Elimizle yüzümüze dokunmayı nasıl engelleriz? Yüze dokunmayı durdurmanın yolları

koronavirüs
Elimizle yüzümüze dokunmayı nasıl engelleriz? Yüze dokunmayı durdurmanın yolları

Koronavirüse karşı en başta alınması gereken önlemler arasında ellerimizle yüzümüze dokunmamak geliyor. Peki neden istemsizce ellerimizle yüzümüze dokunuyoruz? Ellerimizi yüzümüze götürmekten vazgeçebilir miyiz? Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik açıkladı

Ellerin sık sık yüze götürülmesine yönelik birçok araştırma olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik, "Almanya'da yapılan bir araştırma, insanların özellikle stres verici bir ses duydukları ya da görüntü gördüklerinde ellerini burun, yanak ve çenelerine götürme sayılarının arttığını gösteriyor. Böylece kişilerin ellerini yüzlerine götürme alışkanlıkları, duygularını düzenlemelerine yardımcı oluyor şeklinde yorumlanıyor. Benzer bir şekilde elleri yüze götürmenin duyguları düzenlemeye çalışmakla alakalı olduğu evrimsel çalışmalarla da desteklenmiş olan bir önerme" diye konuştu.

Elimizle yüzümüze dokunmayı nasıl engelleriz? Yüze dokunmayı durdurmanın yolları - Resim : 1

ELLERİMİZİ YÜZÜMÜZE GÖTÜRMEKTEN VAZGEÇMENİN YOLLARI 

Özçelik, alışkanlık haline getirilen bu durumu ortadan kaldırmak için bazı yöntemler olduğunu belirtti. Dila Özçelik, konuyu şöyle açıkladı:

"Bunlardan ilki, farkındalığımızı artırmak. Yaptığınız eylemin farkında değilseniz onu durdurabilmek oldukça zordur. Bu noktada bulunduğunuz ortamlarda sık sık yanınızda olan bir kişiden, sizi elinize yüzünüze götürdüğünüzde uyarmasını rica etmeniz, konuyla alakalı farkındalık kazanmanıza yardımcı olabilir.  

Eğer yalnız yaşıyorsanız elinize eldiven takabilirsiniz; böylece elinizi yüzünüze her götürdüğünüzde eldivenin dokusunu fark eder ve elinizi yüzünüzden çekebilirsiniz."



koronavirüs