Bu da mı gol değil?: Aşkta kronik hayal kırıklığı

Günümüzde birçok insan aşkı bir türlü bulamamaktan, yalnızlıktan, hep benzer insanlarla karşılaşmaktan şikayet eder halde. Hiç sorguladınız mı, bazı insanların aşk hayatı neden sürekli aynı döngüde? Dönüştürü Nefes ve Kişisel Gelişim Koçu Nilay Kalkavan kaleme aldı.

Son Güncelleme:

Sonu hüsranla biten sayısız aşk hikayesi biriktirmiş kimler var etrafınızda?  “Şanssızlık” etiketi arkasına saklanan bu     - sonsuz aşk hüsranı -  aslında bu kişilerin bilinçsiz bir tercihi olabilir mi?

Farkında bile olmadan, mutsuz olacağımız hikayeye çekilip mutlu olacağımız hikayenin kendisini, hatta çoğu zaman olasılığını bile sabote ediyor olabilir miyiz? Bunun cevabı maalesef: Evet!

Mevlâna “Aradığın da seni aramakta!” der. Yaşadıklarımız aslında bilinçsizce aradığımızın ta kendisidir. “Benim istediğim bu değil!!!” derken saklı hükümdarımız olan zihnimizin gücünü gözden kaçırırız.

Şikayetçi olduğumuz sevilmemek, mutlu olamamak, yalnız kalmak, tercih edilmemek, ihanete uğramak, değersizleştirilmek gibi deneyimler yaşam hikayemizin bir yerlerinde hayatımıza dahil olduysa; zihin bunları tanıdık, bildik olarak kaydederek oyununu oynamaya başlar.

Zihnimiz bildiği için güvenli bulduklarını destekleyecek şekilde çalışır ve hayatımız boyunca bilinçaltımıza kodlanan inançlarla bizi her seferinde tanıdığımız senaryoya doğru yönlendirir. Kısaca; insan bildiğine çekilir. Bildiğimiz kolaydır, konforludur, öngörülebilirdir ve risk içermez. Aynı yoldan farklı yere ulaşmaya çalışıp “istemediğimiz” sonuçlarla karşılaşmaya devam ederiz. Karşımıza çıkanları suçlarız, kaderi lanetleriz, feleği anarız. Dönüp kendimize bakmak çoğumuzun aklına gelmez. Aşk, ilişki, mutluluk istiyorum derken aksini güvenli bulduğumuz için isteklerimize ulaşamadığımızın farkında bile olmayız.

Zihin gün içinde binlerce defa açılıp kapanan bir otomatik kapı gibidir. Kapının arkası “geçmişte kaldı.” dediğimiz yüzlerce deneyimle, kararla doludur. Kendimizi kapının dışında zanneder ve hayatımıza bugünkü isteklerimizin gerçekleştiğini görerek devam etmek isteriz ancak arkasında birikenler; kapı her açıldığında bugünü ve geleceği sessiz gücüyle istila etmeye devam ederler.

Bu kapı yaşamımız boyunca sürekli açılmaya devam edecektir. Bu nedenle içeride detaylı bir temizlik ve düzenleme yapmadığımız sürece kronik hayal kırıklığı kaçınılmaz olacaktır. İçimizdeki “erkek, kadın, mutluluk, ilişki, aşk” tanımlarına bilinç katarak bakmak “hayatımızın golü”nün önünde duran defans hattını geçmenin ilk adımı olabilir.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber