Batı dünyası bunu tartışıyor: Bazı insanlar hiç evlenmek istemiyor

Özellikle İngiltere ve Almanya'da hayatları boyunca hiç evlenmeyi düşünmediklerini söyleyen insanların sayısı artıyor. İstatistiklere göre yalnız yaşayan kadınların sayısı yükseliyor. Yaş ilerledikçe evliliğe ilişkin fikirler daha da keskinleşiyor!

Son Güncelleme:

Türkiye’de son yıllarda dikkat çeken sosyal olgulardan biri boşanma sayılarındaki büyük artış ve evlilik sayısındaki düşüşler. 2020 yılında salgın sebebiyle adliyelerin zaman zaman çalışamaması boşanma davalarının da birikmesine neden olmuştu. Almanya’da da biten evlilikler sosyal bir olgu olarak ele alınıyor. Başka bir dikkat çeken sosyal vaka ise 30 yaşını aşan kadınların geçmişe göre daha fazla bekar olması.

Konuyu inceleyen psikologlar ve terapistler kişisel alanlarına düşkün olmanın evlenmek istememekte önemli bir rol oynadığını düşünüyor. “Bağlanma korkusunu iyileştirme” kitabının yazarı psikoterapist Wolfgang Krüge, 32-38 yaş arasındaki kadınların ilişki istememe sebeplerini kendi çerçevesinden şöyle yorumluyor: Bazıları hiç aile sahibi olamayacaklarını düşünüyor.

'MASKÜLENLİĞİ SORGULAMAK'

Krüger tarihsel olarak güçlü kadınların karşı cinsin güvensizlikleri sebebiyle evlenmediğine inanıyor. Krüger, “Erkeklerin üçte ikisi güvensiz olan maskülenliklerini sorgulamayan kadınlar ile birlikte olmayı tercih ediyorlar” diyor.

Wolfgang Krüger’e göre; erkeklerin ve kadınların yüzde 90’ı ilişkide kontrolün biraz daha fazla kadının elinde olması gerektiğini düşünüyor. Krüger ayrıca bazı erkeklerin eğer kendi maskülenlikleri zedelenmiyorsa güçlü kadın figürlerini de tercih edebildiklerini söylüyor.

 'ARAMAYI BIRAKIYORLAR'

Krüger ayrıca bazı insanların belli bir yaştan sonra hayatlarında birini aramayı da bıraktıklarını söylüyor. Uzun bir süre bekar olan insanlar geçmiş ilişkilerinde de fazlasıyla hayal kırıklığına uğramışlarsa bekar olmaktan herhangi bir rahatsızlık duymayabiliyorlar.

Krüger’in hesabına göre bir insanın kendisine uygun bir partner bulabilmesi için ortalama 300 kişi ile karşılaşması gerekiyor. Bu karşılaşmalar adı üstünde olduğu gibi bir buluşma olmak zorunda değil.

'BEKAR OLMAK OLUMSUZ İNANCI'

Psikoterapist Deborah Duley ise, “Bekar olmanın olumsuz bir şey olduğu sonucu ve kişinin değerini yansıttığı inancı kültürümüze derinden kök salmış durumda” değerlendirmesinde bulunuyor. Bekar insanlara yapılan toplum baskısı sonucu bu insanların kendisini zaman zaman değersiz hissedebildiğini söyleyen Duley, “ ‘Yeterince iyi değilim. ‘Ben kimsenin kız arkadaşı olamam’ gibi serzenişleri çok duydum” demekte.

Psikolog Stefanie Stahl ise güçlü kadın bireylerin zaman zaman ilişkilerinde erkeklere kendini yetersiz hissettirebildiğini söylerken, “Kendini yetersiz hisseden partner daha ilişkinin başında kafasında şüpheler oluşturabilir” demekte. Stahl bu şüpheler sebebiyle karşı tarafı kolay yaftalama eğiliminde de olunabileceğini anlatıyor.

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre 2002-2018 yılları arasında 40 ila 70 yaş arası yalnız yaşayan kadınların sayısı yarım milyon artmış. 40’larında olup evlenmeyenlerin oranı da iki katına çıkmış. Bu durum sadece batıda görülmüyor. Ataerkil kültürü ile tanınan Güney Kore’de de trend böyle, Çin’de de Japonya’da da. İngiltere’de erkeklerin ortalama evlilik yaşı 33.4, kadınların ise 31.5.

'BAŞARISIZ HİSSEDİYORLAR'

30-55 yaş arası bekar insanlar üzerine çalışan Profesör Sasha Roseneil, “Pek çoğu zorlanıyor. Çoğunun uzun zamandır birlikte oldukları bir partneri var, kültürel baskı hissediyorlar sanki başarısızlar ve bir şey eksik” diyor.

Davranışsal psikoloji profesörü Paul Dolan’a göre erkekler kadınlardan daha çok evlenmek istiyor. Çünkü yaşları ilerledikçe daha az risk almak istiyor, kadınlardan daha çok para kazanıyor ve daha uzun yaşıyorlar.

TÜRKİYE'DE EVLİLİK SAYILARI YILLARDIR AZALIYOR

Türkiye’de 2016 yılından bu yana düzenli olarak evlilik sayıları azalıyor. 2015 yılında 602 bin 982 kişi evlenirken, 2016 yılında 594 bin 493, 2017 yılında 569 bin 459, 2018 yılında 554 bin 389, 2019 yılında 542 bin 314, 2020 yılında ise 487 bin 270 evlilik yapıldı. 2020 istatistiklerine göre erkeklerin ortalama evlilik yaşı 27,9, kadınların ise 25,1.

Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Die Welt'te Gloria von Bronewski imzasıyla yayınlanan "Bleiben starke Frauen länger Single?" isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynaklar: The Guardian, TÜİK

Sonraki Haber