Türk vatandaşları için seyahat kısıtlamaları ne durumda? Kim Sinovac'ı kabul ediyor?

Adım adım normalleşmeye gidilirken aşılarını olan vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinin de hayalini kurmakta. Aşı sertifikaları bunu mümkün kılıyor ancak bazı ülkelerin tanıdığı aşılar arasında Sinovac yok. Buna istinaden Sağlık Bakanlığı yeni bir çözüm getirdi. Peki kısıtlamalarda son durum ne?

Son Güncelleme:

Türkiye'de ve dünya çapında gündem hızla değişse de bir buçuk senedir sabit gündem hep koronavirüs. Delta varyantı dünya çapında etkisini sürdürürken 2020 yazına benzer bir sonuçla karşılaşmamak ancak aşılama programları sayesinde de normale dönmek isteyen ülkeler çareyi aşı sertifikalarında buldu.

Derinden sarsılan turizm sektörünün ayaklanmaya, insanların da yeniden yeni kültürlerle tanışmaya ve seyahat etmek özgürlüğüne ulaşmaya ihtiyacı var. Ancak hangi ülkenin hangi aşıyı “kabul ettiği” sorusu da akıllarda.

BAZILARI SINOVAC'I KABUL ETMİYOR

Özellikle Türkiye'nin aşılama programının ilk dönemlerinde kullandığı Çin menşeli Sinovac aşısı, bazı ülkelerin kabul ettiği aşılar arasında yer almıyor. Özellikle Almanya ve Fransa'nın bu ülkeler arasında yer alıyor olması iki doz Sinovac aşısı olanlar için seyahat engeli anlamına geliyor.

Haliyle özel bir düzenlemeyle iki doz Sinovac aşısı olanlara iki doz Biontech; iki doz Sinovac ve bir doz Biontech aşısı olanlara ise ikinci doz Biontech aşısı olma imkanı getirildi. Bu durum Sinovac üzerinde soru işaretlerinin doğmasına sebep oldu ancak Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca konuya şöyle açıklık getirdi:

“Bazı ülkelere girişte sadece belirli aşı türleri kabul edilmektedir. İlgili ülke düzenlemelerine uymak üzere 2 doz mRNA aşısı olmayı talep eden kişiler için özel bir düzenleme yapılmıştır. Özel seyahat için talep edilmesi dışında ek bir aşı gerekliliği yoktur.”

Bakan Koca, “Bugün itibarıyla iki doz mRNA aşısı ya da üç doz inaktif aşı olmuş kimsenin ek bir doz aşı olmasını gerektiren bir durum söz konusu değildir. Böyle bir tıbbi gereklilik de kesinlikle yoktur” sözleriyle devam etti.

Bilindiği üzere insanlar, göstermeleri muhtemel alerjik reaksiyonlara göre inaktif aşı ya da mRNA aşısından birini seçmek zorunda kalabiliyor. Bu durum seyahat noktasında kısıtlayıcı olabiliyor.

Peki hangi ülkeler Sinovac aşısı olanlara da kapı açıyor? Hangi ülkeler Sinovac aşısına henüz onay vermedi? İşte bazı ülkelerdeki son durum...

ABD: Aşı zorunluluğu getireceği konuşulan ABD'de bu uygulamaya henüz geçilmedi.  Türk vatandaşları için bir seyahat yasağı bulunmazken, ABD standart olarak ülkeye girişten maksimum 72 saat önceye ait bir negatif Covid-19 testi istiyor.

ALMANYA: Seyahat tarihinden en az 14 gün önce AstraZeneca, Janssen, Moderna veya Biontech aşılarından birinin tamamlandığına dair aşı sertifikasına sahip olmak gerekiyor.

Hastalığı atlatanlardan ise en az 28 gün, en fazla da 6 ay önce yapılmış pozitif test sonucu ve belirtilen aşılardan en az bir doz uygulanmış olması isteniyor. Aynı zamanda ülkeye girişten en fazla 72 saat önce yapılmış bir negatif PCR testi de istenmekte.

BİRLEŞİK KRALLIK: Türkiye, 12 Mayıs'tan bu yana kırmızı listede yer alıyor. Kırmızı listede yer alan ülkelerin vatandaşları Birleşik Krallık'a geldikten sonra 10 gün boyunca bedelini kendilerinin karşıladığı havaalanı yakını bir otelde karantinada kalmak zorunda. Son güncellemeyle toplam 1750 pound olan bu bedel 2 bin 285 pounda (yaklaşık 26 bin 700 TL) çıktı.

FRANSA: Almanya'ya çok benzer kuralları uygulayan Fransa'da Avrupa İlaç Ajansı’nın onayladığı Moderna, Biontech veya AstraZeneca aşılarının ikinci dozunu vurulmalarının ardından en az 7 gün geçmiş veya Johnson & Johnson aşısının tek dozunu vurulmalarının ardından en az 28 gün geçmiş kişiler aşılanmış kabul edilir.

Yine Fransa da 72 saat önce yapılmış bir negatif PCR testi istiyor.

RUSYA: Ülkeye girişten en az 14 gün önce ikinci doz aşıyı olan ya da son 6 ay içinde Covid atlatanlar Rusya'ya seyahat edebiliyor. En fazla 72 saat önce alınmış negatif PCR testi de yeterli.

YUNANİSTAN: Uzun süren ve sürekli bir haftalık ertelemeler yaşanan bekleyiş, 5 Ağustos'ta sona erdi. Karadan girişlerde her sınır kapısından haftada 1500 kişi geçebiliyor. Sinovac, Biontech fark etmeksizin aşı sertifikası almak şart.

En az 14 gün önce alınmış aşı sertifikası, son 72 saat içinde yapılmış negatif PCR test sonucu ve  bulaş tespitinden 30 gün sonra verilen COVID-19 hastalık sertifikası ibraz edilmesi zorunlu.

Bununla birlikte ülkemizden sık ziyaret edilen İspanya, Sırbistan, Hırvatistan, BAE ve Ukrayna da hem Biontech hem de Sinovac aşısını kabul ederken İtalya, Türk vatandaşlarının ülkeye girişine izin vermiyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

KAYNAK: IATA, Büyükelçilikler

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber