Z kuşağı: Deli gibi çalışma dönemi bitiyor

Z kuşağının önceki kuşaklara göre kendisini daha çok önemsediği biliniyor. Bu kuşak üzerine pek çok klişe tanım da türedi. Dünyanın farklı yerindeki örnekler gösteriyor ki Z kuşağı gerçekten ihtiyacı olan kadar çalışacak.

Son Güncelleme:

Son söyleyeceğimizi başta söyleyelim. Şu an geleceği şekillendirmesi beklenen Z ve Y kuşağı dünyanın hiçbir yerinde bir önceki kuşak kadar çalışmak istemediğini söylüyor. Bu artık bilimsel bir gerçek. Sadece ABD’de devlet yardımları kaynaklı olarak piyasadaki iş gücü eksikliğinden istifade eden 24 milyon ABD’li işlerini bırakarak ya daha iyi ücretlere ya da daha az çalışma saatine iş yeri değiştirdiler.

Benzer bir trend Almanya ve Japonya’da da görülüyor. Bu koşullarda iş hayatına atılan bir genç ise tedarik krizi ve küresel enflasyon kaynaklı kazandığı ile parasıyla hayatın tadını çıkarmakta zorlanıyor. Y ve Z kuşağı ailesinin evlendiği yaştan daha geç evlenecek, büyük ihtimalle ilk ev ve otomobillerini de çok daha geç alacaklar.

Çinli gençler 996 kültürüne isyan ederken, (9’dan 9’a haftanın 6 günü mesai) şehirlerde yaşam gittikçe pahalanıyor. Sosyologlara göre; 1960’lı yıllarda başlayan gençlik hareketleri ABD ve Batı Avrupa’da kariyer odaklı olmaktan çok kişisel gelişimlerine odaklanan bir grup gençliğin doğuşuna sebep olmuştu.

EVDEN ÇALIŞTIRMAZSAN İSTİFA EDERİM

Bir ankete göre 10 Y ve Z kuşağı üyesinden 4’ü eğer evden çalışmaları iptal edilir ve ofislere dönmeleri istenirse istifa edecekler. Microsoft’un düzenlediği bir anket ise dünyanın yarısının şu an istifa etmeyi düşündüğünü söylüyor.

Son yıllarda gelişmiş olan ülkelerde çalışma saatleri gittikçe düşüyor. Hatta önümüzdeki yıl seçime gidecek olan Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülkenin daha çok çalışması gerektiğini her platformda dile getiriyor. Çalışan Deneyimi Danışmanı Benjamin Granger, “İnsanların işe hangi gözlük ile baktığını bilmek gerek. Kimi para için kimi de kendini tamamlamak için çalışıyor” diyor.

DEVLET BAŞKANI MÜDAHALE ETTİ

Çin’deki 996 kültünün gençler arasında eleştirilmesi Devlet Başkanı Xi Jinping’in de dikkatini çekti. Xi Jinping geçen ağustos ayında yaptığı bir açıklamada, “Uzanmaktan kaçının ve hareket halinde olun” demişti.

Çinli genç April (takma ismi) geçen aylarda sosyal medyada bir gönderi paylaşmış ve bu içerik viral olmuştu: “İki yıldır çalışmıyorum, bunda bir yanlışlık görmüyorum. Baskı genellikle eski kuşakların değer yargılarından geliyor ama biz onları takip etmek zorunda değiliz.” 

Bazıları ‘uyuşuk’ buldukları gençler için Sinop’ta yaşayan filozof Diyojen’den şu örneği veriyorlar: “Uzanmak benim felsefi hareketimdir”

'ŞEVKİM KIRILDI'

Çin’de yaşayan 32 yaşındaki Jack (gerçek ismini işvereninden dolayı vermiyor) beş yıl önce işe başlamış. Teknoloji sektöründeki iş yükünü kaldıramadığı için yıllar içerisinde şevki kırılmış. Hala sıkı çalıştığını ama eskisi kadar kasmadığını söylüyor. 32 yaşındaki adama göre internet sektörü çok büyüdü ama hala küçük kadrolar ile çalışıyor. Dijital emek alanının en büyük problemlerinden birinin tükenmek olduğunun altını çizelim. Çin’deki 996 kültürünün ölümlere bile sebebiyet verdiği oldu.

Çin’deki çalışma kültürü sebebiyle Z ve Y kuşağından personeller kendilerine ‘mouse insanları’ veya ‘kurutulmuş balık’ (hevesi kalmamış anlamında) gibi lakaplar takıyorlar. Belki de bu sebeplerden Çin doğurganlık oranlarını artırmakta zorun yaşıyor. 2020’de ülkedeki doğum oranı tarihi düşük seviyeye gelmişti.

Tahminlere göre; ABD tarihinde ilk kez ailelerinden daha az gelire sahip olan kuşak Z ve Y kuşağı olacak. Öğrencilerin en büyük sorunu ise çok büyük bir üniversite ücreti borcu ile mezun oluyor olmaları. Mind Share Partners’ın araştırmasına göre; 2021 yılında işlerinden istifa eden Z kuşağı mensuplarına bakıldığında yüzde 81’inin psikolojik sorunları yaşadıklarını belirtiyorlar.

7 yıldır Washington D.C.’de devlet memuru olarak çalışan Ben Anderson geçen günlerde istifa etmiş. Anderson, “7 yıldır çalışıyorum, daha ev alacak parayı bile biriktiremedim. Deli gibi çalışıyorum. Stres içindeyim ama ailemin benim yaşımda olduğu yerden çok uzaktayım. Değiştiremeyeceğim devasa bir bürokrasinin içinde çalışıyordum” demekte.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Bloomberg Businesweek’teki ‘From the Great Resignation to Lying Flat, Workers Are Opting Out’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber