Aşırı sıcaklarda nasıl çalışılır?

Küresel ısınma ile birlikte aşırı sıcaklar hiç olmadığı kadar can alırken, dünyanın farklı ülkelerindeki şantiyeler yaz tarifesine geçiyor. Yazın tarlada çalışan tarım işçilerinin de iş güvencesi soru işaretleri oluşturuyor.

Son Güncelleme:

Küresel ısınma tıpkı Covid gibi dünyadaki bütün ezberleri bozdu. Son yıllarda yaz aylarında orman yangınlarının sayısında bir hayli artış gözükürken, içinde bulunduğumuz haziran ayındaki yağışlar da iklim değişikliğini daha bir sorgulamamıza sebep oluyor. Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı kabul ederek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başına İklim Değişikliği ismini koyarak meseleyi siyaseten ne kadar ciddiye aldığını ortaya koydu.

Aşırı sıcaklar insan sağlığını da ciddi şekilde tehdit ediyor. Özellikle yazın dışarıda çalışmak zorunda olan insanlar önümüzdeki yıllarda çok farklı sağlık sorunları ile mücadele etmek zorunda kalabilir. Fransız bir inşaat şirketinin yöneticisi geçen hafta Fransa genelindeki 50 şantiyede görev yapan 400 bin çalışana hitaben gönderdiği mesajda, şantiye şeflerinden işçilerin sağlığını yakından takip etmelerini istedi.

Ülkedeki başka bir inşaat şirketinin yöneticisi Christophe Rogron 2003 yılından beri yaz aylarında saat 6’da mesaiyi başlattıklarını ve öğlen olmadan önce sona erdirdiklerini söylüyor. Uzmanlara göre; yazın dışarıda çalışmak zorunda olan kişiler susadıklarını hissetmeden önce su tüketmeliler. Dünyanın en sıcak bölgelerinden Dubai’de ise inşaatlar şafakla birlikte başlıyor, öğlen paydos ediliyor, güneş batışına yakın tekrar başlıyor ve çalışma gece 10’a kadar devam ediyor.

'GÜRÜLTÜNDEN DOLAYI ÇOK ERKENE ALAMAYIZ'

Fransız bir inşaat şirketinin sahibi Francis Dubrac, Paris'te saat sabah 6’da inşaata başlayamayacaklarını, ses sebebiyle çevre sakinlerinin hedefi olacaklarını söylüyor. Dubrac ayrıca bu saatte Paris’te yapılacak inşaatlar için çalışanların işe gelemeyeceğini çünkü sabaha karşı metronun çalışmadığını söylüyor.

Fransa’da kanunlar inşaat işçilerinin nasıl bir sıcaklıkta çalışacağına ilişkin tam bir çerçeve çizmiyor ancak şirketlerden çalışanlarının sağlığını koruması bekleniyor. İnşaatlarda herkes ustalar kadar şanssız değil, örneğin vinç operatörleri ve ekskavatör operatörleri klimalı kabinlerin içinde durabiliyor. Sıvacılar onlar kadar şanslı değil.

Öz İnşaat-İş sendikasının başkanı Zekeriya Koca henüz havaların tam ısınmaya başladığını ifade ederek işçilerden aşırı sıcaklarla ilgili bir şikayet almadıklarını söyledi. Dev Yapı-İş Başkanı Özgür Karabulut ise Türkiye’de yaz aylarında şantiyelerin sabah 5-10, öğleden sonra 3-6 gibi mesai yapabildiklerini söylüyor. 12-3 arası çalışma olmayabildiğini aktaran Karabulut, “Bu durum kanun ile güvence altına alınmış değil ama böyle uygulamalar var. Ramazan aylarında da yapılır. Özellikle dışarıda çalışan demirciler ve kalıpçılarda da ara verme durumu oluyor. Yasa ile güvence altına alınmış değil, fiili bir durum” ifadelerini kullandı.

VÜCUT 37 DERECEDE İYİ ÇALIŞIR

Yapılan bilimsel araştırmalara göre; insan vücudunun normal hareket kabiliyetini muhafaza edebilmesi için vücut sıcaklığının 37 derece olması gerekiyor. Özellikle aşırı sıcaklarda ağır hareketler yapmak kalp krizini tetikleyebilir. 1992-2016 yılları arasında ABD’deki inşaat işçisi ölümlerinin 285'i sıcaklığa bağlı kalp problemlerinden kaynaklandı. Bu ölümlerin yüzde 75’i Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Mayıs 2022 raporuna göre; hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte hasat sezonunun da etkisiyle 46 tarım işçisi ve 35 inşaat işçisi geçen ay hayatını kaybetti. Yaz ayları işçi ölümlerinin sık görüldüğü dönemlerden olurken, 2022’nin ilk beş ayında en çok işçi kaybının yaşandığı il İstanbul oldu. Bu yıl mayıs ayına kadar olan dönemde 96 işçinin yaşamını yitirdiği İstanbul'u 27 işçi ile Kocaeli izledi. Bu işçilerin yüzde 18’i inşaatlarda veya yollarda, yüzde 16’sı tarım veya ormancılıkta, yüzde 12’si taşımacılıkta, yüzde 7’si metal sektöründe, yüzde 7’si ise ticaret ve büro alanında çalışıyordu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber