Ermenistan'a silah taşıyan Rus uçaklarının güzergahı görüntülendi!

Ermenistan'a silah taşıyan Rus uçaklarının güzergahı görüntülendi!

Ermenistan saldırıları sonrası Türkiye-Azerbaycan yakınlaşmasından rahatsız olan Rusya, bölgede gerilimi tırmandıracak bir oyun hazırlığında. Ermenistan'a 500 tondan fazla silah taşıyan Rus askeri uçaklarının güzergahı görüntülendi

Azerbaycan-Ermenistan sınırında, Ermenistan'ın saldırılarıyla başlayan gerilim ve Türkiye'nin tüm gücüyle Azerbaycan'a verdiği destek sonrası Güney Kafkasya'da değişen dengeler, Rusya'nın yeni bir oyun hazırlığı içerisine girmesiyle yeni bir boyut kazanmak üzere. Azerbaycan'ın Ermenistan saldırıları verdiği cevap sınırdaki çatışmaları bitirdi. Fakat bu defa da Rusya'nın bölgedeki gerilimi yeniden tırmandıracak bir hazırlık içerisinde olduğu ortaya çıktı. Haber Global, Rusya'nın Ermenistan'a silah sevkiyatının güzergahına ulaştı.Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bu konudaki rahatsızlığını iletirken, Rusya-Azerbaycan arasındaki soğuk rüzgarları dindirmek için Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Bakü ziyaretine de yaşanan gerilim yansıdı.

RUSYA'NIN SİLAH SEVKİYATI BİR ÇEŞİT SAVAŞ TEHDİDİ

Uzmanlar, silah sevkiyatlarının, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ortaklığın daha ileri bir boyuta taşınması olasılığına karşı Rusya'nın bölgedeki pozisyonunu kaybetme korkusuyla Azerbaycan'ı adeta savaşla tehdit etmesi olarak yorumluyor. 

Uzmanlara göre Rusya'nın bu tavrı aslında sürpriz değil. Güney Kafkasya'da uluslararası güç odaklarının hedeflediği bazı çıkarlar bulunuyor ve bu çıkarlarından vazgeçmek niyetinde de değiller. Güney Kafkasya'nın jeopolitik önemi nedeniyle bölge, dünyanın "sıcak" noktalarından biri olmaya aday.  

 

TÜRKİYE-AZERBAYCAN ORTAKLIĞIYLA DEĞİŞEN DENGELER RUSYA'YI RAHATSIZ ETTİ

Ermenistan'ın son askeri provokasyonu da bu oyunun bir parçası olarak görülüyor. Fakat bir NATO üyesi olan Türkiye'nin tüm varlığıyla Azerbaycan'ın yanında pozisyon alarak, net bir destekle bölgedeki askeri varlığını artırması ve Rusya ile karşı karşıya gelmesi bölgedeki tüm güç dengelerini de değiştirmiş durumda.

Güney Kafkasya'da bu yeni durum ise Rusya'nın işine gelmiyor. Rusya ve Ermenistan'ın jeopolitik pozisyonlarının Türkiye-Azerbaycan arasındaki güçlü ortaklıkla çöküşe geçtiği değerlendirmeleri yapılıyor. 

Kremlin'in de yaşanan son gelişmelerin ardından bölgedeki Rus etkinliğinin zayıfladığını gördüğü ve bu durumu tersine çevirebilmek için de oldukça tehlikeli bir oyuna hazırlandığı iddia ediliyor. Ve bu oyunun Güney Kafkasya'da önümüzdeki süreçte başka yeni gerginlikleri tetikleyebileceğine de dikkat çekiliyor.

RUSYA'DAN ERMENİSTAN'A UÇAKLARLA SİLAH SEVKİYATI

Rusya'nın bu oyunun bir parçası da bir yandan Azerbaycan'ın ezici askeri gücü karşısında hiçbir varlık gösteremeyen Ermenistan'ı silahlandırarak güçlendirmek, diğer yandan da üst düzey temaslar yoluyla Azerbaycan-Rusya ilişkilerini eski günlerine döndürmeye çalışmak.

Bu çerçevede Rusya'nın Ermenistan'a hava yolu ile silah sevkiyatına başlamış durumda.

Bölgedeki gelişmeleri yakından izleyen bir stratejist, "Rusya, eski alışkanlıklarına sadık kalarak yine iki başlı oyunları tercih ediyor" yorumunu yapıyor.

