Büyük istifa dalgası var ama kapıyı çekip giden ne kadar mutlu?
Büyük istifa dalgası, sessiz istifa, sessiz kovma, bunlar iş hayatının yeni kavramları. Peki kapıyı çekip giden mutlu mu? İstifa edenler yeni şirketlerinde aradıklarını bulabiliyor mu? Yoksa tekrar aynı döngü mü başlıyor?
İş değiştirmek gibi bir kararı almak kuşkusuz ki çok zor. Yeni düzen, yeni görevler ve alışılması gereken pek çok yenilik insanın gözünü korkutuyor. Fakat uzmanlar Büyük İstifa hareketinin çalışanlara iş değiştirme konusunda bir cesaret getirdiği kanaatinde. Peki iş değiştiren herkes yeni işinden memnun mu? Aldığı karardan pişmanlık duyanlar hiç mi yok? Pişmanlık durumunda geri dönmek ne kadar sağlıklı?
'SONRA O KONFORU HİÇ BULAMADIM'
40 yaşındaki G.H., kuruluşundan itibaren 8 sene çalıştığı şirketten rutinden bunaldığı için istifa ettiğini ve bir daha o konforu hiç bulamadığını dile getiriyor. Tekrar tekrar her gün aynı şeyi yapmaktan ve aynı insanlardan çok bunaldığını aktaran G.H. sözlerine şöyle devam ediyor:
“Sonrası hep tutunma çabası şeklinde geçti. Sonuçta evime yürüyerek gittiğim bir yerden ayrılıp, şimdi yarım saat yol yapıyorum. Mesela burada insan kalitesi çok düşük. Daha evvel rahatsızlık duyduğum her şeyin beş katıyla baş başayım.”
31 yaşındaki mühendis S.A. ise, kurumsal bir yere geçmek istediği için istifa ettiğini kaydediyor. “İlerleyen zamanda daha fazla özlük haklarımın olmasını istemiştim. Daha çok mentorle kendimi geliştireceğimi düşünmüştüm ama öyle olmadı” diyen S.A. tecrübesini şu ifadelerle aktarıyor:
“Daha basit teknolojilerle yönetilen karmaşık bir yapıya geldim. Türkiye'nin en büyük kurumsal şirketinin bir iştirakinin aslında inovasyona kapalı olduğunu gördüm.”
'YENİ ÇALIŞMA ŞEKİLLERİ ÇALIŞANLARI CESARETLENDİRDİ'
İnsan Kaynakları Meslek Derneği Kurucu Başkanı Mustafa İskifoğlu bu konudaki değerlendirmesine önce Büyük İstifa hareketine giden yola değinerek başlıyor. İskifoğlu, sadece Türkiye'de değil, dünyada ekonomik bir dalgalanma olduğunu belirterek, bunun da istikrarsızlık mutsuzluk ve umutsuzluğa neden olduğunu kaydediyor. İskifoğlu, "Covid-19'un etkisiyle şirketlerin çalışanlarına bakış açısı ve çalışanların da çalışma hayatıyla ilgili algıları değişti” demekte.
Dijitalizasyonla çalışma hayatında zaman ve mekan kavramının artık bittiğini aktaran İskifoğlu, bu durumun da çalışanlar için alternatif çalışma fırsatları ortaya koyduğuna vurgu yapıyor. “Ofisimdeki masamda, evimde ya da dünyanın herhangi bir yerinde çalışabilirim durumu beraberinde cesareti de getirdi. Böylece çok kolay iş değiştirebilme durumu ortaya çıktı” şeklinde konuşan İskifoğlu, özellikle otomotiv sektöründe istifa edenlerin yüzde 50-60'nın gittikleri yerden memnun olduğunu gözlemlediğini aktarıyor. “Yüzde 30-40'ının ise pişman olduğunu söyleyen İskifoğlu, yüzde 10'un da kararsız olduğunu belirtiyor.
İstifadan sonra pişmanlık yaşayanların büyük çoğunluğunu az iş deneyimi bulunanların oluşturduğunu belirten İskifoğlu sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Şirketinde gördükleriyle dış dünyadaki çalışma hayatını değerlendiriyor, diğer yerler mevcut çalıştığı yerden daha iyiymiş gibi düşünebiliyor. Dolayısıyla aradığını bulamadığında da pişman oluyor.”
'GERİ DÖNMEK SAĞLIKLI OLMAYABİLİR'
Yönetim bilimci Prof. Dr. Ata Özdemirci, bu tip pişmanlık durumlarında geri dönmenin çok doğru bir seçenek olmayabildiğine işaret ediyor.
“Kendi işimi kurmak için istifa ettim, patrondan hellalliğimi aldım, sonra denedim ama olmadı, o zaman geri dönmeyi düşünebilirim” örneğini veren Özdemirci, ancak işi başka bir iş için terk ettikten sonra çalışanların bir süre kararının arkasında durması gerektiğinin ve geri dönmek yerine 6 ay, 1 sene çalışıp üçüncü bir yeri denemelerinin daha sağlıklı olduğu kanaatinde.
“Piyasalarda çok fazla değişkenin mevcut olduğu ve dünyanın stabil olmadığı şu ortamın radikal kararlar almak için pek sağlıklı bir dönem olmadığını düşünüyorum” diyen Özdemirci, çok sert kariyer değişikliklerinin dışında çalışanların biraz daha beklemelerini ve bu dönemde kendilerine yatırım yapmalarını tavsiye ediyor.
İstifa ettikten sonra 'Niye gittim ki' diyenlerle birlikte 'İyi ki pişmanım' diyenler de mevcut. Özdemirci bu konudaki değerlendirmesinde ise şu ifadelere yer veriyor:
“Uzun süre hareketsiz kalan, kişisel gelişimine yatırım yapmadığını hisseden, yeni bir şeyler öğrenmeyen çalışanların yer değiştirmesi iyi bir karar olabiliyor. İki kuruş için değil ama kariyer planları için değiştirmelerini tavsiye edebilirim.”
Kaynak: Web Özel