Sürekli iş değiştiriyorsanız kendinizi nasıl anlatacaksınız?
Bir yılı doldurmadan iş değiştiren insanlar yeni bir işe girerken sorun yaşıyor. Şirketler potansiyel yeni çalışanların eski firmalarında yaşadıkları sorunları anlamaya çalışıyor. Peki çalıştığınız yerlerde az duran biriyseniz yeni bir işe girerken kendinizi nasıl anlatacaksınız?
Gençler için iş hayatının altın kurallarından biri tecrübe kazanmak. İş yerleri personellerinde hata payını sıfıra yaklaştırmak için tecrübe ararken, yeni mezunlar tecrübesiz oldukları için iş bulmakta zorlanıyor. E iş bulmadan da tecrübe sahibi olamıyorlar. Yeni bir personel bir şirkette ne kadar süre geçirirse tecrübesi o kadar artsa da son yıllarda Y ve Z kuşağının çok çabuk iş değiştirdiği de göze çarpıyor.
Uzmanlara göre; bunun ekonomik sebepleri dışında bu kuşağın sadece para için çalışmadığı tatmin duygusunu da ön plana almasının etkisi var. Peki bir iş yerinde ne kadar süre durulmalı? Kariyerinizin patinaj çekme dönemine girdiğini nasıl anlarsınız?
Kariyer koçlarına göre insanlar bir yıl içerisinde o şirketteki geleceklerini görebiliyor. İş bulma sitesi Glasdoor’da kıdemli kurumsal iletişimci olarak çalışan Alison Sullivan, “Bir yılın ardından çalışanlar ekiplerinde kimin kim olduğunu anlarlar. Bu yıl içinde yeni yetenekler kazanabilir ve bunların nasıl geliştiğini görebilirler” demekte.
'DAYANIKSIZ, BAĞLILIKLARI ZAYIF'
Bir işyerinde birkaç ay geçirdikten sonra ayrılma kararı almak yapılacak en kötü şeylerden biri. Daha firma içindeki kariyer fırsatlarını anlamadan ayrılmış olabilirsiniz. Oxford Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Michael Smets, “Geçmişte hızla iş değiştiren insanlar dayanıksız veya bağlılıkları zayıf olarak nitelendirilirdi” demekte.
Alison Sullivan ise işe alım yapan birinin CV’de gördüğü kısa süreli çalışmalarla ilgili şunu söylüyor: “Zorluklara dayanamayan biri izlenimi verirsiniz. Ne olursa olsun bir yıl dayanın, bundan daha azı yeni işiniz için sorun olabilir.”
Bir yıl kuralı her ne kadar ideal gibi gözükse de uygulamada öyle olmuyor. Özellikle pandemi çok sık iş değişikliği yaşanmasına neden oldu. Northeastern Boston Üniversitesi’nden işletme Doçenti Jamie Ladge, “Genç insanların daha çabuk iş değiştirdiğine ilişkin elimizde bir veri yok ancak özellikle teknoloji gibi alanlarda hızlı firma değişikliklerini görebiliyoruz. Aynı zamanda yeni yetenekler kazandığını düşünen bir işçi daha iyi bir maaş veya sosyal güvenlik haklarına hemen işini bırakabiliyor” demekte.
Amerika Birleşik Devletleri pandemi sonrası o kadar çok iş değişikliğine tanık oldu ki uzmanlar bu duruma ‘Büyük istifa dalgası’ (Great Resignation) süreci ismini verdiler.
ESKİ FİRMANIZ İLE ARANIZ NASIL?
Bu süreç içerisinde işe alım yapan insan kaynakları personeli çalışanların eski işlerinden neden ayrılmak istediği ve eski firmaları ile durumlarının nasıl olduğunu anlamak istiyorlar çünkü olası sorunlara karşı kendilerini koruma içgüdüleri var. İşletme Doçenti Jamie Ladge’a göre; eğer önceki işinizde size tarif edilen iş ile yaparken gördüğünüz iş arasında fark varsa bunu rahatça dile getirebilirsiniz.
Oxford Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Michael Smets, “Eski firmanızı neden terk ettiğinizi detaylıca açıklayın. Giderken ekibinizi zorda bırakmadığınızın altını çizin. Böylece eski iş yerinizde bir ay bile kalmış olsanız dayanıklılığınızın ve bağlılığınızın yüksek olduğunu anlatmış olursunuz” diyor.
SOHBETİ YÖNLENDİRİN
Alison Sullivan ise sık iş değiştiren biriyseniz yeni işe başlarken önceki işinizde neyin iyi gitmediğini değil, neyin iyi gittiğini anlatmanız gerektiğini söylüyor. Sullivan, “Eğer potansiyel işvereniniz size çok da iyi olmayan eski deneyimlerinizi soruyorsa sohbeti bir şekilde yeni işte sizi neyin heyecanlandırdığına getirin” değerlendirmesinde bulundu.
Sullivan’a göre iyi bir işe alımcı eğer çok firma değiştirmiş olsanız bile size yapacağı yatırımın karşılığını alacağını düşünüyorsa iş sizindir.
*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü BBC'de Bryan Lufkin imzası ile yayımlanan 'Is there a minimum amount of time you need to stay at a job?' isimli makaleden alınmıştır.