Teknolojinin başkenti kan kaybediyor! Peki neden?

Web Özel
Teknolojinin başkenti kan kaybediyor! Peki neden?
Silikon Vadisi Fotoğraf: Shutterstock

Teknolojinin başkenti olarak bilinen ABD'deki Silikon Vadisi'nde güneş batıyor. Dev şirketler merkezlerini başka şehirlere taşırken, Silikon Vadisi çalışanları da yüksek kiralar nedeniyle daha ucuz şehirlere taşınıyor. Teknoloji dünyası yeni cazibe merkezlerini buldu bile...

Covid-19 salgınının getirdiği kısıtlamalar sonrası uzaktan çalışmanın yükselişi, California genelindeki yaygın konut krizi ve eyaletteki yönetimsel sorunlar, teknoloji çevrelerinde "Silikon Vadisi'nde güneş batıyor" yorumlarına neden olmakta. Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin bulunduğu Silikon Vadisi, teknoloji şirketlerini birer birer kaybetmeye başladı.

2009 yılında Ben Horowitz ve Marc Andreessen tarafından kurulan ve Facebook, Skype, Coinbase ve Clubhouse'daki yatırımlarıyla tanınan Andreessen Horowitz (a16z) şirketinin Silikon Vadisi'ne vedası oldukça şaşırtıcı olarak yorumlandı. Geçen ay a16z, genel merkezini çevrimiçi olarak "bulut"a taşıdığını ve Miami, New York ve Santa Monica'da üç yeni ofis açtığını söyledi. Savunma teknolojisi şirketi Palantir de Silikon Vadisi'ni terkeden şirketlerden, merkezini Denver, Colorado'ya taşıdı.

Teknolojinin başkenti kan kaybediyor! Peki neden? - Resim : 1
Apple'ın ana kampüsü, Silikon Vadisi olarak bilinen bölgedeki Cupertino kasabasında bulunuyor. Fotoğraf: Shutterstock

California'dan kaçışın birçok nedeni mevcut. Yüksek kiralar ve konut krizi ise başlıca nedenlerden. California genelinde 160 bin evsiz insan yaşıyor ve bu, hem sayı olarak hem de nüfusa oranlandığında eyaleti bu tatsız alanda ABD'nin zirvesine koyuyor. Öte yandan yüksek kiralar, insanların pandemi döneminde uzaktan çalışmak için kiraların daha ucuz olduğu yerlere taşınmasına neden oldu.

YÖNETİCİLER UZAKTAN ÇALIŞMAYA TEŞVİK EDİYOR 

Facebook'un çatı şirketi Meta gibi bazı şirketler de çalışanlarını uzaktan çalışmaya teşvik ediyor. Meta yöneticilerinden Nick Clegg, zamanını Londra ve California arasında bölecek. Instagram CEO'su Adam Mosseri ve pazarlama patronu Alex Shultz da Londra'ya taşındı. Yöneticilerin uzaktan çalışması, çalışanları da başka şehirlere taşınma konusunda motive ediyor.

Yönetici arama şirketi Riviera Partners'da headhunter (kafa avcısı) diye tabir edilen işe alım süreci uzmanı olarak görev yapan Glenn Murphy, “Eskiden kariyer yapmak istiyorsanız en iyi fırsatların olduğu Silikon Vadisi'nde olmak zorundaydınız ama artık durum böyle değil" diyor.

TEXAS YENİ CAZİBE MERKEZİ

California kan kaybederken, Texas eyaletinin başkenti Austin'den, Londra'ya kadar dünyanın dört bir yanındaki şehirler teknoloji merkezi haline geliyor. Burada Austin önemli ölçüde göze çarpıyor.

Aralarında Oracle ve Hewlett Packard'ın da yer aldığı önemli teknoloji şirketleri, genel merkezlerini Texas'a taşırken, Apple da Austin yakınlarında 1 milyar dolarlık bir kampüs inşa ediyor. Tesla'nın kurucusu Elon Musk ise şirketin Texas'taki devasa fabrikasını inşa etmek için milyarlarca dolar harcadı.

Teknolojinin başkenti kan kaybediyor! Peki neden? - Resim : 2
Elon Musk'ın sahibi olduğu TESLA, Texas'a dev bir pil ve elektrikli araç fabrikası inşa etti. Fotoğraf: Shutterstock

Texas'ın son yıllarda yükselen değer olmasının bir nedeni de eyaletin sağladığı vergi kolaylıkları. ABD'deki en yüksek kişisel gelir vergisi yüzde 13,3 ile California'da toplanırken, Texas'ta böyle bir vergi bulunmuyor.

Ancak sadece vergi, yüksek kiralar ve uzaktan çalışma değil, diğer teknoloji merkezlerin yükselen cazibesi de Silikon Vadisi çalışanlarını bu şehirlere taşınmaya itiyor. Austin ve Londra'dan başka Berlin ve Miami de Silikon Vadisi'nin kan kaybetmesi ile gelişen şehirlerden.

Uzmanlar artan risk sermayesinin ve Avrupa'da sermaye toplama kolaylıklarının da bu taşınmaya etkili olduğunu söylüyor. Hollandalı şirket Dealroom'un verilerine göre Londra şirketleri geçen yıl toplam 26 milyar dolar yatırım aldı.

Teknoloji yatırımcılarını bir araya getiren İngiltere menşeli platform Tech Nation'a göre, İngiltere'deki girişimciler 2022'nin ilk çeyreğinde 11.3 milyar dolar yatırım topladı. Tech Nation, bu rakamın Çin'den bile fazla olduğunu belirtiyor. Ancak kan kaybına karşılık, veri firması CB Insights, Silikon Vadisi bölgesinin 2021'de hala 100 milyar doların üzerinde fon oluşturduğuna dikkat çekiyor.

ABD'li Mortgage teknolojisi şirketi Acre'nin kurucusu Justus Brown "Londra dünyanın en güçlü ve en likit finans piyasalarından birine sahip. Derin sermaye piyasalarına girmek için daha iyi bir yer var mı?" diyor. Risk sermayesi şirketi Balderton Capital'in ortaklarından James Wise ise "Londra'da dünyanın diğer şehirlerinden daha fazla milyar dolarlık teknoloji şirketi kuruluyor" diyor. Londra'nın hem Asya hem de ABD'li şirketlerine erişebildiği vurgulanıyor. Riviera Partners'tan Murphy ise son olarak Londra'da üst düzey yöneticiler için maaşların daha rekabetçi hale geldiğini ekliyor.

*Bu haberde, The Telegraph'da "How Silicon Valley fell victim to the complacent Californian elite" başlığıyla yayımlanan makaleden faydalanılmıştır.

Kaynak: Web Özel

Web Özel