Boşanma patlaması bekleniyor!

Türkiye'de yıllardır boşanan çiftlerin sayısı artıyor. Pandemi ile birlikte ise boşanmalarda önemli azalma görüldü. Sebep ne? Çiftler evde kaldıkları süre içinde sorunlarını daha mı iyi çözmeye başladılar? Uzmanlara göre ise büyük bir boşanma dalgası geliyor...

Son Güncelleme:

Salgın günden güne kuvvetlenmeye başladıkça biz de aynı oranda evlerimizde kalmaya devam ettik. Hal böyle olunca birçoğumuzun yaşam tarzında değişiklikler oldu. Bu durumdan toplumun birçok kesimi etkilendiği gibi çiftler de nasibini aldı. 

Tıpkı herkes gibi evlerinde oturmaya mecbur kalan evli çiftler hem psikolojik problemlerle hem de pandeminin getirdiği sıkıntılarla mücadele ettiler. Ancak TÜİK’in açıkladığı boşanma verileri uzmanları şaşırtı.

Boşanan çiftlerin sayısı 2019 yılında 156 bin 587 iken 2020 yılında %13,8 azalarak 135 bin 22 oldu. Böylece son 10 yılda boşanma sayıları ikinci kez azaldı. 2010-2015 ve 2016-2019 yılları arasında boşanma sayıları sürekli olarak artmıştı.

Peki Türkiye İstatistik Kurumu, ‘Boşanmalar azaldı’ derken, uzmanlar neden bu rakamların gerçeği yansıttığına şüpheyle bakıyor?

ADLİ SÜREÇLER DURDURULDU

13 Mart ve 15 Haziran 2020 aralığında salgın nedeniyle adli süreçlerin durdurulduğunu anımsatan Avukat Yener İnci, bu dönemde boşanma davalarının da adeta dondurulduğunu aktarıyor. Bu sebeple karar süreçlerin de geciktiğini ifade eden Evcil, şu an yoğunluğun hala devam ettiğini söylüyor. 

“TESPİTLERİMİZİN DOĞRULU ŞURADAN…”

Avukat Aslıhan Evcil, özellikle adli tatil dönemlerinde boşanma davalarında (20 Temmuz – 31 Ağustos) önceki yıllarda önemli oranda düşüşler olduğunu söylerken, 2020 yılının aralık ayında boşanma davası başvurularında artış gözlemlediklerini aktarıyor. Evcil, “Zaten oransal olarak dört aylık bir zaman diliminde açılabilecek boşanma davalarının, adliyelerin açılışının hemen ardından neredeyse birkaç haftaya sıkıştırıldığı görülebilecektir” değerlendirmesinde bulunuyor.  

BOŞANMA GEREKÇELERİ ARASINDA NELER YER ALDI?

Avukat Evcil, boşanma gerekçeleri arasında 'şiddetli geçimsizlik ve evlilik birliğinin temelinden sarsılmasını' gösteriyor. Salgın dönemi baz alındığındaysa çiftler arasında ekonomik sıkıntıların, birbirlerinin kötü özelliklerini fark etmelerinin ve fikir ayrılıklarının boşanmalarında etkili olduğunu ifade ediyor. 

“YİNE DE BOŞANMALAR ARTACAK”

Salgınla birlikte sorunlarla birlikte baş etmenin de çiftler için kimi zaman zor olduğunu ifade eden Aile Terapisti Uzm. Dr. Özcan, “Psikolojik sorunların üzerine ekonomik sorunlar da binince birçok çift için durum düzeltilemez bir hal aldı” şeklinde konuşuyor. Salgının çiftlerin yaşam şeklini de etkilediğini söyleyen Özcan, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Pandemi bittiğinde boşanma rakamlarında bir patlama olabilir. İnsanlar bunaldı ve önceliklerini sorgular hale geldi. ‘Pandemi olmasa evliliğimi sürdürmezdim’ diyenler var.” 

“GELECEK YILLARDA ORTAYA ÇIKACAK”

Pandeminin aile kurumuna verdiği zararı hali hazırda anlamanın güç olduğunu aktaran Avukat Yener İnci, “TÜİK’in açıklamış olduğu oran sonuçlanmış davalar. Boşanma taleplerinin artış eğilimi gösterdiğini ve göstereceğini söylemeliyiz” değerlendirmesinde bulunuyor. Kendilerinin de en yoğun şekilde boşanma davaları üzerine çalıştıklarını ifade eden Yener, “Bu konuda oldukça yoğun mesai harcıyoruz” açıklamasında bulunuyor.  

“ÇİFTLER ARASINDAKİ BAĞLAR KUVVETLENDİ”

Uzm. Dr. Kemal Özcan bazı örneklerde ise pandeminin aile içi bağları kuvvetlendirdiği görüşünde. Çiftlerin daha çok dayanışmaya ihtiyaç duyduklarını aktaran Özcan, bu sebepten kimi zaman çiftler arasındaki bağın da kuvvetlendiğini belirtiyor. 

Diğer yandan çiftler arasında ilgisizliğin oluştuğunu da ifade eden Uzm. Dr. Özcan, “Telefon, internet kullanımı ve sosyal medya nedeniyle ilgisizlik arttı” değerlendirmesinde bulunuyor.  

KAYNANA MÜDAHALE ETMİYOR

Uzm. Dr. Kemal Özcan, çiftlerin kendi anne babalarının da salgın nedeniyle ilişkiye müdahalelerinin azaldığını söylüyor. Aileler arasında misafirliklerin azaldığını aktaran Özcan, “Çekirdek aile güçlendi” diyor.

merthan.sumbelli@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber