Dünya Kupası transfer piyasasını nasıl etkiledi? Söylentiler ve trendler...

FIFA 2022 Dünya Kupası
Dünya Kupası transfer piyasasını nasıl etkiledi? Söylentiler ve trendler...
Hollandalı Cody Gakpo ve Arjantinli Enzo Fernandez, Dünya Kupası'nda yıldızı parlayan genç isimler arasında yer alıyor. Gakpo Liverpool'a giderken Fernandez de devlerin radarında... Fotoğraf: Reuters

Dünya Kupası geride kalırken turnuvanın transfer piyasasını da derinden etkilemesi bekleniyor. Kulüpler kupada parlayan bazı isimlere yönelebilir. Peki kupadaki oyun transfer piyasında bakışları nasıl değiştirecek? Kupada hangi isimlerin yıldızı parladı?

Tüm zamanların özellikle gerçekleştiği tarih açısından en sıradışı ve en çok tartışma yaratan Dünya Kupası geride kalırken kulüpler seviyesindeki futbolun heyecanı da verilen aranın ardından yeniden start aldı. Gözler ise şimdiden ara transfer dönemine çevrilmiş durumda. Aşağı yukarı tüm Avrupa liglerinde kış transfer dönemi 1-31 Ocak 2023 tarihleri arasında yaşanacak. Dünya Kupası'nın transferlere ve transfer piyasasına etkisi ise şimdiden merak ediliyor. Peki geride kalan dev turnuva, mevcut piyasayı nasıl etkileyebilir?

KORKULANI BİR TEK ARSENAL YAŞADI!

Turnuva öncesinde masadaki en büyük endişe yaşanabilecek sakatlıkların piyasaya ve kulüplere muhtemel etkisiydi. Bunu en ciddi boyutta yaşayan kulüp İngiltere Premier League'in lideri Arsenal oldu. Arsenal, takım için oldukça kritik bir rol oynayan santrfor Gabriel Jesus'un sakatlanmasıyla gündemine santrfor transferini de almak durumunda kaldı.

Fakat buna rağmen Arsenal'ın önceliği olan sol kanat transferini bitirmek istediğini bu noktada da 21 yaşındaki Ukraynalı genç yetenek Mykhaylo Mudryk için Shakhtar Donetsk'in kapısını çalacağı konuşuluyor. Santrfor için ise yaz transfer döneminde de ismi Arsenal ile anılan 22 yaşındaki Sırp golcü Dusan Vlahovic'in isminin yeniden masaya geldiği ifade ediliyor. Aynı zamanda Dünya Kupası etkisiyle 24 yaşındaki Fransız Randal Kolo Muani'nin de ismi Londra deviyle anılıyor.

Ancak Arsenal, gözünü Dünya Kupası'na pek çevirmemiş gibi görünüyor. Başka devler için ise kupa etkili olmuş olabilir. Sıkıntılı bir sezon geçiren ve ligde 25 puanla lider Arsenal'ın 15 puan gerisinde 6. sırada yer alan Liverpool, hücum hattını Hollandalı genç yıldız Cody Gakpo ile güçlendirdi. Gakpo, Hollanda'nın turnuvadaki tek parlayan yıldızı konumundaydı.

Dünya Kupası transfer piyasasını nasıl etkiledi? Söylentiler ve trendler... - Resim : 1
Hollanda'nın yıldızı Gakpo, Liverpool forması giyecek. Fotoğraf: Reuters

Liverpool ve Manchester United'ın PSV formasıyla harikalar yaratan oyuncuyu takip ettikleri aşikardı ancak Dünya Kupası'nın, devlerin elini çabuk tutmasına neden olduğu ifade ediliyor.

İKİ PARLAYAN YILDIZ!

Otoriteler Gakpo ile birlikte turnuvada parlayan iki isme işaret etmekte. Bunlardan ilki Hırvatistan'ın Dünya Kupası'na damga vuran 20 yaşındaki stoperi Josko Gvardiol. Genç savunmacının Transfermarkt verilerine göre kasımda 60 milyon Euro olarak belirlenen piyasa değeri, kupa sonrasında 75 milyon Euro'ya yükseldi. Bundesliga ekiplerinden RB Leipzig forması giyen oyuncu elbette göz önündeydi. Alman ekibine 2021 yazında Dinamo Zagreb'den 18.8 milyon Euro'ya transfer olan Gvardiol'un ocak ayında olmasa da yazın Leipzig'e veda etmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Fas adını yarı finale yazdırırken takımın dinamosu rolünü üstlenen ve adeta en iyi günlerindeki Makalele'yi, Kante'yi anımsatan Sofyan Amrabat da kendisini spot ışıklarının altında buldu. Yine Transfermarkt verilerine göre Amrabat'ın kasımda 10 milyon Euro olan piyasa değeri, artık 25 milyon Euro olarak ifade ediliyor. Serie A ekiplerinden Fiorentina'nın formasını giyen ismin bir basamak yukarı çıkmasının neredeyse kesin olduğu düşünülüyor.

Ayrıca turnuvanın hiç kuşkusuz en büyük sürprizine imza atan ve Katar'dan dördüncü sırada ayrılan Fas'ta kaleci Bono'nun adı devlerle yazılıyor. 31 yaşındaki deneyimli kalecinin Sevilla'nın kalesini koruduğunu hatırlatmakta fayda var.

YÖNELİM GENÇ VE DİNAMİK ORTA SAHALARA...

Bunlarla birlikte turnuvanın dev kulüplerin piyasada gençlere ve dinamik orta sahalara yöneleceğini tahmin etmek de güç değil.

Jude Bellingham, Bukayo Saka, Aurélien Tchouameni, Cristian Romero, Enzo Fernandez, Alexis Mac Allister, Randal Kolo Muani, Marcus Thuram, Piero Hincapie, Yunus Musah, Mohammed Kudus, Ritsu Doan, Tyler Adams ve Azzedine Ounahi gibi 25 yaş altı yıldızlardan Bellingham, Tchouameni, Fernandez, Mac Allister, Yunus Musah, Ounahi ve Adams orta sahanın merkezinde görevinde yapan dinamik oyuncular.

Geçiş oyununun günden güne futbola hakim olduğu düşünüldüğünde ve Arjantin'in sert orta saha yapısıyla başardıkları göz önüne alındığında futboldaki dinamiklerin bir kez daha Dünya Kupası'nın etkisiyle değişeceğine muhtemelen tanıklık edeceğiz. 

Kaynaklar: Sports Illustrated, The Athletic, The Guardian

Kaynak: Web Özel

FIFA 2022 Dünya Kupası