Suudi Arabistan, beIN Sports'un lisansını iptal etti

Suudi Arabistan, beIN Sports kanalının lisansını kalıcı olarak iptal ederek, 10 milyon Suudi Riyali para cezasına çarptırdı.

Son Güncelleme:

Suudi Arabistan, Katar merkezli beIN Sports kanalının lisansını kalıcı olarak iptal etti. Kanala 10 milyon Suudi Riyali yaklaşık 2.66 milyon dolar para cezası verdi. Suudi Arabistan Genel Rekabet Kurumu’nun bu kararı Suudi Arabistan İdare Mahkemesi tarafından onandı.

Konuya ilişkin açıklamada, beIN Sports kanalının Fransa’da oynanan 2016 Avrupa Şampiyonası karşılaşmalarını izlemek için kanala abone olanları farklı paketlere de abone olmaya zorladıklarının tespit edilmesiyle adil rekabeti korumak ve tekelci uygulamalara son vermek amacıyla bu yönde karar alındığı kaydedildi.

YASA DIŞI İZLETMEKLE SUÇLANMIŞTI

Dünya Ticaret Örgütü'nün bildirmesi ve haklı bulunmasıyla (DTÖ), beIn Sports'un yayınlarının yasa dışı olarak izlenmesine izin vermekle suçlanan Suudi Arabistan Futbol Federasyonu (SAFF) 'korsan yayınla mücadele' sözü vermiş, DTÖ'nün Anlaşmazlıkların Halli Anlaşması çerçevesinde Katar'ın talebi üzerine kurulan panelin hazırladığı raporda, Katar'ın korsan maç yayınlarına ilişkin başvurusu haklı bulunmuş, 130 sayfalık raporda, Suudi Arabistan'ın özellikle korsan yayınlara müsaade ettiği ve buna olanak tanıdığına dair iddialar kanıtlanmıştı. 

Suudi Arabistan'ın özellikle "Ticaretle İlgili Fikri Mülkiyet Anlaşması'nı" ihlal ettiği vurgulanarak, "Bu olgusal bulgulara dayanarak, DTÖ, açıkça ve bariz bir biçimde Suudi Arabistan'ın uluslararası antlaşma yükümlülüğü de dahil olmak üzere uluslararası hukuku tamamen ihlal ettiğine hükmetti." ifadesine yer verilmiş, beoutQ ile Suudi Arabistan devleti arasında doğrudan bir bağlantı kurmuş olduğu ortaya koyulmuştu.

KATAR ABLUKAYA ALINMIŞTI

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'ın 5 Haziran 2017'de "terör gruplarını desteklediği" suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve bu ülkeye ekonomik abluka uygulamaları, Körfez bölgesinde krize yol açmıştı. 

Katar, söz konusu ülkelerin suçlamalarını reddederek, uluslararası hukuka aykırı hiçbir talebin kabul edilmeyeceğini bildirmişti. 

Kuveyt, Körfez krizinin tarafları arasında ara buluculuk için çaba sarf etse de henüz ilişkilerde normalleşme konusunda bir sonuç elde edilemedi.

Sonraki Haber