Evden çalışma bitti, kuru fasulye yanına kâr kaldı
Corona virüsü sebebiyle kısa bir süre de olsa evde çalışan insanların yanına yemek yapmayı öğrenmek kâr kaldı. Eskiden iki yumurta bile kıramayanlar şimdi etrafındakileri şaşırtıyor.
Maske, mesafe ve temizlik kuralları hayatımızın her anına işlemiş olsa da pandemi sosyal açıdan çoğu insan için bitti. Plazalar tıklım tıklım, metrolarda iş çıkış saatinde adım atacak yer yok, restoranlarda hafta sonu yer bulunmuyor. Üstüne aşısını olmayan 7 milyon vatandaş da gelince günlük vaka sayısı 30 bin, ölü sayısı da 200 oluyor.
Evden çalışma da büyük ölçüde bitti ama kısa bir süre de olsa evde çalışanlar yeni alışkanlıklar kazandılar, birlikte yaşadıkları insanlarla ilişkileri de değişti.
Çağrı Erdoğan pandeminin başından beri ağırlıklı olarak evde çalışıyor. Artık temizlik ve ev yemeği pişirme gibi konularda çok hassas. Eşi tekrar ofise dönmüş, bu sebepten ev işleriyle artık o ilgileniyor. “Eskiden bu işleri yine yardımlaşarak yapıyorduk ama artık ev işlerini sıklıkla ben yapıyorum” diyor.
Eşi Buse Erdoğan ise bu durumdan memnun. Eve geldiğinde yemek ve temizlik bitmiş oluyor, bulaşıkları yıkamak ise onun görevi. Hafta sonu ise ev işleri tamamen Buse Erdoğan’da. Kendisi, “Bu durumu ev içi emek konusunda kadın ve erkeğin eşitlenmesi açısından önemli bir süreç olduğunu düşünüyorum” diyor.
'KURU FASULYE YANIMA KÂR KALDI'
A.Ş. pandeminin başından beri uzun süre evde çalışıp daha sonra ofisine dönmüş. A.Ş. daha önce ev işi hiç yapmadığını pandemi sürecinde evle ilgilenmeyi öğrendiğini söylüyor ve “Şirket evden çalışma kârarı alınca önce ‘alışamam’ dedim, ama daha sonra ev işlerini öğrendim. Sabah işe başladıktan sonra bir yandan çalışıp bir yandan da evi toparlıyorum" diyor.
İlk bir hafta dışarıdan yemek söyledim ama daha sonra yemek yapmayı öğrendim diyebilirim. Bazı günler elektrikli süpürgeyi aldığım gibi evi temizlemeye başlıyordum. Şimdi bitti tekrar şirkette çalışıyorum. Evden çalışma döneminde öğrendiğim pilav, kuru ve taze fasulye yanıma kâr kaldı
'MÜCVERLE ZİRVEYE ÇIKTIM'
N.M. ise Ekim 2020’den Şubat 2021’de kadar evde çalışmış. Hayatında daha önce hiç ev işi yapmadığını fakat nişanlısı işe gittiği için mecbur başladığını anlatıyor. N.M. evde çalışırken ev işi yaptığı anlarda mola verdiğini hissettiğini söylüyor.
N.M. kendisi iki yumurta bile zor kırarken pandemide et pişirmeyi öğrendiğini, mücver bile yaparak kendi zirvesini gördüğünü söyledi.
Süreci şöyle anlatıyor:
'TEZGAHI SİLERİM ÜSTÜNE DEMLİ BİR ÇAY İÇERİM'
“Tezgahı sildiğim ve üstüne bir demli çay içtiğim o 15 dakika içerisinde daha üretken birine dönüşüyordum. Nişanlım da geldiğinde yemekleri yapıyordu, böylece onun da ev işlerinde yükünü üstünden almış oluyordum. Şubat ayından itibaren ofise gittiğim bir işte çalışmaya başladım ve ev işi yapma pratiğini yine kaybettim. Herhalde buna en çok o zaman nişanlım olan şimdiki eşim üzülmüştür”
Ali Demir’in çalıştığı şirket, salgınla eve geçti fakat eşi ofise gitmeye devam etti. Eski rutinleri şöyleymiş: Yemeği akşam eşi yapar, temizliği ise hafta sonları birlikte hallederler.
'TAKILDIĞIM YERDE HANIMI ARIYORUM'
Demir hala evden çalışıyor ve akşam yemeklerini artık kendisi yapıyor. Çok iyi yemek yapabilen biri değil ama kendini geliştirdiğini düşünüyor.
“Takıldığım yerde eşimi arıyorum, nasıl yapıyorduk, şu malzemeyi ne kadar ekliyorduk diye. Kaba temizliği hafta içi ben yapıyorum. Hafta sonu ise ortak bir detaylı temizlik yapıyoruz. Ev işlerinin tabi ki sadece kadınlara ait bir şey olmadığını biliyorum. Bu süreçte sürekli ev işi yapan kadınların halini daha iyi anladım” demekte.
NEYİ DAHA FAZLA TÜKETTİK?
Pandemi döneminde yeme alışkanlıkları üzerine Kadir Has Üniversitesi'nin yaptığı bir çalışma enteresan bulgular ortaya koydu. Buna göre; Türkiye'de et ve yumurta tüketiminin arttığı görülürken, Çin'de et ve pirinç tüketimi, Portekiz'de ise deniz ürünleri ve ekmek tüketiminde artış görüldü. Her ne kadar ekmek yapma sosyal medyada bir salgına dönüşse de rakamlar pandemine ekmek tükemitiminde kârantina dönemlerinde bir artış olduğunu ortaya koymuyor.
ABD'de yapılan bir araştırmaya göre ise 2021 yılının ilk yarısında gıda tüketimi normal seviyelerine döndü.
Ek kaynaklar: CNBC, The Effects of the COVID-19 Outbreak on Food Consumption Habits at Home
Kaynak: Web Özel