Yumurta dondurma işlemi nasıl yapılır? Yumurta ne kadar süre saklanabiliyor?

Yumurta dondurma işlemi nasıl yapılır? Yumurta ne kadar süre saklanabiliyor?

Özellikle son yıllarda adını sıkça duyduğumuz yumurta dondurma işlemi, gebelik yaşını ortadan kaldırıyor. Peki, çocuk sahibi olmak için günümüzde sıkça tercih edilen bu işlem nasıl uygulanıyor? İşte yumurta dondurma işlemiyle ilgili tüm merak edilenler...

Çocuk sahibi olmak isteyen ancak yumurta rezervleri azalan ya da kalite kaybına uğrayan, bekar veya şu an anne olmak istemeyen kadınlar için yumurta dondurma işlemi büyük önem taşıyor. 

Armağan Çağlayan'ın YouTube programına konuk olan Çağla Şikel'in "Yumurtalarımı dondurdum" itirafıyla gündeme gelen bu işlem nasıl yapılır? Yumurtalar ne kadar süreyle saklanabilir? 

YUMURTA DONDURMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Yumurta dondurma işlemi, yumurta toplama aşamasına kadar tüp bebekle benzerlik taşıyor. 

Adet başından itibaren verilen ilaçlarla yumurtalar büyütülüyor. Bu, ortalama 10-12 gün sürüyor. Bu sürede 3-4 kere yumurtaların takibi için, bir kere de yumurta toplanması için hekimle bir araya gelmek gerekiyor. 

Kadın üreme hücresi olan yumurta hücreleri çeşitli ilaçlarla önce geliştiriliyor sonra, küçük bir cerrahi işlemle olgun olan yumurtalar toplanılıyor. Dondurma işlemi son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle, vitrifikasyon denilen işlemle yapılıyor. 

YUMURTA DONDURMA İŞLEMİ EN ÇOK KİMLERE UYGULANIYOR?

Herhangi bir hastalık nedeniyle yumurtalarını kaybetme riski olan hastaların yanı sıra gebelik planını erteleyen, yumurta rezervi azalmaya başlayan tüm kadınlara uygulanabiliyor. 

Kadınların, yumurtalarını dondurmaları için evlilik şartı da bulunmuyor.

YUMURTA NE KADAR SÜRE SAKLANABİLİYOR?

Yasal olarak yumurtalar 5 yıl saklanabiliyor. Sonrasında ise bakanlık onayı ile uzatabiliyor.

Kaynak: Haber Global TV

Yumurta dondurma işlemi Çağla Şıkel