Dünya Çin'e karşı önlem alırken... Neredeyse üç yıl sonra kapılar açıldı: 'Çok ani oldu!'

Çin
Dünya Çin'e karşı önlem alırken... Neredeyse üç yıl sonra kapılar açıldı: 'Çok ani oldu!'

Çin'de ciddi bir Covid-19 dalgası yaşanırken ülke, pandeminin başından bu yana çok sıkı tuttuğu seyahat kısıtlamalarını neredeyse tamamen gevşetti. Artık seyahatten 48 saat önce alınmış bir negatif test Çin'e giriş için yeterli olacak. Bu karar pek çoğu için "kavuşma" anlamı taşıyor...

Hong Kong'da ikamet eden Zhou Wanhui, Çin’de yaşayan ailesini son üç yılda sadece üç kez ziyaret edebildi. Trenle sadece iki saat uzaklıkta yaşamalarına rağmen, Covid kısıtlamaları Hong Kong sınırından Çin anakarasına geçmeyi o kadar zorlaştırdı ki Zhou, Şanghay'a üç saatlik bir uçuş ve iki şehirde yaklaşık bir aylık karantina süresinden sonra ailesine kavuşabiliyordu. Zhou'nun ailesi gibi aileler ve fazlası için buluşmak artık çok daha kolay. Çin, 8 Ocak 2023 itibarıyla koronavirüs pandemisinin başlamasından bu yana ilk kez sınırlarını tamamen açtı.

Katı karantinalar olmaksızın ziyaretçiler Çin'e ulaşabilecek. Ülke tipik olarak en yoğun tatil sezonu olan Ay Yeni Yılı için seyahet dönemi başlarken bu kararı yürürlüğe soktu. Aileler, havalimanlarında kavuşurken ortaya çarpıcı görüntüler de çıktı.

Ancak Çinli turistleri ağırlamayı dört gözle bekleyenler için bu haber şimdilik olması gerektiği kadar coşkuyla karşılanmıyor zira Çin, Covid kısıtlamalarını büyük bir hızla geride bırakırken son haftalarda ülkeyi kasıp kavuran şiddetli dalga, hastanelerde kaotik manzaraların ortaya çıkmasına neden oldu ve sağlık çalışanları üzerinde büyük bir baskı yarattı. İki haftadan kısa bir süre önce açıklanan karar, aynı zamanda bu haberi uzun süredir bekleyen pek çok insan için sürpriz oldu.

Dünya Çin'e karşı önlem alırken... Neredeyse üç yıl sonra kapılar açıldı: 'Çok ani oldu!' - Resim : 1

'ÇOK ANİ OLDU'

Örneğin son bir yıldır Singapur'da yaşayan 34 yaşındaki pazarlama müdürü Jenny Zhao, Çin'in Covid politikalarını hızla tersine çevirmesine ve çıkan karara ilişkin, “Çok ani oldu” ifadelerini kullanıyor. Çin'e geçen yıl dönmeye çalışan ancak bürokratik engeller nedeniyle Singapur'da uluslararası bir şirkette iş bulmak durumunda kalan Zhao, şimdi ise artan vaka sayıları nedeniyle bir tereddüt yaşıyor:

“88 yaşındaki büyükannem de dahil olmak üzere tüm aile üyelerim Covid'e yakalandı.”

Annesinin kendisine aktardığına göre yaşadıkları 3 bin nüfuslu Chongqing kentindeki herkes bugünlerde Covid-19 hastası. Zhao, 22 Ocak'ta kutlanacak Ay Yeni Yılı'nda ailesine kavuşmak için yaz aylarını beklemeye karar vermiş. O zamana kadar vaka sayılarının düşeceğini, denizaşırı Çinli yolculara yönelik kısıtlamaların daha da hafifleyeceğini ve uçak bileti fiyatlarının da görece ucuz olacağını umuyor. Zhao, daha sonra ailesini Tayland'a bir geziye götürmeyi de planlamakta.

Bu noktada kararın diğer boyutu da ortaya çıkıyor. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler Zhao ve ailesi gibi Çinli turistlerin dönüşünü memnuniyetle karşılamaya can atıyor.

Zira pandemiden önce Çinli turistler yurtdışında yılda yaklaşık 250 milyar dolar harcıyordu. Çin'in tur gruplarını ve seyahat paketlerini askıya aldığı 2020'nin başlarından beri birçok tur rehberi ve seyahat operatörü iflasa sürüklendi. Etki en çok Tayland, Japonya ve Güney Kore gibi yerlerde hissedildi. Küresel sağlık uzmanları ve Dünya Sağlık Örgütü, Çin'in vaka bildirme konusunda şeffaf olmaması nedeniyle durumun ciddiyetini değerlendirmenin tam anlamıyla mümkün olmadığını aktarıyor.

DÜNYA ÇİN'E KARŞI ÖNLEM ALIRKEN...

Son günlerde dünya çapında düzinelerce ülke, Çin'den gelen yolculara Covid testini zorunlu kılmaya başladı. Pekin bu karara tepki gösterirken AB ise Çinli turistlerin sayısı arttıkça üyelerine test ve maskeler konusunda telkinlerde bulunuyor. Japonya ise Çin'den gelen ziyaretçilerin gelmeden önce negatif bir PCR testi sunmalarını, vardıklarında ise bir test daha yaptırmalarını istiyor.

Hepsinin ötesinde kararı çok daha anlamlı kılan ise kavuşmalar... Hong Kong Uluslararası Havalimanı'ndan Çin anakarasına geçmeyi bekleyenler arasında ABD'de yaşayan 55 yaşındaki hazır giyim toptancısı Yan Yan da vardı. Xiamen Airlines'ın Tianjin uçuşu ile 2020'nin başından beri ilk kez ailesini ziyaret edecek olan Yan, “Ailemle geçireceğim harika bir yeni yıl olacak” diyor.

Yan daha önce sınırlı sayıdaki uçuşlar, ani sefer iptalleri, uzun ve zahmetli karantinalar ve PCR testleri nedeniyle Çin yolculuğuna cesaret edememişti. Ülkede yaşayan ve çalışan yabancı ülke vatandaşları da sevdiklerine kavuşabilecek. Hükümet, geçen yılın neredeyse iki katına ulaşarak 2019 seviyelerinin yüzde 70'ine ulaşmayı ve yaklaşık iki milyar insanın seyahat etmesini öngördüklerini dile getiriyor.

Kaynak: The Washington Post, Reuters, The New York Times, Japan Times

Kaynak: Web Özel

Çin