ALİYEV RUSYA'DAN İZAHAT İSTEDİ, GELEN YANIT: UÇAKLAR İNŞAAT MALZEMESİ TAŞIYOR 

Azerbaycan ise bu gelişmeden son derece rahatsız. Bu rahatsızlığı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde aktardı ve bu yaşananları bir açıklığa kavuşturmasını istedi. Çünkü Rusya'nın Ermenistan'a silah taşıması, aynı zamanda Karabağ sorununun çözümü için arabulucu olan AGİT Minsk Grubu'nun üç eşbaşkanından birinin tarafsızlığını kaybederek Ermenistan'ın yanında yer alması anlamına geliyor. Aliyev'in bu ısrarlı tutumunun yanında Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ortaklığın daha da ileri bir aşamaya taşınması olasılığı Kremlin'in harekete geçmesine neden oldu. Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu "Deniz oyunlarına katılmak" konusunda görüşmeler yapmak gerekçesiyle Bakü ziyaretine gönderdi. Fakat soğuk rüzgarlar, Rusya ve Azerbaycan arasındaki gerilimi yumuşatmak için gelen Şoygu'nun Bakü ziyaretinde de çok net bir şekilde hissedildi. Bu ziyaret sırasında elbette Ermenistan'a gerçekleşen silah sevkiyatı gündeme gelirken Rusya, bu iddiaları reddetti. Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Ermenistan'a her gün uçan uçakların, silah taşımadığını, Ermenistan'daki Rus üssüne inşaat malzemesi taşıdığını iddia etti. 

Fakat elbette "İnşaat malzemesi" açıklaması Bakü yönetimini tatmin etmiş değil.

Zaten İlham Aliyev'in Şoygu'yu kabulüne de bu durum net bir şekilde yansıdı. Aliyev'in bu tür toplantılarda sıkça vurgu yapılan "Rusya-Azerbaycan stratejik ortaklığı" gibi önemli konulara bu defa hiç değinmemesinin ve Rusya-Azerbaycan ilişkilerini sadece "İki komşu devlet arasındaki işbirliği" olarak nitelendirmesinin, Bakü yönetiminin yaşananlara yönelik yapılan açıklamadan tatmin olmadığının önemli bir göstergesi olduğu belirtiliyor.    

İŞTE RUSYA'NIN ERMENİSTAN'A SİLAH SEVKİYATININ GÜZERGAHI

Haber Global ise Rusya'nın "inşaat malzemesi" iddialarını çürütecek bir bilgiye ulaştı: Rusya'nın Ermenistan'a gerçekleştirdiği silah sevkiyatının güzergahı!

25 Ağustos tarihinden bu yana her gün, Mozdok-Aktau-Türkmenbaşı-Novşehr-Reşt-Meğri-Erivan yönünde İLYUŞİN-76 askeri nakliye uçaklarıyla uçuşlar gerçekleştiriliyor. Uçuş rotasının karmaşıklığı askeri sevkiyat iddialarını güçlendirirken uçaklarda inşaat malzemesi bulunduğu iddialarını da çürütüyor. Üstelik uçuş rotalarından biri de oldukça ilginç. 25 Ağustos'ta Suriye'den havalanan bir askeri nakliye uçağının Erivan'a indiği dikkat çekiyor. Haber Global'in ulaştığı bilgilere göre Rus uçakları son 25 günde Ermenistan'a 500 tondan fazla silah taşıdı. 

Rus uçaklarının sevkiyat rotalarının ortaya çıkarılması, Moskova'nın Erivan'a desteğinin de deşifre olmasına neden oldu. .

UZMANLAR: BÖLGEDEKİ TÜM DENGELER ARTIK DEĞİŞTİ

Bölgeyi yakından izleyen uzmanlar, bu durumun; Rusya'nın Ermenistan'ı Azerbaycan'a karşı yeni bir savaşa hazırladığını gösterdiğini belirtiyor. Stratejistler, aslında İLYUŞİN-76 uçaklarının içerisinde inşaat malzemesi mi yoksa silah mı olduğunun gelinen bu nokta artık çok da bir öneminin kalmadığını söylüyor. Çünkü bugünkü Azerbaycan'ın eskisine göre kat be kat daha güçlü olduğuna dikkat çekilirken, bölgesinde yapılacak tüm hamleleri püskürtecek kabiliyete sahip olduğunun ve Güney Kafkasya'nın en güçlü devleti olduğunun altı çiziliyor. Ayrıca siyasi ve askeri olarak tüm gücüyle Azerbaycan'ın yanında yer alan Türkiye'nin de artık bölgedeki tüm denklemi değiştirdiğine dikkat çekiliyor.

Azerbaycan halkı ise hem Rusya-Ermenistan hattında yaşanan gelişmelerden rahatsız hem de Türkiye ile giderek gelişen ortaklıktan memnun. Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği önünde toplanan Azerbaycanlılar, Türk askerinin Azerbaycan'da kalmasını istedi.

 

Kaynak: Web Özel