Beluga neden kurtarılamadı? Operasyon yapıldı ama...

Bilim insanları, Fransa'daki Seine nehrinde mahsur kalan beyaz balinayı (beluga) kurtarma operasyonunun neden başarısızlıkla sonuçlandığını tartışıyor. Belugayı kurtarmak için 9 Ağustos'ta operasyon yapılmış ancak balina sağlığının gittikçe kötüleşmesi nedeniyle uyutulmuştu.

Son Güncelleme:

Beyaz balina olarak da bilinen belugalar, genellikle Atlantik Okyanusu'nun kuzeyinde ve Kuzey Buz Denizi'nde yaşıyorlar. Erişkin bir beluganın boyu 5 metreyi aşıyor ve ağırlığı bin 600 kilograma kadar ulaşabiliyor.

Ancak geçtiğimiz hafta bir beyaz balina dünya gündemini uzun süre meşgul etti. Okyanustaki evinden çok uzaklarda, Fransa'da bulunan Seine nehrinin başkent Paris yakınlarındaki bir bölgesinde mahsur kalan balina için bir kurtarma operasyonu yapıldı. Ancak operasyon başarısızlıkla sonuçlandı. 

Veterinerler, dalgıçlar, bilim insanları ve kurtarma ekibinden oluşturulan 80 kişilik takım, 9 Ağustos akşamı 22:00'de balinanın bulunduğu yere ulaşarak operasyonu başlattı. 24 dalgıç koordineli bir şekilde balinanın etrafından dikkatlice ağ geçirdiler. Çalışmalar neticesinde 04:00'te, vinç ağa sarılı balinayı kaldırmaya başladı.

Ağa sarılan beyaz balina vinç yardımıyla böyle kaldırıldı. Fotoğraf: Reuters

Balina, geçici olarak Fransa'nın Calvados kasabasında bulunan tuzlu su havuzuna götürülecekti. Ancak veterinerlerden oluşan uzman grup, balinanın sağlık durumunun bu kurtarma operasyonunu kaldıramayacağına kanaat getirdi ve beluganın uyutulmasına karar verdi.

AŞIRI KİLO VERDİ 

Calvados belediyesinden yapılan basın açıklamasında, "Tüm lojistik ve teknik desteğe karşın, balinanın sağlığı git gide kötüleşti. Veterinerler uyutma kararını ortaklaşa aldı" denildi. Operasyona katılan veterinerlerden Florence Ollivet-Courtois ise, yapılan muayenede beluganın yaşlı olduğunu ve ileri derecede sindirim güçlüğü çektiğini ifade etti.

Balinanın varlığı, Seine nehri üzerindeki Vatteport yakınlarında 2 Ağustos'ta kaydedilen bir video ile ortaya çıkmıştı. Okyanusa 75 kilometre uzaklıkta bulunan bu yer, başkent Paris'in 100 kilometre kuzey batısında bulunuyor. Paris'in bu kadar yakınına gelen balina, mahsur kaldığı bölgede uzmanlar tarafından takibe alındı. Kuzey Buz Denizi'nin soğuk sularına alışkın balinanın yaşama şansı, Seine'in ılık suyunda git gide azaldı.

Balinaya vitaminlerle desteklenen bir beslenme programı uygulandığı halde hayvan 800 kiloya kadar düştü. Ortalama bin 500 kilo olan beyaz balinalar için bu kadar kilo kaybı endişe verici bir durum. Yine de balinanın dinç bir şekilde yüzdüğünü gören yetkililer operasyon kararı aldılar. Ancak tüm çabalar boşa gitti.

'KİŞİYE YÖNELİK BİR OPERASYON YAPILDI' 

Yetkililer başarısızlıkla sonuçlanan bu kurtarma operasyonu için yüklü miktarda para harcandığını ve birçok insanın seferber edildiğini belirtiyor. Bir sivil toplum kuruluşu olan 'Sea Shepherd' (Deniz Çobanı) organizasyonu, farkındalık yaratmak amacıyla operasyona 30 bin euro bağışladı. 

Ancak bu tarz operasyonlar bir çok soruyu da beraberinde getiriyor. Balinalarla ilgili bir araştırma grubunun üyesi Gérard Mauge, "Operasyon öncesinde bilim insanları arasında fikir anlaşmazlığı yaşandı. Çünkü balinanın bağlı olduğu sürüyü bulabileceğini güvence altına almak gerekiyordu" diyor. Mauge'ya göre ya bir türün korunmasına yönelik çaba sarf edilecekti ya da tek bir hayvan için kurtarma operasyonu yapılacaktı. Bilim insanı, operasyonda ikinci şıkkın seçildiğini söylüyor.

 Sea Shepherd'ın Fransa temsilcisi Lamya Essemlali ise, "Bunu bir türün korunması amacıyla yapmadık" diyor. Essemlali, operasyonun her şeyden önce Seine'de ölme riskiyle karşı karşıya kalan bir hayvana yardım etme meselesi olduğunu söylüyor. Fransız biyoçeşitlilik uzmanı Antoine Derieux operasyonu bir bireye odaklı kurtarma harekatı olarak niteliyor.

BU BALİNA GİBİ BİRÇOK ÖRNEK VAR 

Seine nehrinde Mayıs ayında mahsur kalan bir katil balina da uyutulmuştu. 2018'de de İngiltere'de bir beluga Thames nehrinde 3 ay mahsur kalmıştı. Kanada'da bulunan Vahşi Yaşam Sağlığı Merkezi'nden Stéphane Lai, "Son zamanlarda bu tarz hayvanların yaşam alanlarının dışına çıktıklarına sıkça rastlıyoruz" diyor.

Uzmanlar bunun iki nedeni olabileceğini söylüyor. Birinci neden, kambur balinalarda olduğu gibi nüfus artışı. Artan nüfusun yeni yaşam alanları arayışı içinde olabileceği belirtiliyor. İkinci neden ise, bu türlerin yaşam alanlarının iklim değişikliği ya da insan kaynaklı faktörler nedeniyle tahribata uğraması. Lai "Mesken tuttukları yerlerde hayat şartları kötüleşiyor. Bu yüzden yiyecek kaynaklarına ulaşmaya çalışıyorlar" diyor.

*Bu haberde, Le Monde'da "Le sauvetage raté du béluga dans la Seine suscite interrogations et critiques" başlığıyla yayımlanan makaleden faydalanılmıştır.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber