YouTube'un 'fake' kanallarla imtihanı! Sahte tamirler, sahte inşaatlar, sahte kurtarmalar...

Nesnelerin tamirle, canlıların da bulundukları durumdan kurtarılarak yeniden hayata dönmesi, YouTube'da da kullanıcıların izlemekten keyif aldığı içerikler. Milyonlarca kez tıklanan bu videoların getirisi, kanalları sahte tamirlere ve daha kötüsü sahte hayvan kurtarma operasyonlarına yöneltiyor...

Son Güncelleme:

Bir süredir YouTube'da algoritmaları domine eden videolar arasında restorasyon videoları da yer almakta. Bazen bir şeyin yenilenmesinin ve temizlenmesinin verdiği huzur, bazen de uykuya yavaşça dalma isteğiyle izlediğimiz bu videolarda korkunç derecede yoğun pasla kaplı eski çakmaklar, bıçaklar, tavalar, tost makinaları, silahlar gibi eşyalar adeta hayata döndürülüyor.

Söz konusu videolar o kadar popüler ki milyonlarca insan tarafından izleniyor. “Restoration” ifadesini YouTube'da aradığımızda en çok izlenen video, İkinci Dünya Savaşı'ndan kaldığı iddia edilen eski ve paslı bir çakmağın hayata yeniden döndürüldüğü bir video. “EXTREMELY Rare Lighter Restoration, World War II - D-day 1944!” başlıklı video 107 milyon izlenmiş.

Bu videoların giderek popülariteleri artarken onlar ve yayınlandıkları kanallar hakkında çarpıcı bilgiler de ortaya çıkıyordu. İnternetteki yanlış bilgiler, kandırmacalar, sahte videolar, sahte karakterler ve dolandırıcılıklar hakkında araştırmalar yapan kanallar, milyonlarca izlenen pek çok restorasyon kanalının aslında birer yalandan ibaret olduğunu ispatlıyordu.

Özellikle Internet Anarchist, Elliot Coll ve SunnyV2 bu videoları ve yapılan hileleri gözler önüne sererken eşyalar bilinçli olarak paslı görüntü verilmesinden kurgu numaralarıyla sözde bir restorasyon süreci oluşturulup izleyicinin manipüle edilmesine kadar türlü hileleri paylaşıyordu.

Hilenin döndüğü bir başka konsept ise “ilkel teknoloji” kanalları... Avustralyalı John Plant'in 2015'te açtığı ve şimdilerde 10.7 milyon takipçiye ulaşmış Primitive Technology adlı kanalı toplam izlenme sayısında 1 milyarı aşmış durumda. Söz konusu kanalın kurucusu Plant, hiçbir teknolojik ekipman kullanmadan araç, gereç ve barınak yapmakta. Bu hobisini paylaşırken herhangi bir müzik kullanmayan ve videolarında konuşmayan Plant, kanalıyla aynı adı taşıyan bir kitap da çıkardı. Plant'in videoları zihin boşaltmak için birebir.

Kanalın popüler olmasıyla beraber şimdilerde YouTube'da aramaya “primitive technology” yazdığınızda Plant'in videoları ile birlikte doğada yaşam vurgulu “el yapımı havuz” videoları karşımıza çıkıyor. Bu videoların iddiasına göre birkaç kişi yoğun el emeğiyle, toprağı basit el aletleriyle kazarak ve toprağa elleriyle şekil vererek komplike havuzlar inşa ediyor.

Ancak yapılar öyle aşırı ve detaylı ki şüphelenmemek elde değil. Burada da devreye Reddit ve YouTube kullanıcılarıyla birlikte yine SunnyV2 giriyor. Söz konusu sahte kanalların iş makinaları dahi kullandığı ortaya çıkarken SunnyV2'ya mail yoluyla ulaşan ve söz konusu kanallardan biri için çalıştığını aktaran kameraman, projelerde 10'dan fazla işçinin çalıştığını ve işin yüzde 70'inin iş makinaları aracılığıyla yapıldığını belirtiyor. Kanallarda sözde inşaatı yapan kişilerin “ateş yakma” ve toprak kazma tekniklerinden de ortada bir gariplik olduğu anlaşılıyor.

PhotoXpression adlı kanal ise bu yapıların videolardan sonra terk edildiğini ve söz konusu kanalların arkalarında çöp dağları bıraktığını gösteriyor.

Tüm bu yalan dolanda doğanın vahşice kirletilmesiyle birlikte en acı nokta bir başka kanal konsepti olan “hayvan kurtarma videoları.”

Çevreci ve kaplumbağalar konusunda uzman DanTheTurtleMan adlı kullanıcı paylaştığı videolarla tatlı su kaplumbağalarının sırtlarına bilinçli olarak kekamoz (barnacle) yapıştırıldığını ve sonra bunları aletler yardımıyla kazıyan YouTuberların bu senaryoyla hayvanları kurtarmış gibi yaptığını kanıtlarıyla gözler önüne seriyordu.

BİLEREK ZARAR VERİYORLAR

Dan, ayrıca bazı videolarda kekamozların tatlı su kaplumbağalarına yapıştırıldığını ve görece daha hassas kabukları bulunan tatlı su kaplumbağalarına böylesi videolar uğruna zarar verildiğini ve hayvanlara acı çektirildiğini de gözler önüne sermekteydi. Söz konusu kanalların bazıları kapatılırken bir kısmı olduğu gibi devam ediyor.

Kediler ve köpekler de bu kurtarma videolarından muzdarip. Internet Anarchist'in ortaya çıkardığı skandala göre konsept olarak hayvan kurtarmayı seçen bazı YouTube kanalları bilinçli olarak yavru kedi ve köpekleri “kurtarılacak” pozisyonlara sokuyor. “The Rescue Journey tv” adlı kanalın kısa bir zaman aralığı içinde aynı yavru kediyi defalarca “kamyon lastiğinin arasına sıkışmış halde” bulduğunun altını çizen Internet Anarchist adlı kanal, YouTube'un bu kanallarla ilgili olarak harekete geçmiyor olmasından da şikayetçi.

Kaynak: YouTube

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber