'Kettle'ı kapattın mı?' | Hangi ev aleti ne kadar yakıyor?

'Kettle'ı kapattın mı?' | Hangi ev aleti ne kadar yakıyor?

Eylül ayı başında konut ve sanayi elektriğine gelen zamla birlikte, vatandaşlar enerji giderini düşürmek için tasarruf yöntemi arıyor. Bazen küçük değişiklikler faturaların belli oranlarda düşmesini sağlayabiliyor. Peki ama nasıl? 4 kişilik bir aile aylık ortalama ne kadar elektrik kullanıyor?

Kış ayları başlamadan konut elektriğine gelen zam, elektriğin doğru kullanımını daha da önemli hale getirdi. 1 Eylül'de EPDK tarafından yapılan açıklamada, bütün ham madde fiyatlarında olağanüstü artışlar yaşanmasının enerji üretim maliyetlerini de olumsuz etkilediği dile getirildi.

EPDK açıklamasında 100 kWh (kilowatt/saat) elektrik tüketimi olan bir mesken abonesinin 173.46 TL ödeyeceğinin bilgisini verdi.

Elektrik faturalarına gelen zamlarla birlikte insanlar enerji giderini düşürmek için tasarruf yolları arıyor.  Peki elektriği tasarruflu kullanmak mümkün mü?, 4 kişilik bir ailenin evde kullandığı elektrikli aletler ne kadar enerji yakıyor? 

'Kettle'ı kapattın mı?' | Hangi ev aleti ne kadar yakıyor? - Resim : 1

ÜTÜ, FIRIN, KOMBİ ÇOK YAKIYOR

Elektrik Mühendisleri Odası, ortalama 4 kişilik bir ailenin aylık ev aletlerinde ne kadar enerji kullandığını haberglobal.com.tr için hesapladı.

Hesaplamalara göre, bir evin olmazsa olmazı olan ve en çok kullanılan beyaz eşyalarından bir ay boyunca 24 saat çalışan buzdolabı 43.2 kilowatt/saat yakıyor. Ayın 12 günü iki saat çalışan çamaşır makinesinde bu miktar 19.2 kilowatt/saat iken, aynı oranda çalışan bulaşık makinesinde ise 21.6 kilowatt/saat çıkıyor.

Fırın ve ütü elektrik tüketiminde öne çıkıyor. Hesaba göre, bir ayda sadece bir hafta, günde 1.5 saat çalıştırılan ve 2 bin watt güce sahip olan fırın, 21 kilowatt yakarken, ütü ise ayda 10 günde 1 saatten hesaplanınca 21 kilowatt gibi yüksek bir rakam önümüze çıkıyor.

Saç kurutma makinesi aylık 7.2 kilowatt/saat enerji tüketirken, ayda sadece 12 gün yarım saat açılan bir evde elektrikli süpürge 6 kilowatt/saat enerji harcıyor. Kış aylarında özellikle açılan kombiler ise bir ay boyunca günde 6 saat yaktığı enerji ile 19.8 kilowatt/saat'i buluyor. LCD televizyon ise günde 10 saat açık ise 30 kilowatt/saat, aydınlatma (LED+tasarruflu) 9.72 kilowatt/saat, bilgisayar-laptop 13.5 kilowatt/saat, su ısıtıcısı 13.2 kilowatt/saat enerji yakıyor.

TEK TERİMLİ TARİFE...

Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Komisyonu Başkanı Nedim Bülent Damar, tasarrufun bir noktaya kadar aile bütçesini koruduğunu belirterek, "Ne kadar tasarruf edilirse edilsin, normal bir ailenin bir ayda tüketmesi gereken elektrik miktarı 240 kilowatt/saat. Bu yaşam tarzına göre tabi biraz artabilir" diyor. EPDK'nın sitesinde 240 kilowatt/saat kullanılan enerjinin karşılığı 423 TL tutuyor. 

Türkiye'de elektrik tarifelerinin ya tek terimli ya da üç terimli tarife olduğu için tasarrufun zor olduğunu aktaran Damar, "Tek terimli tarife, hangi saatte kullanırsanız kullanın elektrik kullanımı aynıdır. Halkın yüzde 90'ından fazlası bu tek tarifeli kullanıma tabi. Bir de üç terimli tarife ise elektriğin çok kullanıldığı saatlerde yüksek tarifeler oluyor. Mesela sabah saat 08.00-10.00 arası akşam ise 17.00-21.00 arası" ifadelerini kullandı.

Verilen saat dilimlerinde elektrik tarifesinin her zaman pahalı olduğuna dikkat çeken Damar, "Ancak bu tür kullanım saatlerinin hane halkı açısından bir fayda getirmediği belli. İnsanların enerjiyi en çok kullandığı saatler. Ayrıca ülkenin büyük bir çoğunluğunun gece-gündüz veya herhangi bir saat diliminde kullanması tek terimli tarifede olduğu için etkisi yok" şeklinde konuştu.

Tasarruf yönteminin insanların elektrikli aletleri olabildiğince az kullanmasından geçtiğini söyleyen Damar, "Ütü ve fırın doğrudan doğruya ısınmaya gittiği için en büyük elektrik kullanımı orada olur. Ötekilerde çok fazla değil. Kış aylarında ister istemez bir miktar elektriği de ısınma için kullanıyoruz. Evlerin kombisi ile bir de elektrikli ısıtıcılar. İnsanlar alabiliyorsa A+++ dedikleri cinsten elektronik cihazları satın almalı, tasarruflu ampul kullanılmalı" dedi.

Bu önlemlerin aylık kullanımı ancak 240 kilowatt'tan 230'a düşüreceğini vurgulayan Damar, şöyle devam etti: "Bir buzdolabı aylık 43 kilowatt elektrik yakıyor. Bu 240 kilowatt'ın 6'da biri yapıyor. Dolayısıyla bu aylık kullanımdan pek bir tasarruf etmek mümkün görünmüyor. Satın alma gücü dikkate alındığında Türkiye, OECD ülkeleri arasında en pahalı elektriği kullanan 4'üncü ülke."

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel