Sıcaklık dalgası alışkanlıkları değiştirir mi? 'Akdeniz yerine Kuzey Ege ve Marmara...'

Avrupa'yı adeta kavuran sıcaklık dalgası, bölgeyi tercih eden turistlerin alışkanlıklarını da değiştiriyor. Sektörde çalışanlar insanların ya plajı olan, deniz kıyısındaki şehirleri ya da Kuzey Avrupa şehirlerini tercih ettiğini söylüyor. Peki bu değişim Türkiye'de ne denli etkili olur?

Son Güncelleme:

CİHAT ASLAN - METİN AKTAŞOĞLU / Sıcak hava dalgaları Avrupa'yı tarihi bir boyutta etkilerken, bu durum tatil için dünyanın dört bir yanından Avrupa'yı tercih eden turistleri ve onların tatil rotalarını da etkilemekte. Gidecekleri şehri, gün içinde yapacakları aktiviteleri hatta seyahatlerinin tarihini değiştirenlerin sayısı az değil.

Azaria Travel'ın kurucusu Dolev Azaria bir müşterisinin, iki haftalık tatilinin ilk beş gününü sıcak havalar yüzünden Roma yerine Amsterdam'da geçirmek istediğini ve bu son dakika talebini bir şekilde ayarlamayı başardıklarını anlatıyor.

Başka bir örnek daha veren Azaria, bir çiftin Toskana tatilini en azından Akdeniz esintileriyle serinlemek için Sicilya'ya aldığını belirtiyor ve şöyle ekliyor:

“Amaç müşteriyi sıcak hava dalgasına hapsolmuş şehirlerden deniz kenarına taşımak. Böylece ilk olarak müşterilerimizin ilk etapta düşünmediği Kopenhag ve Amsterdam akla geliyor.”

Milano (solda) ve Paris (sağda) sıcak hava dalgasından etkilenen ve denize sınırı olmayan Avrupa şehirlerinden sadece ikisi. Kavurucu sıcaklar nedeniyle bu şehirler de turistlerin tercihinden etkileniyor. Fotoğraflar: Reuters 

Avrupa'da yaz tatili takvimi daha sessiz sakin ve serin aylara uzamaya başlıyor. Nisan ayından kasım ayına kadar Kıta Avrupasının farklı bölgeleri tercih edilmekte. Tatil ve yaşam organizasyonları şirketi In the Know Experiences Genel Müdürü Karen Magee, temmuz ayının ortasından beri değişiklik talepleriyle karşılaştıklarını anlatıyor:

“Böyle bir şeyi yeni görüyoruz. İnsanların bizi en son ne zaman arayıp 'Ya Roma'yı es geçelim de plajı olan bir şehir ekleyelim' dediğini hatırlamıyorum. Ya da şehir içindeki planlarını kısa tutup şehir dışına daha erken çıkmak istiyorlar.”

'AVRUPALI MUAZZAM SICAĞI SEVMEZ'

Peki bu durum Türkiye'yi nasıl etkiler? Yerli ya da yabancı turistler Antalya sıcağından ziyade Kuzey Ege'yi daha çok tercih eder mi? Tatil tarihleri değişir mi? İklim değişikliği ve küresel ısınma Antalya ve Muğla'nın turizmini nasıl etkiler?

Ege Turistik İşletmeciler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, “Avrupalı turistler çok muazzam bir sıcağı sevmez. O yüzden Avrupalı turistin tercih ettiği bölge olabiliriz” diyor ve Avrupa'daki sıcak hava dalgasının Türkiye'de görülmediğini hatırlatıyor. Bununla birlikte sıcakların artmasıyla serin bölgelerin tercih edilebileceğini belirten İşler şöyle devam ediyor:

“Antalya, Fethiye gibi sıcak bölgelere nazaran Çeşme, Foça, Ayvalık, Erdek, Marmara gibi yerlerin daha fazla talep göreceğini görebiliriz. Alternatif destinasyonlar hazır. Özellikle Kuzey Ege, Marmara, Karadeniz... Hatta bu sene iç pazarın, bu bölgelerde öbekleştiğini ve yoğunlaştığını görüyoruz.”

Yerli ve yabancı turistler Türkiye'nin güneyine akın ederken temmuz ayının son günlerinden beri bölgede "eyyam-ı bahur" sıcakları hakim. Fotoğraflar: AA

'BODRUM RAHATSIZ ETMİYOR...'

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Antalya Bölge Başkanı Rıza Perçin ise bu sebepten ötürü Bodrum'un özellikle tercih edildiğini söylüyor. “Çünkü Bodrum'un havası rahatsız etmiyor” diyen Perçin şöyle devam ediyor:

“Özellikle 50 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan Avrupalı turistler bu seçimde biraz daha dikkatli davranıyor. Avrupalılar hem fiyat uygun hem de sıcağı etkilemiyor diye Bodrum'u tercih ediyor.”

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mert Eken ise yerli turistin karar sürecinde daha çok maddi koşulların etkili olduğunu vurguluyor. “Erdek ve Balıkesir'e gelen yerli turistlerin çoğu maddi açıdan orta ya da orta-alt gelirden insanlar. Daha yüksek gelir seviyesinden insanlar daha çok Ege'yi tercih ediyor” diyen Eken, “Bu tercihler sıcak nedeniyle değişmez ancak belki Güney'den bunalanlar Altınoluk, Ayvalık taraflarını tercih edebilir” şeklinde konuşuyor.

'SICAĞI SEVEN BİR KİTLE DE VAR'

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sili ise “Antalya gibi bölgeler her zaman sıcaktı. Bugün daha fazla artmış değil” diyor ve sıcağı seven bir kitlenin varlığına vurgu yapıyor:

“Temmuz-Ağustos ayında buralar çok sıcak olur ancak sıcağı seven bir müşteri kitlesi de var. Sonuçta insanların alışkanlıkları ve tercihleri var. Sıcaklıklar absürt boyutlara çıkmadığı sürece fazla etkisi olmaz.”

Sili aynı zamanda Avrupalıların Türkiye'ye taleplerinin artmaya devam ettiğinin de altını çiziyor. “Hem Avrupa'daki sıcaklar hem işimizi iyi yapmamız hem de uygun fiyatlarımız nedeniyle Türkiye'ye gelişler daha da artacaktır” diyen Sili, önceki senelere nazaran Orta Avrupa ve Doğu Avrupa'dan gelen turistlerin sayısında da artış gözlemlendiğini aktarmakta.

Ek kaynak: The New York Times (Stockholm Instead of Rome? October Instead of July? How Heat Waves Are Changing Tourism in Europe)

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber