Nerede oynadığı belli olmayan dünyanın en iyi oyuncusu: N'Golo Kante

Boyu 1.70 yok. Yakın zamana kadar sponsorlar peşinden koşmuyordu. Çok da yakışıklı sayılmaz. Endüstriyel futbolu çok da temsil etmiyor. Fakat N'Golo Kante kimilerine göre 'dünyada mevkisi olmayan en iyi oyuncu'.

Son Güncelleme:

Halk olarak Euro 2020 ile ilgili kurduğumuz hayallerin sahada lime lime olmasına tanıklık etmenin verdiği üzüntü içerisindeyiz. Fakat turnuva bütün yıldızlarıyla kaldığı yerden devam ediyor. Turnuvanın izlemeye değer oyuncularının kim olduklarını hepimiz biliyoruz. Onlar arasında 30 yaşına kadar kazanılabilecek her türlü kupayı kazanan N’Golo Kante de var ve sahada ışıldamaya devam ediyor.

Fransa’daki Sivaslı komşularının elinde büyüyen bu göçmen kendisine inanan birkaç hocası sayesinde büyük hayallerine kavuştu.

1 metre 68 santimetre boyundaki bu adam Wall Street Journal gazetesi tarafından ‘Bir pozisyonu olmayan dünyanın en iyi oyuncusu’ olarak tanımlanıyor.

Kariyerine başladığı JS Suresnes takımının teknik direktörü Pierre Ville, “Sanırım bizim yanımıza geldiğinde şimdiki boyundan bile kısaydı” diyor.

2016 yılında Leicester City’nin şampiyonluğuna bahis şirketleri 1’e 5000 oran verirken orta saha Kante’ye emanetti. Chelsea bu yıl Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırırken sahnede yine Kante vardı.

N'Golo Kante Şampiyonlar Ligi Kupası'nı kaldırırken... Fotoğraf: Reuters

ORTA SAHANIN NERESİNDE OYNUYOR?

Kante’yi özel yapan konulardan biri hangi pozisyonda olduğunu anlayamıyor olmanız. Eğer ona sadece top çalma yeteneğinden dolayı defansif orta saha oyuncusu dersek, oyun kurma yeteneğini bir kenara koymuş ve haksızlık etmiş oluruz.

Oyundaki rolü hakkında bir fikrimiz olmasa da oyuna etkisi tartışılmaz ki bunu hafta içi Almanya’ya karşı kazanılan 1-0’lık maçta herkese yeniden gösterdi.

Chelsea’nin hocası Thomas Tuchel, “Kupa kazanmak için ihtiyacınız olan adam bu” diyor. Yetenek havuzunun Rio sokakları kadar kalabalık olduğu Paris banliyölerinden çıkan Kante’nin JS Suresnes takımında olmasaydı çok daha erken parlayacağı belirtiliyor. Bu yıl Fransa’nın Euro 2020 kadrosundaki 26 oyuncunun 10 tanesi Paris’in banliyölerinden gelme.

Kante Manchester City'ye karşı oynanan maçta maçın adamı seçilmişti. Fotoğraf: Reuters

KİMSENİN DİKKATİNİ ÇEKMEDİ

Kante çocukluk yıllarında soyunma odasında sessiz, kimsenin dikkatini çekmeyen ve oldukça utangaç bir çocuktu. Fransa futbolunun yıldızlarını yetiştiren Thierry Henry ve Kylian M’mbappe gibi yıldız isimlerin yetiştiği Clairefontaine akademisinin dikkatini bile çekmemişti. Kante ondan beklenen patlamayı yapamaması hakkında, “Sanırım hazır değilim” diyecekti.

JS Surenes’deki antrenörü Pierre Ville , “İnsanlar onu göremiyordu çünkü topsuz oyunda dünyada ondan zeki oyuncu yoktu” ifadelerini kullanıyor.

Altyapı takımında başarısını gösteren bu sessiz çocuk, büyüklerle oynaması teklif edildiğinde boyu daha 1 metre 30 santim dahi değildi. Hocalarının verdiği tavsiyeleri anlayıp anlamadığı bile tam belli olmuyordu. Fakat anlaşıldı ki ona söylenen her şeyi anlıyor ve sahada uygulamasını harfiyen yapıyor.

Hafta içi Almanya ile oynanan maçta da orta sahanın her bir adımı Kante'ye emanetti. Fotoğraf: Reuters

'SÖYLEDİKLERİNİZİ DİNLEMEZ, İÇERDİ'

Geçmiş dönem hocalarından Tomasz Bzymek, “Elimde bir inci vardı fakat kimse gelip bakmak istemedi” diyerek menajerlerin o dönem Kante’ye olan ilgisizliğinden yakınıyor.

Byzmek, Kante’nin kariyeri için bir dönüm noktası oldu. Hocaların onun sessiz kişiliğinden dolayı kendilerini dinlemediklerini düşünse de o Kante’nin kendisine kulak kesildiğini biliyordu. Byzmek, “Ona ‘kimseyi dinlemiyor’ diyorlardı ama o sadece dinlemiyordu söylediklerinizi içiyordu” diyor.

Hocası yine de fiziki yetersizliği yüzünden Kante’yi orta sahada oynatmakta tereddüt etti ve “Orada onu öldürebileceklerini düşündüm” ifadelerini kullanıyor. Surenes’in kalecisi Mehdi Ariano, “Onunla her şeyi kazanmak çok kolaydı” diyerek takım arkadaşını anıyor.

Kante, alt kademe takımlarından US Boulogne’a transfer olduktan üç sene sonra 2013 yılında ikici lig ekibi Caen’e geçti. Burada iki sene geçirdikten sonra Leicester City’inin yolunu tuttu. Yetiştiren kulüp Surenes’in bu transferden aldığı 350 bin euroluk pay takımın bütün bir yılını kurtardı.

Ne Fransa milli takımı ne Chelsea ne de Leicester City onun dinamizmi olmadan son yıllarda kazandıkları kupaları kaldıramazlardı.

Kante’nin alçak gönüllü biri olduğu konusundaki örnekler interneti ele geçirmiş durumda. Örneğin bir Chelsea maçından sonra Paris’e giden treni kaçırmasının ardından Kuzey Londra civarında bir camiye giderken yolda gördüğü üç taraftarla arkadaş olmuş, davet üzerine onların evinde yemek yemiş üstüne yeni arkadaşlarını FIFA’da yendikten sonra evinin yolunu tutmuştu.

Chelsea’deki hocası Thomas Tuchel, “Varlığı bile beni mutlu ediyor. Onu izlemek büyük zevk” diyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı Wall Street Journal’da Joshua Robinson imzasıyla yayımlanan ‘The World’s Best Player Without a Position’ isimli makaleden alınmıştır.

Sonraki Haber