, “Neden bu kadar az kırmızı kart çıktığını bilecek kadar hakem uzmanlığım yok. ABD ile oynadığımız maçta hakem sertliğe tolerans gösterdi ve fiziksel bir oyun oynanmasına izin verdi. Başka bir akşamda sarı kartlar çıkabilirdi. Ama genel olarak iyi bir yönetim sergiledi” yanıtını verdi. Kupanın daha ne kadar çarpıcı istatistikler sunacağı şimdiden merak konusu.

Kaynaklar: The Athletic, The Telegraph, FIFA

Kaynak: Web Özel

FIFA 2022 Dünya Kupası