Hindistan ve Pakistan kavruluyor: Tarihte görülmedi!

Yüksek sıcaklıklar bu dönemde en çok Hindistan ve Pakistan'da etkili oluyor. Sıcak hava dalgası, bölgede adeta baharın pas geçilmesine neden olurken tarihte görülmemiş dereceler kaydediliyor. Tarımı da etkileyen kavurucu sıcaklar insanların sağlığını da tehdit etmekte.

Son Güncelleme:

Hindistan ve Pakistan'da yüz milyonlarca insan bunaltıcı sıcak hava dalgalarının etkilerine katlanmaya çalışırken Hindistan'ın Uttar Pradesh eyaletine bağlı Saharanpur bölgesinde yaşayan Rajbir Singh ise kavurucu sıcağın etkisini cebinde de hissediyor. Singh'in tarlaları sessiz bir felaketle karşı karşıya.

Son günlerde bölgede artan sıcaklıklar, çöplük alanlarında elektrik kesintilerine ve büyük şehirlerin adeta yangın yerine dönmesine neden oldu ancak bilim adamlarının sıcaklığa dair yaptıkları uyarıların belki de önemlisi, Singh gibi çiftçilerin hissedeceği zarar üzerineydi. Bu sıcaklığın en derin etkilerinden biri.

Genellikle nisan ayında Saharanpur'da buğday göz alabildiğine uzanır. Bu yıl, ülkenin en büyük gıda üreticilerinden biri olan Uttar Pradesh eyaletinde aynı tarlalarda boydan boya uzanan şey hayal kırıklığının ta kendisi... Beklenen mahsulün dörtte biri kayboldu.

BAHAR PAS GEÇİLDİ

Bunun nedeni, sıcak hava dalgasının ekinleri hızla kavurucu yaz ortasına doğru sürüklemesi ve büyüme mevsimi olan baharın adeta pas geçilmiş olması.

Saharanpur'daki Kansepur köyünde yaşayan 58 yaşındaki çiftçi Singh, “Burası beş yıl öncesine kıyasla bile açıkça daha sıcak oluyor” ifadelerini kullanmakta. Singh şöyle devam ediyor:

“Sıcaklık tohumu çok zayıflatıyor ve bu sebeple tohum tam olarak büyüyemiyor. Bu yıl, azalan hasat nedeniyle kazancım yüzde 25 azaldı.”

Kuzey Hindistan ve Pakistan, mart ayından bu yana alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklarla boğuşuyor. Pakistan Meteoroloji Ofisi perşembe günü Nawabshah şehrinde sıcaklığın 48 dereceye yükseldiğini kaydederken Hindistan'ın kuzey doğusundaki Medininagar'da 46 derece kayıtlara geçti.

Sıcak hava dalgaları, serinletici muson mevsimi öncesinde mayıs ve haziran aylarında her iki ülkede de yaygın ancak bilim insanları ve çiftçiler, bu yıl sıcak hava dalgasının çok daha erken ve çok daha yoğun bir şekilde geldiğini dile getiriyor.

Kuzey Hindistan ovalarında ve Pakistan'ın genelinde, son yirmi yılda sıcaklık değerlerinin mart ayının başından itibaren sıçramaya başlamasıyla bahar mevsiminin kısaldığı da görülüyor. Bazı yıllar, sıcaklıklar yükselmeden önce sadece birkaç haftalık bahar havası görülmüştü.

REKOR SICAKLIKLAR

Hindistan için Mart 2022, sıcaklık kayıtları tutulmaya başladığından bu yana kaydedilen en sıcak mart ayı oldu. Pakistan'da ise 1960'ların başından beri görülen en sıcak mart ayı bu yıl kayıtlara geçti. 28 Nisan'da ise Hindistan'ın 14 farklı eyaletinde sıcaklık 44 derecenin üzerindeydi. Hindistan'ın başkenti Delhi'nin gelecek birkaç gün içinde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 43.7 dereceyi geçmesi bekleniyor.

Pakistan Meteoroloji Ofisi'nin eski başkanı ve ülkenin ilk iklim değişikliği stratejisinin yazarı Dr. Qamar-uz-Zaman Chaudhry, “Sıcaklık Pakistan'ı normalden çok daha erken etkilemeye başladı. Bahar giderek kısalıyor. Bunun tarıma büyük etkisi var” diyor.

Yüksek sıcaklıklar büyüme mevsimini kısaltarak meyve ve sebzeleri bodur veya pörsümüş bir halde bırakıyor.

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), şubat ayında yayınladığı bir raporda, yoğun ve sık görülen sıcak hava dalgalarının önümüzdeki on yıllarda Güney Asya'da daha yaygın hale geleceğini öngörmekte. Hindistan hükümeti ise ülkenin 2100 yılına kadar ortalama olarak 4 derecenin üzerinde sıcaklık artışı göreceğini dile getiriyor.

'DÜŞÜNÜLENDEN ÇOK DAHA HIZLI...'

Delhi merkezli bir politika araştırma enstitüsü olan Enerji, Çevre ve Su Konseyi Üyesi Vaibhav Chaturvedi, “Sıcaklık artışı IPCC tarafından her zaman uzun vadede gerçekleşecek bir şey olarak öngörülmüştü, ancak düşünülenden çok daha hızlı yaşanıyor gibi görünüyor" diyor.

Bununla birlikte devam eden sıcak hava dalgası, her iki ülkenin de yükselen sıcaklıklarla başa çıkmak için ne kadar hazırlıksız olduğunu da bir kez daha gözler önüne serdi. Hem çöplerde hem de ormanlarda yaşanan yangınlar zehirli duman tabakalarının şehirlerin üstünde gezinmesine de neden olmakta.

Holy Family Hastanesi Tıbbi Direktörü Dr. Sumit Ray ise sıcaklığın sağlığa etkisine dikkat çekerken “Özellikle yaşlılar zorlanıyor. Oldukça şiddetli sıcak çarpması görüyoruz, bu da organ yetmezliğine ve kontrolsüz ateşe yol açıyor” diyor.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Telegraph'ta “‘We skipped spring’: Blistering heatwaves stunt harvests in Pakistan and India” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber