Tokat'taki deprem 5,6 sonrası artçı bir sarsıntı mıydı? Uzmanından merak edilen soruya cevap

Haber Merkezi
Tokat

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz Tokat'ta yaşanan deprem fırtınasını Haber Global'e değerlendirdi. Deprem gerçekleştiği fay hattına dikkat çeken Tüysüz, "Bu başka bir fayın ürettiği deprem" dedi.

3 günde 6 artçı sarsıntı yaşanan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Tokat'ta yaşanan deprem fırtınasını Haber Global canlı yayınında Mücahit Topçu'ya değerlendirdi. Tüysüz, bölgede çok sayıda aktif fayın olduğunu belirterek, "Kuzey Anadolu Deprem Fayı Türkiye'nin ve dünyanın en önemli deprem kaynaklarından bir tanesi. Niksar'dan itibaren güneybatıya doğru ana kol Kuzey Anadolu Fayı'ndan çok sayıda yan kol ayrılır. Bunlardan bir tanesi Niksar'dan Erbaa'ya, oradan Merzifon'a ve Çorum'a kadar uzanır. Bir diğer kol Almus'ta görülür. Ve bu iki gün önce olan 5,6'lık deprem aşağı yukarı Buğdaylı Köyü çevresinde Almus Fay Zonu olarak bildiğimiz zon içerisinde gelişmişti. Bugün yaşadığımız deprem de yine aynı zon içerisinde ama biraz daha 5,6'nın aşağı yukarı 40 km kadar kuzeyinde başka bir kolda meydana geldi" şeklinde konuştu.

"BUGÜN OLAN DEPREM AYNI FAY ÜZERİNDE DEĞİL"

Prof. Dr. Okan Tüysüz, 5,6'dan önce 4,1 ve 4,7'lik iki öncü depremin gerçekleştiğini 5,6'dan sonra ise 4,5'a kadar onu izleyen artçıların yaşandığına dikkat çekti. Tüysüz, "Bugün olan deprem ise aynı fay üzerinde değil. Biraz daha kuzeyinde olduğu için bu artçı değil. Bu belki de 5,6'nın etkilediği alan içerisinde yer alan başka bir fayın ürettiği bir depremdir. Onlar üzerinde çok büyük bir deprem beklentimiz yok" ifadelerini kullandı.