Dolar zirveden geriledi... Yarın Merkez Bankası bekleniyor

Dolar gördüğü 34,28 TL'den gerileyerek bugüne 34,23 TL'den başladı. Euro ise 37,28 TL'den başladı. Bugün piyasalarda önemli veri bulunmuyor. Yarın açıklanacak TCMB faiz kararı bekleniyor.

Son Güncelleme:

Dolar gördüğü 34,28 TL'lik zirvesinden gerileyerek bugüne 34,23 TL'den başladı. Euro ise 37,28 TL'den başladı. Bugün piyasalarda önemli veri bulunmuyor. Yarın açıklanacak TCMB faiz kararı bekleniyor.

Dolar son 5 günde 34,31 TL'den, 34,24 TL'ye geriledi. 

Borsa İstanbul günler sonra hızlı yükseliş yaşadı. Dün BİST 100 Endeksi günü yüzde 1,85 yükselişle kapattı. Yükselişe ulaştırma sektörü öncülük yaptı. Ulaştırmanın öncülük yapma sebebi de Türkiye'nin en büyük ithal kalemlerinden olan petrolün yüzde 5 gerilemesi etkili oldu. 

Dolar/TL kuru da bir süredir yatay seyrettiği 34,28 seviyelerinden geriledi. 

Her ikisinin gerilemesinde İsrail'in İran'ın petrol tesislerine saldırmaktan vazgeçtiği haberleri etkili oldu. 

Öte yandan kredi kartından 750 TL çekilerek savunma sanayisi fonu kurulmasına ilişkin düzenleme meclisten çekilerek 2025'e ertelendi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün katıldığı bir yayında yaptığı açıklamada "Zor bir çoğrafyada yaşıyoruz. Savunma projelerine kaynak gerekiyor. Savunma Sanayi fonunda ciddi şekilde para veriyoruz. Bu sene 165 milyara çıkarttık." demişti. Ancak akşam TBMM'de yapılan görüşmelerde öneri paketten çıkarıldı. 

Enflasyona ilişkin konuşan Bakan Şimşek "Enflasyon gerilemeye devam edecek. Temel mallar enflasyonu yüzde 28'e geriledi. Enflasyonu daha hızlı bir tempoda düşürmeyi arzularız ancak hizmet enflasyonu arzuladığımız hızda düşmüyor." ifadelerini kullandı. Bakan Şimşek, hizmet enflasyonunun yeteri kadar hızlı düşmemesinin sebebi olarak ise yüzde 25'lik kira zam sınırını gösterdi. 

Ekonomi programının sonuç verdiğini söyleyen Bakan Şimşek, net rezervin 100 milyar doları aştığını ve KKM hesaplarının ise 59 haftadır kesintisiz gerilediğini söyledi. 

Piyasalar yarın açıklanacak faiz kararını bekliyor. TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakması bekleniyor. Eylül ayı enflasyonu öncesinin TCMB'nin küresel merkez bankalarına ayak uydurarak Kasım ayında faiz indirimlerine başlaması öngörülüyordu. Ancak beklentilerin üstünde gelen eylül ayı enflasyonu planları değiştirdi. Küresel yatırım bankaları da TCMB'nin faiz indirimlerini 2025'de başlatacağına dair raporlar yazmaya başladılar. 

TCMB politika faiz kararını yarın saat 14:00'de açıklayacak. 

Sonraki Haber