Zeynep Özbatur Atakan'a büyük onur: Oscar jürisine giren ilk Türk yapımcı oldu

Zeynep Özbatur Atakan'a büyük onur: Oscar jürisine giren ilk Türk yapımcı oldu

Oscar ödüllerini dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, ayrımcılığı önlemek için önemli bir adım attı; 819 yeni ismi jüriye davet etti. Nuri Bilge Ceylan filmlerinin yapımcısı Zeynep Özbatur Atakan, akademiye kabul edilen ilk Türk yapımcı oldu.

Oscar ödüllerini dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, uzun yıllardır cinsiyet ayrımcılığıyla, etnik kökenlere yeteri kadar yer vermemekle, siyahlar ve diğer grupları gözardı etmekle suçlanıyor. 

Akademi, kötü şöhretini düzeltmek için önemli bir adım attı nihayet; 819 yeni ismi Oscar jürisine davet etti. 

Önemli aktörlerden yapımcılara, yazarlardan yönetmenlere, kostüm tasarımcılarından görüntü yönetmenlerine, belgeselcilerden kurguculara davet alan 819 isim, 68 farklı ülkeden seçildi. Seçilenlerden neredeyse yarısı kadın, yine yarıya yakını ABD dışından. Bu kişilerin yüzde 36'lık bölümü farklı etnik gruplardan geliyor. 

Cynthia Erivo, Ari Aster, Yalitza Aparicio, Ana de Armas, Awkwafina, Constance Wu, Zendaya, Ben Mendelsohn, Ryan Murphy, Udo Kier, Eva Longoria, Lulu Wang ve Florence Pugh, uzun listede yer alan isimlerden bazıları.

Bu seçimin Türkiye için de ayrı bir önemi var: 20 yılı aşkın süredir sinema dünyasında yer alan Zeynep Özbatur Atakan, davetliler arasında.

Atakan, Akademi'ye kabul edilen beşinci, yapımcı olarak kabul edilense ilk Türk.

1966 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Zeynep Özbatur Atakan, Nuri Bilge Ceylan'ın İklimler, Üç Maymun, Bir Zamanlar Anadolu'da, Kış Uykusu, Ahlat Ağacı filmlerinin yapımcısı. Atakan, ayrıca Kutluğ Ataman imzalı Lola ve Bilidikid, Tayfun Pirselimaoğlu'nun yönettiği Hiçbiryerde ve Filistinli yönetmen Elia Suleiman'ın Burası Cennet Olmalı filmlerinde de çalıştı, belirtelim...